Ανατολική Αττική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

«Μη αναστρέψιμες» περιβαλλοντικές καταστροφές διαφαίνονται καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αυτή η αεροφωτογραφία που τραβήχτηκε στις 21 Αυγούστου 2023, δείχνει μια σειρά από μισολιωμένους παγετώνες στο Scoresby Fjord κοντά στο Ittoqqortoormiit της Γροιλανδίας. © Olivier Morin, AFP

Μη αναστρέψιμες» περιβαλλοντικές καταστροφές διαφαίνονται καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προειδοποιεί ότι ακόμη και η προσωρινή υπέρβαση του ορίου υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της μαζικής απώλειας βιοποικιλότητας.

Καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ελπίδες για αντιστροφή της υπέρβασης του κλίματος χωρίς δραστικές ενέργειες είναι επικίνδυνα άστοχες.

Για χρόνια, οι επιστήμονες διατηρούν την ελπίδα ότι ακόμη και αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες υπερβούν προσωρινά τους κλιματικούς στόχους, ο πλανήτης θα μπορούσε τελικά να κρυώσει ξανά.

Ωστόσο, μια μεγάλη ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έβαλε σε αμφιβολία αυτή την ιδέα.

Η έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους της «υπερβολής του κλίματος» – μια προσωρινή παραβίαση του ορίου θέρμανσης 1,5°C που ορίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C, οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας αυτόν τον στόχο ολοένα και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Η μελέτη τονίζει ότι ακόμη και μια σύντομη υπέρβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλων μόνιμων επιπτώσεων που μπορεί να διαρκέσουν για χιλιάδες χρόνια.

Στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, συμφωνήθηκαν διάφορες στρατηγικές για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, όπως η μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Ωστόσο, αυτές οι δεσμεύσεις δεν συνδυάστηκαν με δράση, και η ιδέα της υπέρβασης έχει υιοθετηθεί από ορισμένους παγκόσμιους ηγέτες ως εναλλακτικό σχέδιο.

Ψεύτικες υποσχέσεις

Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα του 2023 στο Ντουμπάι, ο πρόεδρος της COP 28 Sultan Al Jaber υποσχέθηκε να διατηρήσει τον στόχο του 1,5°C , δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθοδηγούνται από μια «βαθιά αίσθηση επείγοντος».

Ωστόσο, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), ο Al Jaber επέβλεπε ταυτόχρονα τα σχέδια για μια σημαντική επέκταση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων

Αυτή είναι μια από τις πολλές αντιφάσεις μεταξύ δημόσιων υποσχέσεων και ιδιωτικών ενεργειών.

Πολλές πολιτικές που ισχυρίζονται ότι ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού υποστηρίζονται από την εσφαλμένη πεποίθηση ότι η υπέρβαση του κλίματος μπορεί να αντιστραφεί χωρίς ριζική μείωση των εκπομπών ή την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι η ελπίδα για υπέρβαση και στη συνέχεια επιστροφή σε ασφαλέστερα επίπεδα είναι αυταπάτη», δήλωσε ο Joeri Rogelj, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Imperial College του Λονδίνου και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα, που εκτείνεται σε τρία χρόνια, περιγράφει πώς η υπέρβαση του στόχου της παγκόσμιας θερμοκρασίας του 1,5°C θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέπειες που θα διαρκέσουν για αιώνες.

Το έγγραφο δείχνει ότι η υπέρβαση θα μπορούσε να προκαλέσει την απόψυξη του μόνιμου παγετού , απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που θα επιταχύνουν περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, υποδεικνύει ότι για κάθε 100 χρόνια η θερμοκρασία υπερβαίνει τον 1,5 °C, υπάρχει σχετική αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 40 cm έως το έτος 2300, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα νησιωτικά έθνη.

«Η υπέρβαση του κλίματος θα άφηνε μια μη αναστρέψιμη κληρονομιά», δήλωσε ο Carl-Friedrich Schleussner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός σύμβουλος του Climate Analytics και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

«Μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη, ακόμα κι αν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί πραγματικά να αντιστραφεί».

Μη αναστρέψιμες συνέπειες

Τα αποτελέσματα έστω και ελαφρών αυξήσεων της θερμοκρασίας είναι ήδη ορατά. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει κάνει τις παράκτιες περιοχές πιο ευάλωτες σε πλημμύρες κατά τη διάρκεια καταιγίδων, όπως φαίνεται στη Φλόριντα , όπου η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά οκτώ ίντσες από το 1950 .

Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει ακραίους καύσωνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολικούς θανάτους, ειδικά σε ευάλωτες κοινότητες.

Κάθε κλάσμα ενός βαθμού πάνω από 1,5°C αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης σημείων ανατροπής του κλίματος, όπως η κατάρρευση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου ή η πλήρης καταστροφή του κοραλλιογενούς υφάλου.

«Πρέπει να αναπτύξουμε διασφαλίσεις έναντι σεναρίων υψηλής θέρμανσης, χτίζοντας την ικανότητα να αφαιρούμε το διοξείδιο του άνθρακα σε κλίμακα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τις εκπομπές», είπε ο Schleussner.

Ωστόσο, η τεχνολογία που απαιτείται για την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα σε τόσο μεγάλη κλίμακα δεν είναι ακόμα διαθέσιμη.

Πέρα από τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, η υπέρβαση αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα.

Η έκθεση του WWF Living Planet για το 2024 αποκάλυψε μια ανησυχητική μείωση 73% στους πληθυσμούς της άγριας ζωής τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτή η μείωση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καθώς η εξαφάνιση των ειδών επιταχύνεται λόγω της απώλειας οικοτόπων και της κατάρρευσης του οικοσυστήματος.

Η επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα απαιτεί άμεση και τολμηρή δράση.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία λειτουργεί σε πενταετή κύκλο, οι χώρες πρέπει να υποβάλουν ενημερωμένα εθνικά σχέδια για το κλίμα – γνωστά ως Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs) – το 2025.

«Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να αυξηθούν οι φιλοδοξίες», είπε ο Ρόγκελι, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο, η μελέτη καθιστά σαφές ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Δεν πρόκειται μόνο για τη μείωση των εκπομπών ή την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα», πρόσθεσε ο Schleussner. «Πρέπει να κάνουμε και τα δύο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εκτενέστερα».

Η υπέρβαση του στόχου 1,5°C δεν είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, μια πορεία προς μόνιμη βλάβη. Ο χρόνος για τα ημίμετρα έχει παρέλθει – η γρήγορη, συντονισμένη παγκόσμια δράση είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της υπέρβασης του κλίματος.

France 24

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ξεκινούν έλεγχοι στις παραλίες: Τα πρόστιμα που προβλέπει η απόφαση Χατζηδάκη

lazaros lazaros

Οι πρώτες ώρες του Απόστολου Λύτρα στον Κορυδαλλό – H VIP πτέρυγα και η σύγκρουση με συγκρατούμενό του

lazaros lazaros

Τελικός Europa Conference League:5 έως 7 ζώνες ζώνες ασφαλείας γύρω από το γήπεδο.Αστυνομική δύναμη θα ξεπερνά τα 3000 άτομα.Αποκλειστικά με διαπίστευση η πρόσβαση στο χώρο

lazaros lazaros