Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Η συνέντευξη του Γ. Γεραπετρίτη στον realfm 97,8 και τον Ν. Χατζηνικολάου – Τα μηνύματα που έστειλε

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ θέματα που ανάγονται στην κυριαρχία της, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον realfm 97,8  και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

O Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας, δεν πιστεύαμε ότι θα αναιρεθούν από τη μία ημέρα στην άλλη, ωστόσο σήμερα, όπως είπε, μπορούμε μέσω της επικοινωνίας να αποσυμπιέζουμε εντάσεις, για να μην παράγουν κρίσεις.

Συμπλήρωσε ότι η μόνη συζήτηση με τη γείτονα χώρα, αφορά σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.


Η συνέντευξη: 

«Πρωτίστως χτίζουμε εμπιστοσύνη στα θέματα που μας ενώνουν ώστε στη συνέχεια να λύσουμε τα μεγαλύτερα ζητήματα. Αυτό μέχρι στιγμής έχει δουλέψει. Έχουμε μια διαρκή επικοινωνία με την Τουρκία αλλά καταλαβαίνουμε και το μέγεθος της δυσκολίας όσον αφορά στα δυσχερή θέματα» σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ για την Αλεξανδρούπολη και την αναφορά στις ΗΠΑ, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «μπορεί να ενοχλεί η σημαντική επαύξηση του διπλωματικού κεφαλαίου της Ελλάδας. Έχουμε στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες χώρες, σημαντικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα έχει μεγάλο κεφάλαιο και αυτό ενοχλεί».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί παραινέσεις και συμβουλές για το πώς θα ασκήσει την εθνική κυριαρχία της», είπε στη συνέχεια.

Οπως τόνισε ο ΥΠΕΞ «η Ελλάδα τιμά απολύτως το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις» και ότι «πάντα επιχειρεί να έχει φιλικές γειτονικές σχέσεις. Αν θέλουμε να έχουμε προοπτική να λύσουμε τη μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να συζητήσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «πρώτον δεν πρόκειται να συζητήσουμε ποτέ θέματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας και δεύτερον, η Ελλάδα θα συζητά πάντα με όρους Διεθνούς Δικαίου και από θέση ισχύος».

Γεραπετρίτης για Κάσο: Το ιταλικό πλοίο δεν ζήτησε άδεια, δεν υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το ιταλικό πλοίο στην Κάσο λέγοντας τα εξής:

«Το ιταλικό πλοίο βγήκε σε διεθνή ύδατα που αφορούν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Υπήρχε μια μακρόθεν παρεμπόδιση από τουρκικά πλοία.
Δεν ζήτησε και δεν ελήφθη καμία άδεια. Δεν υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Συνέχισε τις εργασίες του και ολοκλήρωσε τις έρευνες» διευκρίνισε.

«Το συγκεκριμένο έργο θα συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε ότι «παρά την παρεμπόδιση και λόγω και των διαύλων επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί δεν εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο, ενώ συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου και τα τουρκικά αποχώρησαν».

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να παράγεται μία ένταση επειδή δεν έχουμε οριοθετήσει με την Τουρκία.
Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 50 χρόνια και δεν έχει βρει τη λύση του. Αναπαράγει διαρκώς εντάσεις.
Αυτές θα εκλείψουν όταν υπάρξει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δεν θα απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας. Επιμένουμε στο διεθνές δίκαιο.
Αν η Τουρκία θελήσει να προχωρήσουμε σε μια συζήτηση, υπάρχει μόνο ένα θέμα στο τραπέζι, η οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Οι όροι είναι σαφείς. Αφορά μόνο στην οριοθέτηση.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα φοβικό σύνδρομο, έχουμε ένα πολύ υψηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης» σημείωσε.

«Σέβομαι τον κ. Σαμαρά και τη συμβολή του. Δεν μου επιτρέπεται εκ θέσεως να σχολιάσω.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από εμένα, αλλά βάσει του Συντάγματος από τα συλλογικά όργανα, από το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας υπό την κατεύθυνση του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον οποιοδήποτε υπουργό Εξωτερικών ή τον οποιοδήποτε πρωθυπουργό ως μειοδότη. Εγώ δεν θα το πω ποτέ για κανέναν» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε «η ερώτηση που μου έγινε ήταν «αν έχω ξεπεράσει το λεγόμενο σύνδρομο της Ζυρίχης με βάση το οποίο οποιοσδήποτε ασχολείται με τα εθνικά θέματα καίγεται και είναι προτιμότερο να έχουμε αδράνεια και ακινησία και αν μπορώ να δεχτώ τα λεγόμενα περί μειοδοσίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η απάντηση είναι ότι όχι, δεν έχω εξοικειωθεί με αυτό. Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον οποιοδήποτε υπουργό Εξωτερικών ή τον οποιοδήποτε πρωθυπουργό ως μειοδότη. Εγώ δεν θα το πω ποτέ για κανέναν.
Ακόμη και αν διαφωνώ με την ουσία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής ποτέ μα ποτέ δεν θα χαρακτηρίσω κάποιον μειοδότη. Θεωρώ ότι είναι χρέος μου εθνικό να θέτω τη γνώμη μου, να θέτω αυτό που θεωρώ σύμφωνο με το Εθνικό Δίκαιο αλλά να στηρίζω την εθνική μας γραμμή.
Έχοντας πει αυτό να σας πω και το ακόλουθο. Εγώ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα επειδή ακριβώς είχα μία πιστή γραμμή, τη γραμμή του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς, της ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της χώρας, υπήρξαν ορισμένες πηγές που με χαρακτήριζαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Αυτό δεν με αποθάρρυνε. Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθώ από εκείνους που θεωρούν ότι έχουν το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Εκείνο το οποίο ισχύει, είναι εάν εγώ βρίσκομαι στη θέση να υποστηρίξω τη χώρα μου χωρίς να κάνω παραχωρήσεις και να δημιουργήσω μία ειρηνική και ασφαλή γειτονιά για τις μελλοντικές γενιές που θα έρθουν τότε δεν θα πτοηθώ από τους χαρακτηρισμούς. Βεβαίως και με ενοχλεί διότι χτυπάει στο μαλακό υπογάστριο της δικής μου εθνικής συνείδησης αλλά αυτό δεν θα με πτοήσει γιατί έχω τη συνείδησή μου ήσυχη».

Δείτε τη συνέντευξη: 

real.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τραγωδία στην Ανάβυσσο: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

lazaros lazaros

Αποκαλύφθηκε βυθισμένος οικισμός στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα

lazaros lazaros

Η ουράνια μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου πέρα από τα όρια της γης

lazaros lazaros