Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάνει έκκληση για παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας ακραίας ζέστης

Οι άνθρωποι παντού παλεύουν με τις θανατηφόρες επιπτώσεις της επιδείνωσης της υπερβολικής ζέστης, που βλάπτει επίσης τις οικονομίες, διευρύνει τις ανισότητες και υπονομεύει τους αναπτυξιακούς στόχους του κόσμου, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

Απευθύνοντας έκκληση για παγκόσμια δράση για τον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια επιδημία ακραίας ζέστης – μαρασμό κάτω από ολοένα και πιο θανατηφόρους καύσωνες».

Τα φαινόμενα ακραίας ζέστης έχουν γίνει πιο συχνά, έντονα και μακροχρόνια τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Η έκκληση του Γκουτέρες έρχεται καθώς το ρεκόρ για την πιο καυτή ημέρα στον κόσμο καταρρίφθηκε δύο φορές σε συνεχόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρώπης Copernicus. Η Δευτέρα κέρδισε την Κυριακή, με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα να αγγίζει τους 17,16 βαθμούς Κελσίου, καθώς μέρη του κόσμου κατακλύζονταν από έντονους καύσωνες από τη Μεσόγειο έως τη Ρωσία και τον Καναδά.

Ο Γκουτέρες είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μόλις έλαβαν προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Τρίτη «ήταν στο ίδιο εύρος», κάτι που θα ήταν η τρίτη συνεχόμενη πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία, εάν επιβεβαιωθεί.

Σε μια ομιλία του, σημείωσε ότι η θερμότητα – που προκαλείται από «φορτιζόμενες με ορυκτά καύσιμα, προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή» – εκτιμάται ότι σκοτώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, περίπου 30 φορές περισσότερο από τους τροπικούς κυκλώνες.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μιλά κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, 1 Δεκεμβρίου 2023. COP28/Christophe Viseux/Φυλλάδιο μέσω του REUTERS

Μόνο φέτος, η υπερβολική ζέστη έπληξεπολύ ευάλωτες κοινότητες στην περιοχή του Σαχέλ, σκότωσε τουλάχιστον 1.300 προσκυνητές στη Μέκκα κατά τη διάρκεια του Χατζ και έκλεισε τα σχολεία σε όλη την Ασία και την Αφρική επηρεάζοντας περισσότερα από 80 εκατομμύρια παιδιά .

«Και ξέρουμε ότι θα χειροτερέψει. Η υπερβολική ζέστη είναι το νέο ανώμαλο», πρόσθεσε ο Γκουτέρες στην ομιλία του σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το «κάλεσμα για δράση» του Γενικού Γραμματέα συγκεντρώνει δέκα εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μια επείγουσα και συντονισμένη ώθηση για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης.

Επικεντρωθείτε στους πιο ευάλωτους

Ο Γκουτέρες απαρίθμησε τέσσερις τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να κρατηθούν οι άνθρωποι, οι κοινωνίες και οι οικονομίες πιο ασφαλείς από τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τόνισε τη σημασία της «φροντίδας για τους πιο ευάλωτους» – με αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών σε αστικές περιοχές, των εγκύων γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων, των παιδιών, των ασθενών και των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Τα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας συχνά ζουν σε σπίτια που δεν έχουν πρόσβαση σε ψύξη, πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση για ενίσχυση της πρόσβασης σε ψύξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διευρυμένη χρήση φυσικών μέτρων – που περιλαμβάνουν φύτευση δέντρων για σκιά – και καλύτερο αστικό σχεδιασμό, παράλληλα με μια ράμπα -Ενεργοποίηση συστημάτων προειδοποίησης θερμότητας.

Γραφικό από το Lancet Αντίστροφη μέτρηση για την υγεία και την κλιματική αλλαγή

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται επίσης περισσότερη προστασία, είπε, καθώς μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προειδοποίησε ότι πάνω από το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού – 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – βρίσκονται τώρα σε υψηλό κίνδυνο υπερβολικής ζέστης, ειδικά στην Ασία-Ειρηνικό, την Αφρική και την αραβικά κράτη.

Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν επειγόντως τους νόμους και τους κανονισμούς για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία για να ενσωματώσουν διατάξεις για την υπερβολική ζέστη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος άρνησης εργασίας σε ακραία ζέστη.

Ενεργειακή μετάβαση και προσαρμογή

Ένας τρίτος τομέας που στοχεύει ο ΟΗΕ για δράση είναι να καταστήσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες πιο ικανές να αντέχουν τη ζέστη, μέσω ισχυρότερων υποδομών, πιο ανθεκτικών καλλιεργειών και προσπαθειών να αμβλυνθεί η πίεση στα συστήματα υγείας και τα αποθέματα νερού.

