Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Ολονύχτια Μαχη στη ΒΑ Αττική: Διάσπαρτες Εστίες και Συνεχείς Αναζωπυρώσεις.

Αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σκηνικό είναι για δεύτερο 24ωρο η Αττική, εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται εκτός ελέγχου από το μεσημέρι της Κυριακής (11/8).

. O πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων – εντάσεως 7 και 8 μποφόρ – επεκτάθηκε προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, ακτίνα άνω των 30 χιλιομέτρων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διότι είναι μια δύσκολη νύχτα, καθώς δεν επιχειρούν εναέρια μέσα, οπότε όλη η δουλειά πια γίνεται μόνο με τις επίγειες δυνάμεις.

Αυτή την ώρα υπάρχει ενεργό μέτωπο στο Άνω Σούλι στον Μαραθώνα, εκεί όπου δίνεται μια μεγάλη μάχη.

Στη Νέα Πεντέλη, η φωτιά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, όμως στην οδό Παύλου υπάρχει μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλεί και σπίτια.

Στην οδό Κλεισθένους, στις φλόγες τυλίχθηκε επιχείρηση ξυλείας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την περιορίσουν.

Και στο Πάτημα Βριλησσίωνσυνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά.

Καλύτερη είναι η εικόνα σε Καλέντζι και Ανατολή.

Ολονύχτια μάχη στην Πεντέλη

Ολονύχτια είναι η μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα της Βορειοανατολικής Αττικής

Στην Πεντέλη υπάρχουν διάσπατρες εστίες αλλά οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην επιχείρηση ξυλείας που καίγεται και βρίσκεται δίπλα στο δασαρχείο.

Η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Άντζυ Κούκη, αναφέρει ότι ο καπνός είναι αποπνικτικός με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να κάνουν το αδύνατο δυνατό για να περιορίσουν τη φωτιά στην αποθήκη ξυλείας η οποία βρίσκεται δίπλα στο δασαρχείο της Πεντέλης.

Πολύς κόσμος έχει μείνει στην περιοχή καθώς λίγο πιο κάτω βρίσκονται πολλά βενζινάδικα, καθιστώντας τις φλόγες στο εν λόγω σημείο, κρίσιμες. Οι ριπές του ανέμου είναι ισχυρές που μπορούν αστραπιαία να αλλάξουν τη φορά του ανέμου.

Διάσπαρτες εστίες στη Λ. Μαραθώνος: Νέο 112 – Μεγάλο μέτωπο στο Άνω Σούλι

Μεγάλο ενεργό μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Άνω Σούλι, στον Μαραθώνα, εκεί όπου δίνεται πραγματικά μια μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νέο μήνυμα 112 στάλθηκε για να εκκενωθεί ο Βρανάς στον Μαραθωνα

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βρανά Μαραθώνα απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη».

«Πίσω μας βλέπετε ένα μεγάλο μέτωπο. Λίγο νωρίτερα οι φλόγες ήταν πίσω από το λόφο, ενώ εδώ και λίγη ώρα έχουν αρχίσει και φαίνονται στη ράχη του λόφου σιγά σιγά», μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοβός βρίσκεται στο Άνω Σούλι, αριστερά από το οποίο βρίσκεται το Γραμματικό και δεξιά ο Μαραθώνας.

Το θετικό είναι ότι έχει κοπάσει ο άνεμος, καθώς δεν υπάρχει άνεμος αυτή τη στιγμή.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν και στο πεδίο περνάνε συνεχώς μηχανήματα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Από την Πυροσβεστική επιχειρούν 100 περίπου πυροσβέστες με 35 οχήματα, όμως φαίνεται να είναι μια δύσκολη φωτιά με φλόγες που ανά διαστήματα – την ώρα δηλαδή που υπάρχουν και ριπές – ξεπερνούν τα 20 μέτρα.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή του Άνω Σουλίου περιμένουν να δουν προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά, δεδομένου ότι, υπάρχει περίπτωση να κατευθυνθεί προς το Κάτω Σούλι, από είναι κατοικημένη περιοχή. Στο Άνω Σούλι δεν έχουν απειληθεί από τη φωτιά κατοικίες.

