Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Οι πιο τρανταχτές από τις 700 καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ

«Κύμα» καταγγελιών τουριστικής φύσεως… έσκασε το περασμένο καλοκαίρι στα γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Από τον Ιούνιο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 700 περίπου καταγγελίες σχετικές με καταλύματα, υπηρεσίες τουρισμού, ταξιδιωτικά πακέτα και μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, ταξί.

«Διαμαρτύρονται οι καταναλωτές για την ακρίβεια σε όλους τους τομείς (τρόφιμα, εστίαση, καταλύματα, μετακινήσεις, υπηρεσίες)», επεσήμανε στον «Ε.Τ.» η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα.
Οπως πρόσθεσε η ίδια: «Ειδικότερα, αναφέρουν την ακρίβεια που μαστίζει και τον κλάδο του τουρισμού σε προϊόντα και υπηρεσίες, περιπτώσεις αισχροκέρδειας, υπηρεσίες κατώτερες των προσδοκιών, το γεγονός ότι κάποιοι δεν κόβουν αποδείξεις, κάνουν λόγο για προσβλητικές και αυθαίρετες συμπεριφορές κατώτερες της πραγματικής αξίας των υπηρεσιών που παρέχουν και σίγουρα πολύ κατώτερες της ταλαιπωρίας και του άγχους που βιώνουν οι καταναλωτές/τουρίστες στις διακοπές τους».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο «Ε.Τ.», στο top-4 των πεδίων με τις περισσότερες καταγγελίες καταναλωτών οι οποίες υποβλήθηκαν στην ΕΚΠΟΙΖΩ -είτε προφορικά είτε εγγράφως- για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2024 συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

  1. ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Αθέμιτες πρακτικές

Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και πλημμελείς υπηρεσίες, όπως για την απαίτηση επιπλέον ποσού σε κρατήσεις με προκαταβολή λίγες ημέρες πριν από την άφιξη, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην προσφορά, για τη μη συμμόρφωση με τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής και καθαριότητας, για υπηρεσίες κατώτερης ποιότητας από αυτήν που διαφημιζόταν στην ιστοσελίδα του καταλύματος και σε πλατφόρμες, για απαξιωτικές συμπεριφορές και άρνηση εξυπηρέτησης των αιτημάτων των πελατών κ.ά.

Παραδείγματα

– «Πήγα 3 βράδια στον Πόρο και το δεύτερο βράδυ το δωμάτιό μου ήταν γεμάτο μικρά κατσαριδάκια. Ο ιδιοκτήτης με κατηγόρησε ότι τα έφερα εγώ από την παραλία, ενώ προσπαθούσε να τα σκοτώσει με το χέρι, πατώντας πάνω στο κρεβάτι του δωματίου. Εκείνο το βράδυ, μας έβαλε στη σοφίτα, ενώ κατόπιν πίεσης μας επέστρεψε τα χρήματα για το ένα βράδυ. Την τελευταία βραδιά μάς έβαλε σε άλλο δωμάτιο, το οποίο είχε πάλι έντομα. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Εχω στοιχεία για όλα!».

– «Καλημέρα. Εχω έρθει σε ένα κατάλυμα στη Μάνη, το οποίο στο booking εμφανίζεται στα
ενοικιαζόμενα δωμάτια, όταν όμως ήρθαμε μας είπαν ότι δεν υπάρχει υπηρεσία δωματίου, διότι είναι σαν Airbnb. Επίσης, λέει στο Internet ότι παρέχει πισίνα και αυτό που έχει είναι μια πλαστική
πισίνα, στηριγμένη με σιδερένιους πασσάλους, η οποία είναι εντελώς ακατάλληλη και επικίνδυνη. Αυτούς τους ανθρώπους ποια υπηρεσία τους ελέγχει; Παρακαλώ, ενημερώστε με πού μπορώ να κάνω καταγγελία».

  1. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Καταπάτηση παραλίας και ανατιμήσεις

 Σε επίπεδο υπηρεσιών τουρισμού υπήρξαν, μεταξύ άλλων, καταγγελίες για ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε ταξιδιωτικούς προορισμούς που φτάνουν σε ποσοστά 50%-70%, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια, υπηρεσίες κατώτερες της ποιότητας των υπηρεσιών που διαφημίζονται και προσφέρονται, καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας, ανατιμήσεις σε νερό, ποτά, mini market και εστιατόρια που φτάνουν σε 40-50% κ.λπ.

