Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Οι πιστώσεις άνθρακα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απορρίφθηκαν από σύστημα υψηλής ακεραιότητας

Οι πιστώσεις άνθρακα που παράγονται από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απέτυχαν να αποκτήσουν νέο σήμα ποιότητας από ένα βασικό εποπτικό όργανο, θέτοντας νέες αμφιβολίες για δημοφιλείς αντισταθμίσεις εκπομπών που ευνοούνται από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Audi, η Shell και η Total.

Το Συμβούλιο Ακεραιότητας για την Εθελοντική Αγορά Άνθρακα (ICVCM) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οκτώ μεθοδολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο των πιστώσεων άνθρακα που διατίθενται στην εθελοντική αγορά, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σφραγίδα έγκρισης «Βασικές Αρχές Άνθρακα» (CCP).

Το ICVCM, ένας ανεξάρτητος φύλακας, στοχεύει να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των πιστώσεων άνθρακα, αφού πολλά έργα έχουν κατηγορηθεί ότι υπερεκτίμησαν τα κλιματικά και κοινωνικά τους οφέλη. Αξιολογεί ομάδες έργων αντιστάθμισης για να καθορίσει εάν συμμορφώνονται με τα κριτήρια CCP, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν και να ενθαρρύνουν πιστώσεις άνθρακα υψηλής ακεραιότητας που πληρούν τις απαιτήσεις για τη διακυβέρνηση, τη μείωση των εκπομπών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το σώμα είπε ότι τα υπάρχοντα πρότυπα δεν είναι αρκετά αυστηρά για να κρίνουν εάν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρειάζονται τη χρηματοδότηση που δημιουργείται από την πώληση αντισταθμίσεων άνθρακα για να προχωρήσουν – μια έννοια γνωστή ως «προσθετικότητα». Ωστόσο, τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι βασικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι πιστώσεις άνθρακα «έχουν ακόμη ρόλο να διαδραματίσουν» στη χρηματοδότησή τους.

Από τότε που σχεδιάστηκαν οι οκτώ μεθοδολογίες πριν από 20 χρόνια, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει καταρρεύσει και η κερδοφορία τους σε πολλά μέρη του κόσμου έχει εκτοξευθεί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να βγάλουν χρήματα χωρίς να χρειάζονται επιπλέον έσοδα από την πώληση αντισταθμίσεων άνθρακα.

Το ICVCM ανέφερε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια, οι ειδικοί της αγοράς άνθρακα διαπίστωσαν ανησυχίες σχετικά με την προσθετικότητα πολλών δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις δυσκολίες στη διαφανή απόδειξη της προσθετικότητας αυτών των δραστηριοτήτων που έχουν εγκριθεί βάσει των υφιστάμενων μεθοδολογιών».

Μεγάλα μητρώα πιστώσεων άνθρακα όπως το Verra και το Gold Standard σταμάτησαν να δέχονται νέα έργα συνδεδεμένα στο δίκτυο το 2019, με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ).

Ωστόσο, οι προϋπάρχουσες δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να δημιουργούν ένα σημαντικό κομμάτι όλων των αντισταθμίσεων που είναι διαθέσιμες στα μητρώα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Carbon Market Watch, πάνω από 280 εκατομμύρια πιστώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι διαθέσιμες στην εθελοντική αγορά άνθρακα. Εάν εταιρείες και ιδιώτες χρησιμοποιούσαν όλες αυτές τις πιστώσεις, αυτό θα αντιστάθμιζε στα χαρτιά για εκπομπές ισοδύναμες με την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που κυκλοφόρησε η Ταϊλάνδη στην ατμόσφαιρα πέρυσι.

Ο Inigo Wyburd, ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Carbon Market Watch, χαρακτήρισε την απόφαση του ICVCM «θετικό βήμα». «Στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πολλών πιστώσεων χαμηλής ποιότητας που εξακολουθούν να κυκλοφορούν και να υπονομεύουν την αγορά», είπε στο Climate Home.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν διαγραφεί ως σε μεγάλο βαθμό άχρηστες από ειδικούς για το κλίμα, οι πιστώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς μεταξύ των εταιρικών αγοραστών.

Οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως η Shell και η Total, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι επιχειρήσεις κρουαζιέρας ήταν από τους μεγαλύτερους αγοραστές πιστώσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με ανάλυση της βάσης δεδομένων της Verra.

Σε μια συναλλαγή πέρυσι, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi χρησιμοποίησε σχεδόν 100.000 μονάδες άνθρακα που παρήχθησαν το 2021 από ένα ινδικό ηλιακό έργο για να ισχυριστεί ότι η παράδοση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν «ουδέτερη CO2» παρά τις εκπομπές που συνεπάγεται η παραγωγή τους.

Η ιαπωνική υπηρεσία παράδοσης δεμάτων Yamato Transport Company και δημόσιοι φορείς όπως το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ βασίστηκαν επίσης σε αντισταθμίσεις από ανανεώσιμες πηγές για να διεκδικήσουν ουδετερότητα άνθρακα το 2023.