«Οι χώρες, οι πόλεις και οι τομείς χρειάζονται ολοκληρωμένα, προσαρμοσμένα σχέδια δράσης για τη θερμότητα, βασισμένα στην καλύτερη επιστήμη και δεδομένα», είπε ο Γκουτέρες.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΟΗΕ προέτρεψε να εντατικοποιηθεί η δράση για την «καταπολέμηση της ασθένειας», με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων «γρήγορα και δίκαια» χωρίς νέα έργα άνθρακα, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου – στόχο που υπέγραψαν σχεδόν 200 κυβερνήσεις μέχρι τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

«Πρέπει να φωνάξω την πλημμύρα της επέκτασης των ορυκτών καυσίμων που βλέπουμε σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου», τόνισε. «Υπογράφοντας ένα τέτοιο κύμα νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπογράφουν το μέλλον μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκδώσει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου αριθμού αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2020, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αυτή την εβδομάδα.

«Ακόμα καιρός για δράση»

Σχολιάζοντας την έκκληση του ΟΗΕ για δράση, ο Alan Dangour, διευθυντής κλίματος και υγείας στο Wellcome, ένα επιστημονικό ίδρυμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται έξω σε φυσικές εργασίες και εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη ζέστη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι – αλλά οι επιπτώσεις είναι πολύ ευρύτερες.

«Τα επίπεδα θερμότητας που βλέπουμε τώρα τακτικά σε όλο τον κόσμο θέτουν κάθε μέρος της κοινωνίας υπό ακραία πίεση, βλάπτοντας άμεσα την υγεία μας, ενώ επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού και πολλές από τις ζωτικές μας υποδομές», είπε σε δήλωσή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, επιστήμονες που συγκλήθηκαν από την Wellcome είπαν ότι υπάρχουν θετικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την καταπολέμηση του προβλήματος της υπερβολικής ζέστης, που μπορεί επίσης να αποφέρει ευρύτερα κοινωνικά οφέλη.

Για παράδειγμα, εξήγησαν ότι η χρήση κοινοτικών εγκαταστάσεων ως κέντρων ψύξης μπορεί να προσφέρει στους ηλικιωμένους ένα μέρος για να συνομιλήσουν ή να παίξουν χαρτιά, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική απομόνωση και το θερμικό στρες. Ή η προσθήκη αποχρώσεων με ηλιακά πάνελ σε πάγκους της αγοράς μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες έμπορες να συνεχίσουν να εργάζονται τις ζεστές μέρες, παρέχοντας επίσης δωρεάν ηλεκτρισμό για τις επιχειρήσεις τους.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για συντονισμένη δράση για να σωθούν ζωές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να καθυστερούμε», είπε ο Dangour.

Ένας εργάτης οικοδομών πίνει νερό ενώ εργάζεται σε ένα κτίριο κατά τη διάρκεια της ζέστης στην Πρίστινα, στο Κοσσυφοπέδιο, 19 Ιουνίου 2024. (Φωτογραφία: REUTERS/Valdrin Xhemaj)

Η έκκληση του ΟΗΕ για δράση επισημαίνει ότι τα υπάρχοντα εργαλεία για τη μείωση των καταστροφικών συνεπειών της υπερβολικής ζέστης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με μεγάλες και εκτεταμένες επιπτώσεις. Ο Γκουτέρες είπε ότι τα καλά νέα είναι ότι «υπάρχουν λύσεις… που μπορούμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τον αντίκτυπό τους».

Για παράδειγμα, μια παγκόσμια κλίμακα συστημάτων προειδοποίησης υγείας για τη θερμότητα θα μπορούσε να σώσει περισσότερες από 98.000 ζωές κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και η ανάπτυξη μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία θα μπορούσε να αποφύγει 361 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ιατρικές και άλλες δαπάνες, υπολόγισε η ΔΟΕ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προέτρεψε μια «τεράστια επιτάχυνση όλων των διαστάσεων της δράσης για το κλίμα», καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπερνά επί του παρόντος τις προσπάθειες για την καταπολέμησή της. Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει, πρόσθεσε, καθώς οι καύσωνες, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και οι καταστροφές όπως οι πυρκαγιές του Καναδά πλήττουν τώρα τις πλουσιότερες χώρες καθώς και τις φτωχότερες.

Iraqi workers harvest potato crops, which has been damaged by a heatwave and environmental and climatic changes, in Mosul, Iraq, July 15, 2023. REUTERS/Khalid Al-Mousily

«Η ζέστη γίνεται αισθητή από εκείνους που έχουν ικανότητα λήψης αποφάσεων – και αυτή είναι η ελπίδα μου», είπε.

(Αναφορά και επιμέλεια από τους Matteo Civillini και Megan Rowling) climate home news

Σχετικές αναρτήσεις

Ελεγχόμενη έκρηξη στο Ελληνικό για την εξουδετέρωση της βόμβας στο πρώην αεροδρόμιο

lazaros lazaros

ΕΟΠΥΥ: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας

lazaros lazaros

25 Ιουλίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού

lazaros lazaros