Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Καμπανάκι κινδύνου από ειδικούς για χακάρισμα στην αποθήκευση μπαταριών

Κομβικό ρόλο στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση κατέχει και η αποθήκευση μπαταριών, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η εκκολαπτόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο κυβερνοεπιθέσεων, όπως συνέβη με άλλες ενεργειακές υποδομές.

Η ευρωπαϊκή χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών πρόκειται να αυξηθεί από περίπου 10 GW επί του παρόντος σε 200 GW έως το 2030 και 600 GW έως το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής εταιρείας δεδομένων Statista και προβλέψεις της ΕΕ.

Οι μπαταρίες – οι οποίες επιτρέπουν την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συνέχεια απελευθέρωση όταν απαιτείται – περιέχουν έξυπνο λογισμικό που μπορεί να μετρήσει πού και πότε χρειάζεται περισσότερο ρεύμα.  Πρέπει να είναι συγχρονισμένα με άλλες εξόδους και προσβάσιμα απομακρυσμένα. Αυτή η συνδεσιμότητα δημιουργεί πιθανές αδυναμίες.

«Γνωρίζω βεβαίως ότι οι μπαταρίες μπορούν να παραβιαστούν, γιατί το έχω κάνει», είπε η Nina Kharlamova, της ομάδας Power-to-X και Storage του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας. Σε ένα χειρότερο σενάριο, οι μπαταρίες θα μπορούσαν να εξαπατηθούν και να κλείσουν ή να υπερφορτιστούν, είπε η Kharlamova, υποψήφια διδάκτορας με έμφαση στις μπαταρίες.

Ο Aniello Gentile, ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην Ιταλική Συνομοσπονδία Καινοτόμων και Τεχνολογικών Υπηρεσιών (CSIT), είπε ότι είναι σαφές ότι τέτοιου είδους μονάδες θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι. «Προς το παρόν, νομίζω ότι υπάρχει λίγη ανάλυση σχετικά με αυτό το είδος κινδύνου. Εάν κυβερνοεπιθέσεις έχουν ήδη συμβεί, απλώς δεν το γνωρίζουμε», είπε, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις πιθανότατα θα υποκινούνται από γεωπολιτικούς και όχι οικονομικούς στόχους.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κλοπή κρίσιμων δεδομένων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας ή χώρες σε πόλεμο που προσπαθούν να διακόψουν την παροχή ρεύματος για νοσοκομεία ή άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.

Ήδη, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, η Dtek, έχει περιγράψει τον εαυτό της «στην πρώτη γραμμή του πρώτου μεγάλης κλίμακας κυβερνοπολέμου στην ιστορία», με τακτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο να αναφέρονται στο ηλεκτρικό της σύστημα από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Και η εκτελεστική αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της νορβηγικής εταιρείας ενέργειας Equinor, Irene Rummelhoff, είπε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην εταιρεία είχαν «ενταθεί» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Είναι μόνο η φαντασία μας που περιορίζει το τι μπορούν να κάνουν οι χάκερς. Είναι πάντα μπροστά μας», είπε, σημειώνοντας ότι η Equinor είχε τους δικούς της εσωτερικούς χάκερς, οι οποίοι δοκιμάζουν τακτικά τις ευπάθειες του συστήματος.
Άγνωστες επιθέσεις
Είναι πάντως αρκετά δύσκολο σύμφωνα με την Kharlamova να γνωρίζουμε εάν τέτοιες επιθέσεις είχαν ήδη συμβεί στην αποθήκευση μπαταρίας, με τους προγραμματιστές να είναι απρόθυμοι να δημοσιοποιήσουν τυχόν αδυναμίες.

Διάφορες πρωτοβουλίες της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και Βιομηχανικών Μπαταριών (Eurobat). Το 2027 θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο για ψηφιακό διαβατήριο μπαταρίας. Προϋπόθεση οι χειριστές να διατηρούν αρχεία καταγραφής για την κατάσταση της μπαταρίας. Ωστόσο, η Kharlamova είπε ότι η τεχνολογία των μπαταριών θα έχει προχωρήσει μέχρι αυτή τη στιγμή, καθιστώντας ορισμένα εξαρτήματα αμφισβητήσιμα.

πηγη:energymag.

Σχετικές αναρτήσεις

Πάπας Φραγκίσκος: Και οι δύο Αμερικανοί υποψήφιοι είναι κατά της ζωής – Καλεί τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το «μικρότερο κακό»

lazaros lazaros

Τι ακριβώς είναι οι αινιγματικοί γιγάντιοι εκρηκτικοί κρατήρες στον πάγο της Σιβηρίας;

lazaros lazaros

Διάγγελμα Πούτιν: Προς την Ουκρανία προσπάθησαν να διαφύγουν οι δράστες

lazaros lazaros