Ένα καθοριστικό βήμα για τη διάσωση του δεύτερου γνωστότερου τοποσήμου της Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη, αυτό του Ναυαγίου της Ζακύνθου γίνεται με την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στον κυκεώνα των αρμοδιοτήτων φορέων, επιτροπών και «διεκδικητών», παραχωρώντας την αποκλειστική διαχείρισή του στον Δήμο Ζακύνθου.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί ήδη από χθες στη Βουλή και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνεται διάταξη, με την οποία γίνεται η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου του Ναυαγίου στον Δήμο Ζακύνθου, αφού πρώτα γίνουν οι βασικές εργασίες διάσωσης του ναυαγίου από το Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα για τη διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση της.
Στην ίδια διάταξη προβλέπεται η καθιέρωση εισιτηρίου εισόδου το οποίο θα αξιοποιείται υποχρεωτικά για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, με το 15% του να αποδίδεται από τον Δήμο Ζακύνθου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Την εξέλιξη αυτή χαιρετίζει ο βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Το «Ναυάγιο» ανήκει και επίσημα στη ζακυνθινή κοινωνία.
Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς αλλά και προσωπικής δικαίωσης.
Ένας αγώνας χρόνων και προσωπικών διεκδικήσεων φτάνει στο τέλος του. Αυτά που κάποιοι σχολίαζαν ως «κούφια λόγια» και «αέναες εξαγγελίες» σήμερα παίρνουν σάρκα και οστά και γίνονται πράξη, αποδεικνύοντας ότι με σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε για το καλό του τόπου μας. Το «Ναυάγιο» δίνεται στη ζακυνθινή κοινωνία μέσω του Δήμου Ζακύνθου.»
Με αυτή την απόφαση ανοίγει, πλέον ο δρόμος για την αποκατάσταση της παραλίας του Ναυαγίου, τη διάσωση του κουφαριού του ιστορικού πλοίου «Παναγιώτης», καθώς και την ανάπλαση του πλατώματος πάνω από την παραλία, σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε η πολυπληθής ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ. ΕΡΤ