Λόγω των προηγούμενων ανησυχιών σχετικά με το εάν οι αντισταθμίσεις άνθρακα που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιτυγχάνουν τις μειώσεις των εκπομπών που ισχυρίζονται, η τιμή τους μειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων MSCI, η μέση τιμή είναι μόλις 2 $ ανά τόνο μειωμένου ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα – λιγότερο από το μισό της τιμής των αντισταθμίσεων που προέρχονται από έργα που στοχεύουν στην προστασία των δασών, την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου ή την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. Οι πιστώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιθανό να δουν περαιτέρω πτώση των τιμών μετά την απόρριψη του ICVCM.

Αλλά η Amy Merrill, διευθύνουσα σύμβουλος του ICVCM, άφησε την πόρτα ανοιχτή για καλύτερες μεθοδολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα λάβουν έγκριση CCP. Κάλεσε τα προγράμματα πιστώσεων άνθρακα να αναπτύξουν μεθοδολογίες «που αντανακλούν καλύτερα τις ταχέως μεταβαλλόμενες και μεταβλητές συνθήκες γύρω από την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Ενώ το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία», είπε, «δεν έχουν μειωθεί ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες και οι υψηλές προκαταβολικές δαπάνες και άλλα εμπόδια σημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη όπου είναι δύσκολο να ανάπτυξη ανανεώσιμης ικανότητας».

Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλό σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών χωρίς πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε νησιά με μικρούς πληθυσμούς και σε περιοχές όπου οι αρχές είναι εχθρικές προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδεολογικούς λόγους, ιδιαίτερα σε περιοχές των ΗΠΑ. Οι μεθοδολογίες που επιτρέπουν έργα σε αυτά τα μέρη θα είχαν την καλύτερη περίπτωση να λάβουν έγκριση CCP, είπαν ειδικοί της αγοράς στο Climate Home.

Η Verra ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει ορισμένες από τις απαιτήσεις προσθετικότητας «για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που σημειώθηκαν από το ICVCM».

Το μητρώο σχεδιάζει να υποβάλει το νέο του εγχειρίδιο κανόνων στον επόπτη και να δώσει στα υπάρχοντα έργα τη δυνατότητα να ενημερώσουν ανάλογα την ποσοτικοποίηση των πιστώσεων. «Αυτό είναι μέρος της δέσμευσής μας να παρέχουμε μια διαδρομή για όλα τα έργα VCS [εθελοντικού προτύπου άνθρακα] που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια πορεία προς την επισήμανση CCP», δήλωσε ο Verra σε δήλωση.

Ένας εκπρόσωπος του Gold Standard είπε ότι η απόρριψη των μεθοδολογιών από την ICVCM ήταν «διφορούμενη και δυνητικά επιβλαβής για τις πιστώσεις άνθρακα υψηλής ποιότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αγορά σήμερα», καθώς διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διάφορα οικονομικά και τεχνικά εμπόδια που καθιστούν απαραίτητη τη χρηματοδότηση άνθρακα.

Πρόσθεσαν ότι η Gold Standard θα εξετάσει το  πλαίσιο αξιολόγησης ICVCM  μεταξύ άλλων εισροών  στην επόμενη αναθεώρηση των σχετικών μεθοδολογιών.

Η αρνητική αξιολόγηση του ICVCM για τις υπάρχουσες πιστώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις στον νέο μηχανισμό άνθρακα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν τα τέσσερα πέμπτα όλων των έργων που επιδιώκουν μεταφορά από τον παλιό Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (CDM) της εποχής του Κιότο στο νέο σύστημα αγοράς που δημιουργείται βάσει του άρθρου 6 της Συμφωνίας του Παρισιού, αποκάλυψε η Climate Home τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα έργα χρειάζονται επίσημη έγκριση για να προχωρήσουν από τις χώρες όπου βρίσκονται οι δραστηριότητές τους.

Ο Wyburd του Carbon Market Watch είπε ότι η απόρριψη των μεθοδολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ICVCM «ελπίζουμε ότι θα στείλει μερικά κύματα σοκ» στις χώρες που πρέπει να λάβουν αυτές τις αποφάσεις. «Δεδομένων των βαθιών αδυναμιών τους, αυτές οι πιστώσεις δεν θα πρέπει να αποκτήσουν νέα πνοή στο πλαίσιο του μελλοντικού μηχανισμού του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα , η ICVCM ενέκρινε άλλες μεθοδολογίες για τη δέσμευση μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής και για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση διαρροών μεθανίου στη βιομηχανία αερίου. Αυτό σημαίνει ότι το 3,6% των πιστώσεων άνθρακα που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί έχουν πλέον εγκριθεί για χρήση της ετικέτας CCP.

Η Audi, η Shell, η Norwegian Cruise Lines, το Western Sydney University και η Aviva δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τον αντίκτυπο της απόφασης της ICVCM για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Total αρνήθηκε να σχολιάσει.

(Αναφορά από τους Joe Lo και Matteo Civillini,   επιμέλεια Megan Rowling) climatechangenews.com

 

Σχετικές αναρτήσεις

Κρήτη: Λάδι ούτε για το φαγητό φέτος – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

lazaros lazaros

Θ. Τρύφων: Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής στη χώρα μας με πρωταγωνιστή την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

lazaros lazaros

«Βουτηγμένα» σε φυτοφάρμακα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά

lazaros lazaros