Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΡοή ειδήσεων

Λαμπρόπουλος – Notos.com: Τέλος εποχής μετά από 111 χρόνια

Γυρίζει σελίδα το ακίνητο που φιλοξενεί έως και σήμερα το πολυκατάστημα notos.com (πρώην Λαμπρόπουλος), στην περιοχή των Χαυτείων στην Ομόνοια.

Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου, η εταιρεία real estate DIMAND, και η Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσαν σήμερα τα σχέδιά τους για αξιοποίηση μέσω μικτών χρήσεων.

Το ιστορικό κατάστημα «Notos Galleries – Λαμπρόπουλος» στην πλατεία Ομονοίας, στη σύγχρονη μορφή του. ΜΠΕΛΤΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ιστορικό κατάστημα «Notos Galleries – Λαμπρόπουλος» στην πλατεία Ομονοίας, στη σύγχρονη μορφή του. ΜΠΕΛΤΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι η DIMAND έχει αναλάβει και την αξιοποίηση του Minion, όπου πέρα από εμπορικούς χώρους που θα λειτουργούν στη βάση του κτιρίου, θα αξιοποιηθεί τόσο με χώρους εργασίας όσο και με κατοικίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, δεν απέκλεισε και στην περίπτωση του ακινήτου της Αιόλου και Λυκούργου, να υπάρξει αντίστοιχη αξιοποίηση, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Credits Flash.gr
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Credits Flash.gr

Η ιστορία του «Λαμπρόπουλου»

Το υπεραιωνόβιο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» αποτελεί τοπόσημο της Αθήνας, με την ιστορία του να ξεκινά το 1898. Τότε ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος άφησε την πολυμελή οικογένειά του στην Κοντοβάζαινα της ορεινής Αρκαδίας με προορισμό την Αθήνα και σκοπό να βρει την τύχη του και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Για να καλύπτει τα έξοδά του, να στέλνει τα αναγκαία στην οικογένεια αλλά και για να φτιάξει ένα κομπόδεμα για τα επόμενα βήματά του, ξεκίνησε ως πλανόδιος πωλητής στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Αιόλου, στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου τότε βρισκόταν η ψυχή της πόλης. Σύντομα, συγκέντρωσε ένα ποσό που του επέτρεψε να φτιάξει την πρώτη, μικρή αλλά στεγασμένη επιχείρηση.

Τα βήματά του ακολούθησε ο αδερφός του Βασίλειος, με σκοπό να τελειώσει το Γυμνάσιο στην Αθήνα και παράλληλα να εργαστεί για να μπορέσει να ζήσει. Το 1906 τα δύο αδέρφια, αποφάσισαν να συνεργαστούν, ιδρύοντας μια εμπορική εταιρεία, στεγάζοντας την επιχείρησή τους σε έναν υπόγειο χώρο στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους. Και το όνομα αυτής, «Αφοί Λαμπρόπουλοι»

Το 1913, το κατάστημα μεταφέρεται στο κτίριο της οδού Αιόλου – Σταδίου, το οποίο με τον καιρό επεκτάθηκε στα ιδιόκτητα νεοκλασικά κτήρια παραπλεύρως, επί της οδού Αιόλου και Λυκούργου.

Το 1927 το κατάστημα «Αφοί Λαμπρόπουλοι» γίνεται ανώνυμη εταιρεία. Η είσοδός του στο χρηματιστήριο πραγματοποιείται σαράντα χρόνια μετά.

Ο Πόλεμος και η Κατοχή δεν πλήττουν το κατάστημα και δεν καταφέρνουν να μειώσουν την αίγλη του.

Στις παραμονές του Πολέμου, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του βιομηχανικού σήματος της οδοντόκρεμας «Κολυνός» και του εντομοκτόνου «Κατόλ» καθώς και των εργαστηρίων κατασκευής των προϊόντων αυτών για την Ελλάδα.

Στις δεκαετίες μετά τον Πόλεμο, ο «Λαμπρόπουλος» διανύει τη «χρυσή εποχή του», εξελισσόμενο σε μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές των καταλωτών στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, η γωνία της Αιόλου με τη Λυκούργου και τη Σταδίου ταυτίζεται με το κατάστημα και γίνεται σημείο συνάντησης όλων, οι οποίοι κλείνουν τα ραντεβού τους λέγοντας απλώς ένα… «στου Λαμπρόπουλου».

Σήμα κατατεθέν είναι οι βιτρίνες του, που εκείνη την εποχή αποτελούσαν και ένα «παράθυρο» στο κοινό της Αθήνας, όσον αφορά τις τάσεις της μόδας εκτός συνόρων.

https://www.lambropoulosfoundation.gr/ FLASH.GR

Το 1992, ο «Λαμπρόπουλος» είναι το πρώτο κατάστημα που εισάγει τη λογική του «shop in shops» στην ελληνική αγορά.

Από το 2001, το κατάστημα μετονομάζεται σε Notos Galleries Λαμπρόπουλος.

Σχετικές αναρτήσεις

Politico:Δημοσίευμα φωτιά.Έρευνα για σκάνδαλο 2,5 δισ. στην Ελλάδα – Ποιες εταιρείες εμπλέκονται

lazaros lazaros

Για 6η Φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα Αγωνιστεί ο 44χρονος Οδοντίατρος και Αθλητής του Πινγκ Πονγκ Παναγιώτης Γκιώνης.

lazaros lazaros

Νέα «μάχη» για τον Δημήτρη Σταρόβα – Υπέστη και κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της νύχτας

lazaros lazaros