Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Λουκέτο στη ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»- Παραβίαζε τη Συνθήκη των Πρεσπών

Ακυρώθηκε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η απόφαση του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, που επέτρεπε να διδάσκεται η σλαβική διάλεκτος ως «μακεδονική» γλώσσα.

Η απόφαση έρχεται μετά από διετή δικαστικό αγώνα κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, (με την οποία είχε αναγνωριστεί με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»).

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας με απόφαση στις 27/7/2022 είχε αρχικά εγκρίνει την ίδρυση σωματείου που είχε στόχο τη «διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» και την «υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα».

Όμως, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή θεωρούσε ότι η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία των Πρεσπών κι έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μειονότητας.

Το συγκεκριμένο σωματείο, εμφανίστηκε στη Φλώρινα ως «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»

Με την έγκριση της αίτησης, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ πανηγύρισε την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «δικαίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Οι σκοποί του σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό:

1 Η διατήρηση και καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

2 Η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Ενα από τα εθνικά εγκλήματα στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι στο άρθρο 1 παρ. 3β και

3γ οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Μόνο το άρθρο 7 παρ. 4 δέσμευε τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι «η επίσημη γλώσσα τους, η μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».

Πηγή: dimokratia. Daily Post

Σχετικές αναρτήσεις

Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ σε γάλλιο

lazaros lazaros

lefigaro.fr: Ο Αλέν Ντελόν, ο θρύλος του κινηματογράφου, πέθανε

lazaros lazaros

Ηγέτιδα στις Διεθνείς Αγορές η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια

lazaros lazaros