Παραδείγματα

– «Σήμερα, 19/08/2024, πήγα να φάω στο ξενοδοχείο …… στον Πόρο …., όπου το φαγητό, και συγκεκριμένα το κοτόπουλο που είχα παραγγείλει, ήταν άψητο και η απάντησή τους ήταν ότι έτυχε. Παρακαλώ για τη βοήθειά σας και την καθοδήγησή σας για το τι πρέπει να κάνω».

– «Αγοράσαμε νερό ενός λίτρου στο νησί …… το οποίο μας κόστισε 2,90 ευρώ».

– «Το ούζο καραφάκι 200ml είχε 18 ευρώ σε εστιατόριο …… Είναι νόμιμο;».

– «Ο καφές σε μπαρ στη Χαλκιδική είχε 6 ευρώ. Είναι νόμιμο;».

  1. ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ 

Αρνηση επιστροφής προκαταβολής

Στην περίπτωση των ταξιδιωτικών πακέτων, οι καταγγελίες αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε άρνηση επιστροφής της προκαταβολής για ακύρωση της συμμετοχής από τους καταναλωτές λόγω ανωτέρας βίας, πλημμελείς υπηρεσίες και αλλαγή προγράμματος ταξιδιού και αθέτηση υποσχέσεων που αφορούσαν κατηγορίες ξενοδοχείων, ποιότητα μέσων μεταφοράς κ.λπ.

Παραδείγματα

– «Εχω δώσει προκαταβολή 322,5 ευρώ στο τουριστικό γραφείο ….. travel στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν προχώρησα τελικά σε κράτηση, υπάρχουν όλα τα e-mails και η συνομιλία, και ενώ μου ζήτησαν το IBAN για να μου επιστρέψουν την προκαταβολή, δεν το έχουν κάνει. Επίσης, δεν απαντούν στα e-mails
μου».

– «Καλησπέρα. Επισκέφτηκα το beach bar …… στη Μαγνησία και όταν ήρθε η σερβιτόρα
να πάρει παραγγελία, μας είπε ότι υπάρχει χρέωση 10 ευρώ. Σε κανένα σημείο του καταστήματος δεν αναφερόταν ότι χρεώνουν την ξαπλώστρα. Ο υπεύθυνος μας είπε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να το γράψει κάπου, απλά το προσωπικό ενημερώνει τους πελάτες. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την
περίπτωση; Είναι υποχρεωμένος να το αναφέρει κάπου σε εμφανές σημείο ή όχι;».

  1. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι καταγγελίες για μετακινήσεις με πλοία σχετίζονται με προβλήματα με μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, ανατιμήσεις στα δρομολόγια και στη μεταφορά αυτοκινήτων και μη καταβολή αποζημίωσης σε περιπτώσεις καθυστέρησης ή ακύρωσης. 

Παράδειγμα

«Καθώς βρίσκομαι στο νησί της Κιμώλου, στις 10/8, είχα προγραμματισμένη αναχώρηση από την Κίμωλο για Νάξο στις 08.10, με σκοπό να προλάβω το πλοίο άλλης εταιρίας που φεύγει από Νάξο για Κουφονήσια στις 13.45. Μετά από ενημέρωση, με e-mail, της εταιρίας …… για αλλαγή της ώρας αναχώρησης στις 10/8 από Κίμωλο για Νάξο στις 08.40, καταλήγουμε στο ότι χάνω το επόμενο πλοίο της εταιρίας ….. με αναχώρηση από το λιμάνι της Νάξου για Κουφονήσια στις 13.45.
Λόγω της καθυστέρησης που δημιουργείται με δικιά σας υπαιτιότητα, ζημιώνομαι οικονομικά για τα εισιτήρια της ….., όπως επίσης δεν καταφέρνω να φτάσω στον τελικό προορισμό (Κουφονήσια). Για τον λόγο αυτόν ζητάω να αποκατασταθεί το πρόβλημα, είτε βρίσκοντας τρόπο ώστε να φτάσω στα Κουφονήσια με τον συντομότερο δυνατό τρόπο είτε με πλήρη οικονομική αποζημίωση των εισιτηρίων μου, αλλά και της ψυχικής οδύνης και ταλαιπωρίας που έχετε δημιουργήσει».

Για τις μετακινήσεις με αεροπλάνα, οι καταγγελίες αφορούσαν σε ακυρώσεις πτήσεων και μη καταβολή αποζημίωσης, καθυστέρηση αναχώρησης ή άφιξης, άρνηση επιβίβασης σε πτήση και μη καταβολή αποζημίωσης, ακούσιο υποβιβασμό θέσης, καταστροφές και απώλειες συσκευών, αυξήσεις εισιτηρίων και μεγάλες καθυστερήσεις σε προορισμούς από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες, μη τήρηση του δικαιώματος αλλαγής στις περιπτώσεις δυνατότητας αλλαγής εισιτηρίου, παρακράτηση υψηλών ποσών για ακυρωτικά εισιτηρίων.

