Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Λίβανος: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις περιοχές του Νότου προς την Βηρυτό.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στον Λίβανο τις τελευταίες ώρες, καθώς το Ισραήλ έχει εξαπολύσει από το πρωί (23/09) εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις στα νότια της χώρας αλλά και στα ανατολικά.

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από το πρωί έχει πλήξει σχεδόν 800 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα.

Οι νεκροί, μέσα σε μόλις λίγες ώρες έχουν ξεπεράσει τους 270, ανάμεσα τους και δεκάδες παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 1.000.

Όπως αναφέρει το BBC, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις περιοχές του Νότου προς την Βηρυτό.

Ένα κορίτσι με χιτζάμπ, μπλε και γκρι αθλητική φόρμα σκύβει από το παράθυρο του πίσω συνοδηγού ενός αυτοκινήτου και χαμογελά στην κάμερα. Το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου είναι γεμάτο αποσκευές και μπουκάλια νερό. Το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ουρά κίνησης. Ο ουρανός είναι καθαρός και υπάρχουν δέντρα και διαφημιστικές πινακίδες στο δρόμοΠΗΓΉ ΕΙΚΌΝΑΣ,REUTERS Ένα κορίτσι κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο αυτοκινήτου ενώ άνθρωποι με έντονη κίνηση οδηγούν βόρεια από τη νότια παράκτια πόλη του Λιβάνου, Σιδώνα

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου η κατάσταση είναι τεταμένη καθώς καταφθάνουν αυτοκίνητα με πινακίδες από τον νότιο Λίβανο, γεμάτα βαλίτσες και έντρομους πολίτες

Τετραμελής οικογένεια σε μοτοσικλέτα στη Βηρυτό μετά τη φυγή από το νότιο Λίβανο Μια τετραμελής οικογένεια που ταξιδεύει με μια μηχανή στην Τρίπολη στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου από ένα χωριό στο νότο

Η κοιλάδα Μπεκάα θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ και έχει χτυπηθεί και τους προηγούμενους μήνες από το Ισραήλ, ωστόσο οι τωρινές επιθέσεις είναι πολύ πιο σκληρές.

Livanos
Στοιβαγμένα αυτοκίνητα από τον νότιο Λίβανο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάτοικος Βηρυτού «φοβάται πολύ» από την κλιμάκωση της σύγκρουσης

Ένας άντρας με λευκό πουκάμισο μιλάει σε μια κάμερα

Το BBC βρίσκεται στους δρόμους της Βηρυτού ρωτώντας τους κατοίκους πώς αισθάνονται για τις εντεινόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ένας νεαρός άνδρας λέει ότι «φοβάται πολύ την κλιμάκωση του πολέμου» γιατί «θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, θα σταματήσει τους φοιτητές να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο».

Ένας άλλος άνδρας είναι προκλητικός: «Δεν φοβόμαστε, πρέπει να σταθούμε ανάστημα, πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

«Αυτό που συμβαίνει απέχει πολύ από την ανθρωπότητα και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει».

Κάποιοι μιλούν για την ανάγκη εθνικής αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Εάν συμβεί ολοκληρωτικός πόλεμος, θα πρέπει να σταθούμε ως Λιβανέζοι μαζί, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, γιατί στο τέλος της ημέρας, η χώρα μας βομβαρδίζεται», λέει ένας άλλος άνδρας.

Στόχος ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Ένα ισραηλινό πλήγμα νωρίς σήμερα το βράδυ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου είχε ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αρχηγό της νότιας διοίκησης της λιβανέζικης οργάνωσης, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν είναι γνωστή η κατάσταση του Καράκι.

Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε με ισραηλινό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

ΙDF: «Θα χτυπήσουμε σπίτια που έχουν όπλα»

Ο Ισραηλινός στρατός «διευρύνει συστηματικά τα χτυπήματά του κατά της Χεζμπολάχ», συμπληρώνει και προσθέτει:

Το IDF προετοιμάζεται να χτυπήσει «στόχους τρομοκρατών» στην κοιλάδα Μπεκάα σύντομα, μία περιοχή στον βορειοανατολικό Λίβανο, όπου ήδη έχουν γίνει χτυπήματα.

Παράλληλα, προτρέπει τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά σε σπίτια όπου αποθηκεύονται όπλα, να απομακρυνθούν καθώς «η Χεζμπολάχ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα κατά του Ισραήλ και δεν θα το επιτρέψουμε.
Μείνετε μακριά για δική σας ασφάλεια».

Μήνυμα Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα περιμένει «περίπλοκες μέρες» καθώς το Ισραήλ εντείνει τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική εκστρατεία.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξαμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά – αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

BBC –  Reader

 

Σχετικές αναρτήσεις

Νέα Υόρκη: Το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών funds για ελληνικά assets

lazaros lazaros

Οι μικροί ήρωες είναι η ζωή μας – Είναι η ελπίδα μας για το αύριο…

lazaros lazaros

Ποιο είναι το νέο λεωφορείο της Εθνικής ποδοσφαίρου; Πόσο κόστισε;

lazaros lazaros