Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Milliyet: Αν η Αίγυπτος συμφωνήσει με την Τουρκία, το κοίτασμα “Κρόνος” στην Κύπρο θα είναι δικό τους

Για “Ενεργειακό σχέδιο παράκαμψης των Ρωμιών”, κάνει λόγο σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Milliyet, αναφερόμενη ξανά στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

“Ο αγώνας για κυριαρχία στα ενεργειακά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου έχει φουντώσει ξανά με την ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (GCASC). Αναφέρεται ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να ωφεληθεί πολύ περισσότερο εάν συνάψει συμφωνία με την Τουρκία αντί για τους Κύπριους”.

Κύπρος και Αίγυπτος, αναφέρει η Milliyet “κατέληξαν σε συμφωνία για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στο κοίτασμα Κρόνος στο τεμάχιο 6 και στο κοίτασμα Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 του ενεργειακού πεδίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ενώ το 6ο τεμάχιο, που προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας-ΤΔΒΚ και Ελλάδας-Κύπρου, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας, η ΤΔΒΚ έδωσε άδεια στην TPAO για το χωράφι Αφροδίτη που βρίσκεται στο 12ο αγροτεμάχιο. Έχει προταθεί ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή του Κρόνου, που έχει απόθεμα περίπου 85 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2026 ή το 2027, ενώ η παραγωγή στο αγροτεμάχιο Αφροδίτη, που έχει απόθεμα 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2031”.

Ισχυριζόμενος ότι το τεμάχιο 6 επικαλύπτεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας, ο Ογουζχάν Ακγενέρ, πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικών Ενέργειας (TESPAM) είπε: “Αλλά το σημείο όπου βρίσκεται ο Κρόνος δεν επικαλύπτεται. Εάν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία και δεν συνεργαστεί με την Κύπρο, το κοίτασμα Κρόνος θα ανήκει στην Αίγυπτο. Μέρος της 6ης άδειας παραβιάζει την περιοχή της Τουρκίας και η δομή του Κρόνου παραβιάζει αυτήν τη Αιγύπτου. Εάν η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή, αυτή τη φορά αυτή η περιοχή θα εμπίπτει στην περιοχή της Αιγύπτου”, είπε.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Κύπρος (για την οποία η Τούρκοι χρησιμοποιούν τον όρο ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’) θα μπορούσε να μείνει εκτός παιχνιδιού σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ακγενέρ είπε: “Η Κύπρος πρέπει να μείνει εκτός παιχνιδιού ούτως ή άλλως. Η Κύπρος είναι ένα νησί στη μέση. Δεν είναι στην πραγματικότητα νομικά δυνατό για την ελληνοκυπριακή διοίκηση να αξίζει τόσες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, αλλά προσπαθούν να το κάνουν τετελεσμένο”, είπε.

Ο Ακγενέρ, ο οποίος τόνισε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις της Κύπρου, όπως η χάραξη αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ήταν ασυνεπείς και δήλωσε ότι το κοίτασμα του Κρόνου θα παραβίαζε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, είπε: “Μέχρι να γίνει μια συμφωνία μοντέλου λύσης δύο κρατών, η ΤΔΒΚ έχει επίσης δικαιώματα παντού στο νησί της Κύπρου”. Capital

Σχετικές αναρτήσεις

Φειδίας Παναγιώτου: Ο Κύπριος YouTuber αποκαλύπτει πόσα παίρνει κάθε μήνα ως ευρωβουλευτής

lazaros lazaros

«Θα δώσουμε σκληρή μάχη το επόμενο διάστημα, αλλά θα είναι νικηφόρα»Ένταση στις αγροτικές κινητοποιήσεις Θεσσαλών αγροτών

lazaros lazaros

Συρία: Τι συμβαίνει στο Χαλέπι – Τα 3 φέουδα και ο ρόλος Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν

lazaros lazaros