Παράδειγμα καταγγελίας

«Κατόπιν αναζήτησης των γραφείων της εταιρίας προκειμένου κάποιος υπεύθυνος να μας ενημερώσει για ποιο λόγο δεν μπορέσαμε να επιβιβαστούμε στην επομένη πτήση για τον τελικό προορισμό μας, οι υπάλληλοι της εταιρίας μάς ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδέψουμε 24 ώρες αργότερα. Στην απαίτησή μας να φύγουμε τουλάχιστον νωρίτερα με την πρωινή πτήση, λάβαμε την απάντηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό».

Για τις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ οι καταγγελίες αφορούσαν σε αλλαγή δρομολογίων χωρίς ενημέρωση και καθυστερήσεις δρομολογίων.

Παράδειγμα καταγγελίας

«Θέλω να καταγγείλω την απαράδεκτη συγκοινωνία (ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ) την οποία και έχουμε ´στον Δήμο …….

  1. Τα δρομολόγια κάθε 1-2ώρες.
  2. Το υψηλό κόμιστρο.
  3. Την αγένεια των περισσότερων υπαλλήλων των ΚΤΕΛ όταν θελήσει κάποιος επιβάτης να κάνει μία ερώτηση ή κάποιο σχόλιο, αφού είναι αδύνατον να επικοινωνήσει τηλεφωνικά κάποιος μαζί τους.
  1. Την πρωτοφανή κοσμοσυρροή τις ώρες αιχμής, όπου κάθε εργαζόμενος πηγαίνει ή σχολάει από την εργασία του (σχεδόν κάθε μέρα όρθιοι, εν μέσω πανδημίας Cονίd-19 με καθόλου παράθυρα).
  1. Την πλήρη αδιαφορία του Δήμου  για το αιώνιο πρόβλημα (διότι υπάρχουν συμφέροντα, όπως αναφέρουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι του δήμου)».

Για τις μετακινήσεις με ταξί οι καταγγελίες σχετίζονταν με υπερβολικές χρεώσεις ιδίως σε τουρίστες, μη παροχή απόδειξης και υποτιμητική και αγενή συμπεριφορά.

Παραδείγματα καταγγελιών

– «Με παρέλαβε 21/06/24 από την πιάτσα των ταξί στις αφίξεις του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στη 01:15 με προορισμό την Aνω Γλυφάδα, με μία χειραποσκευή καμπίνας.
Οταν φτάσαμε στον προορισμό μου, το ταξίμετρο έγραφε €38,50.
Οταν ρώτησα τι οφείλω, μου ζήτησε €50. Eβγαλα κάρτα, μου είπε ότι θα πρέπει να το κάνουμε €55, γιατί η κάρτα έχει προμήθεια.
Τον ενημέρωσα ότι η χρέωση που μου ζήτησε ήταν αρκετά μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Τότε μου είπε ότι έκοψε ήδη απόδειξη για €53. Του είπα ότι δεν θα του έδινα παραπάνω από την ήδη μεγαλύτερη χρέωση που μου ζήτησε και η απάντηση ήταν ότι η εταιρία δεν θα “πέσει έξω” για €3.
Δεν το δέχτηκα και τελικά αναγκάστηκε και χρέωσε το POS με €50.
Δεν μου έδωσε απόδειξη για τη χρέωση του POS και μετά παρατήρησα ότι στην απόδειξη ο τρόπος πληρωμής αναγράφεται ως “Μετρητά”. Αν συμπεριφέρθηκε έτσι σε μία Ελληνίδα, δεν μπορώ να φανταστώ τι κάνει με τους τουρίστες. Θέλω απλά να σταματήσει πια αυτή η συμπεριφορά και η εκμετάλλευση. Δεν έχω άλλη απαίτηση».

– «Πήραμε ταξί από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” στις 10:00 μ.μ. και πληρώσαμε 80 ευρώ έως το Μαρούσι. Είναι νόμιμο;».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Τούρκος Υπουργός Υγείας για Γεωργιάδη: “Είμαστε έτοιμοι να τον θεραπεύσουμε”

lazaros lazaros

Αλλάζουν όλα στα αυτοκίνητα το 2024 -Αυτά είναι τα νέα συστήματα που μπαίνουν υποχρεωτικά

lazaros lazaros

FLiRT: Νέες παραλλαγές κορωνοϊού, ανησυχίες για έξαρση το καλοκαίρι

lazaros lazaros