Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣ

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία

Ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες της Ισλανδίας εξερράγη το Σάββατο (16/03) για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, εκτοξεύοντας καπνό και λάβα στον αέρα.

Melissa Ezair/via REUTERS

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, σε βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο της Ακτοφυλακής και προβλήθηκε από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισλανδίας (RÚV), η λάβα εξαπλώθηκε γρήγορα σε κάθε πλευρά. Η έκρηξη άρχισε στις 22:23 [ώρα Ελλάδας] και η ρωγμή εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 2,9 χιλιόμετρα, περίπου το ίδιο μέγεθος με την τελευταία έκρηξη του Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες, ακριβώς νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ. Το σημείο της έκρηξης ήταν μεταξύ Χάγκαφελ και Στόρα-Σκόγκφελ, στην ίδια περιοχή με την προηγούμενη έκρηξη στις 8 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. «Αυτό ήταν σίγουρα αναμενόμενο», δήλωσε η Ρίκε Πέντερσεν, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Ηφαιστειολογικού Κέντρου.

Επίσης, ο ιστότοπος του αεροδρομίου Κέφλαβικ του Ρέικιαβικ ήταν ανοιχτό τόσο για αναχωρήσεις όσο και για αφίξεις. Η λάβα φαινόταν να ρέει γρήγορα προς το κοντινό ψαροχώρι του Γκρίνταβικ, όπου λίγοι από τους σχεδόν 4.000 κατοίκους είχαν επιστρέψει ύστερα από τις προηγούμενες εκρήξεις, όπως ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η πόλη εκκενώθηκε και πάλι, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισλανδίας.

Η Αστυνομία της Ισλανδίας δήλωσε ότι κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το κοντινό πολυτελές γεωθερμικό σπα, Blue Lagoon, έκλεισε αμέσως τις πόρτες του, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκρήξεων.


Η Ισλανδία, που έχει περίπου το μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας του Κεντάκι, διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί ως πρωταρχικό προορισμό για τον ηφαιστειακό τουρισμό. Υπενθυμίζεται πως, το 2010, σύννεφα τέφρας από εκρήξεις του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, στα νότια της Ισλανδίας, εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, καθηλώνοντας περίπου 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

πηγη:ieidiseis.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ιταλία: 35 τραυματίες σε γαμήλιο γλέντι – Υποχώρησε το πάτωμα ενώ χόρευαν

lazaros lazaros

Οι Πρώτες Δηλώσεις του νέου Γενικού Γραμματέα Δασών

lazaros lazaros

10 νέα μεγάλα μουσεία που ανοίγουν το 2024 σε όλον τον κόσμο

lazaros lazaros