Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Μάτι:14 με 18 θύματα της πυρκαγιάς ψάχνουν ταυτότητα – Ομαδικός τάφος – Τι προκύπτει από την έρευνα συγγενών

Επτά χρόνια µετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι µε τους 104 ταυτοποιηµένους νεκρούς και τους 57 εγκαυµατίες, δεν έχει ακόµη αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για την υπόθεση. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έρευνα των συγγενών των θυµάτων και των διασωθέντων από τη φονική πυρκαγιά, όπως παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυµατιών της 23ης Ιουλίου 2018.

Όπως τόνισαν, ένα από τα µεγαλύτερα ερωτήµατα που παραµένει µέχρι και σήµερα είναι πόσοι είναι τελικά οι νεκροί.

Στη συνέντευξη Τύπου οι συγγενείς των θυµάτων αναφέρθηκαν σε όσα ανακάλυψαν πρόσφατα σχετικά µε την ύπαρξη οµαδικού τάφου στο Κοιµητήριο της Νέας Μάκρης.

«Έπειτα από αίτηµα του συλλόγου µας, σχεδόν αµέσως µετά τη σύστασή µας, προς τον ∆ήµο Μαραθώνος για τη χορήγηση πληροφοριών για τον οµαδικό τάφο, µας απέστειλαν την απόφαση αντιδηµάρχου, µε την οποία αποφασίστηκε “η χορήγηση άδειας ταφής τµηµάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού, συνεπεία της πυρκαγιάς”», ανέφερε η Σοφία Χαµηλοθώρη, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του συλλόγου και συγγενής θύµατος.
Προκειµένου να ξεδιαλύνουν την υπόθεση, οι επιζώντες της φονικής πυρκαγιάς αλλά και όσοι έχασαν τα αγαπηµένα τους πρόσωπα σε αυτήν επικοινώνησαν µε τη ∆ιεύθυνση Αντιµετώπισης Εγκληµάτων Εµπρησµού και ζήτησαν τα επικαλούµενα στη δηµοτική απόφαση έγγραφα.

Η επίμονη έρευνα οδήγησε στον εντοπισμό κρίσιμων εγγράφων

Μέσα από την έρευνα και την επιµονή τους, τα µέλη του συλλόγου κατάφεραν να εντοπίσουν κρίσιµα έγγραφα για την υπόθεση του οµαδικού τάφου. Ενα από αυτά αφορούσε αίτηµα προς την Εισαγγελία «να µεριµνήσει για τις ενέργειες που πρέπει να πραγµατοποιηθούν για την ταφή τµηµάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού, καθώς και ζωικών οστών, όπως και για την καταστροφή καµένων προσωπικών αντικειµένων», το δεύτερο έναν πίνακα απευθυνόµενο στο Κοιµητήριο Σχιστού, που αναφερόταν σε µη ταυτοποιηµένα µέλη και σορούς, µε 18 εγγραφές, ενώ βρήκαν και την από 23ης/8/2018 έκθεση ανεύρεσης-φωτογράφησης τµηµάτων µη ταυτοποιηµένων σορών, µε 16 εγγραφές -2 φέρονται πως αφορούν ζωικά µέλη και 4 από 2 άτοµα έκαστη-, καθώς και µία πραγµατογνωµοσύνη για ανευρεθείσα σορό ανδρός αταυτοποίητη.

«Με όσα µπορούµε να αντιληφθούµε, µιλάµε για τουλάχιστον 14 έως 18 ακόµα θανόντες, των οποίων βρέθηκαν µέλη και βιολογικά υλικά, αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν. Από τα έγγραφα προκύπτει, επίσης, ότι αρκετά µέλη ανασύρθηκαν µέσα από οχήµατα», τόνισε επίσης η κ. Χαµηλοθώρη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

”Κακουργηματικές” ευθύνες

Και όλα αυτά έρχονται στο φως λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης για την υπόθεση σε δεύτερο βαθµό για τους 21 κατηγορουµένους στην υπόθεση, οι οποίοι αντιµετωπίζουν πληµµεληµατικές κατηγορίες. Οσοι επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά και έχασαν τα αγαπηµένα τους πρόσωπα και τις περιουσίες τους επιµένουν, ωστόσο, πως οι ευθύνες στην υπόθεση είναι κακουργηµατικές. Η εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, στην πρότασή της στο δικαστήριο ξεκαθάρισε πως, κατά την άποψή της, 12 εκ των 21 κατηγορουµένων στην υπόθεση πρέπει να κριθούν ένοχοι, κατά περίπτωση, για τις κατηγορίες σε βαθµό πληµµελήµατος της ανθρωποκτονίας εξ αµελείας, της πρόκλησης σωµατικών βλαβών από αµέλεια και του εµπρησµού από αµέλεια. Η βασική διαφοροποίηση της εισαγγελικής πρότασης είναι πως έβαλε στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών και τα πρόσωπα τα οποία είχαν πολιτικό ρόλο την επίµαχη περίοδο και από το πρωτοβάθµιο δικαστήριο είχαν αθωωθεί. Πρόκειται για την τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα ∆ούρου, τον τότε γενικό γραµµατέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, καθώς και τον τότε δήµαρχο Ραφήνας-Πικερµίου, Ευάγγελο Μπουρνού. Σύµφωνα µε την εισαγγελέα, ένοχοι θα πρέπει να κηρυχθούν και όλοι οι τότε υψηλόβαθµοι αξιωµατικοί της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά εκείνη τη µοιραία ηµέρα της 23ης Ιουλίου 2018. Οι συγγενείς των θυµάτων και οι εγκαυµατίες, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, σταχυολόγησαν τις βαρύτατες ευθύνες που βαρύνουν τους υπευθύνους για την εθνική τραγωδία του 2018, αλλά στάθηκαν και στην αντιµετώπιση που είχαν από τις Αρχές και τα όσα έχουν βιώσει τα επτά τελευταία χρόνια από τη στιγµή που η ζωή τους άλλαξε για πάντα. Αυτό το οποίο επισηµαίνουν είναι ότι βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια να παλεύουν µε την απώλεια των αγαπηµένων τους προσώπων και να ζουν έναν απίστευτο παραλογισµό, στον οποίο ένιωσαν οι ίδιοι να µετατρέπονται από θύµατα σε θύτες.

Μάλιστα, αυτό που σηµειώνουν είναι πως βρέθηκαν από εκείνη τη στιγµή και µετά αντιµέτωποι µε ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης και επίρριψης ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά σε άλλες αιτίες πέρα από την ανευθυνότητα και την ανικανότητα του κρατικού µηχανισµού. Αυτό, µάλιστα, που ξεκαθαρίζουν είναι ότι «δηµιουργείται ένα δεδικασµένο το οποίο επιτρέπει να καιγόµαστε, να πνιγόµαστε, να σκοτωνόµαστε και να µη φέρει ευθύνη κανείς».parapolitika

 

Σχετικές αναρτήσεις

ΒΙΝΤΕΟ) Επίθεση από εξαγριωμένους πολίτες δέχθηκε ο Κ. Αγοραστός στον Παλαμά

lazaros lazaros

Βοτανικός: Στη φυλακή ο 33χρονος που βασάνιζε και σκότωνε γάτες

lazaros lazaros

Φούρνος στον Νέο Κόσμο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά

lazaros lazaros