Στην περιοχή υπάρχει πολύ έντονη ξηρασία. Στην εικόνα που μεταδίδει η ΕΡΤ φαίνονται δύο μεγάλα μέτωπα σε μια απόσταση περίπου 15 με 20 χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκεται ο Γιώργος Κοβός.

Β. Βαθρακογιάννης: Δεν έχουμε ενεργό μέτωπο, έχουμε εστίες

Σε ενημέρωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης για τις πυρκαγιές τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Δορυφορική εικόνα της δασικής πυρκαγιάς του Βαρνάβα – Στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από ην Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασικη πυρκαγια καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Ολονύχτια επιφυλακή στη ΒΑ Αττική για τις διάσπαρτες εστίες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις – Έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα

Διαδοχικές εκρήξεις ακούστηκαν στα Βριλήσσια – Εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες

Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή των Βριλησσίων. Κατά τη σύνδεση της δημοσιογράφου Βαλέριας Δολαψάκη με το δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews, οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν τόσο έντονες που έκαναν πυροσβέστες και όσους άλλους ήταν στο σημείο να απομακρυνθούν.

Η στιγμή που ακούγεται η έκρηξη

Ολονύχτια επιφυλακή στη ΒΑ Αττική για τις διάσπαρτες εστίες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις – Έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Ολονύχτια επιφυλακή στη ΒΑ Αττική για τις διάσπαρτες εστίες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις – Έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ο περιβάλλοντος χώρος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη στις φλόγες

Όλος ο περιβάλλοντος χώρος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη άρπαξε φωτιά. «Ήταν το θέαμα απόκοσμο να βλέπουμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο περιτριγυρισμένο από μαύρους καπνούς και από καμένη γη» είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Βαλέρια Δολαψάκη.

Ολονύχτια επιφυλακή στη ΒΑ Αττική για τις διάσπαρτες εστίες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις – Έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα

Αγώνας δρόμου του ΔΕΔΔΗΕ για την ταχύτερη επανηλεκτροδότηση των πληγεισών περιοχών

Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό, διαπίστωσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που ολοκλήρωσαν νωρίτερα την επιθεώρηση στις περιοχές αυτές.

Όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής, οι εργασίες αποκατάστασης στο δίκτυο μέσης τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο χαμηλής τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των πελατών.

Σημειώνεται ακόμη, ότι κατά τις πρωινές ώρες, οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς, που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα και παρά την επέκταση της πυρκαγιάς και προς την περιοχή των Βριλησσίων, επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη του δυναμικού αυτού φαινομένου, έχοντας ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου, με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές.

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνο, επισκέφτηκαν τις περιοχές της Αττικής που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές στα σημεία που βρίσκονται τα συνεργεία της εταιρίας σε επιφυλακή, προκειμένου να ενημερωθούν για το συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.

Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων πλησίον των πυρόπληκτων περιοχών

Κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού, Ροδιανό Αντωνακόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργο Συριανό, αποφασίστηκε αρχικά το άνοιγμα αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης (Κόμβος 8) με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο (τέρμα), όπως και από τον κόμβο Υ8 (Παλλήνη) της Περιφερειακής Υμηττού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η δωρεάν διέλευση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διατηρηθεί έως τα μεσάνυχτα.

Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Μέτρα της Τροχαίας και εκτροπές κυκλοφορίας λόγω των πυρκαγιών στην Αττική

Παραμένουν σε ισχύ οι εκτροπές κυκλοφορίας από τις περιοχές Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Διονύσου, Πεντέλης

Ειδικότερα:

1)ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ
2)ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
3)ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
4)EΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
5)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
6)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
7)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ
8)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
9)ΚΟΜΒΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
10)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
11)ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
12)ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
13)ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
14)ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
15)ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
16)ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
17) EΛ. BENIZEΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
18)Λ. XP. AΔAMOΠOYΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
19)Λ. ΔIONYΣOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
20)ΞENIAΣ KAI AΓ. ΠANTEΛEHMONOΣ
21)Λ. ΔIONYΣOY YΨOΣ ΓHΠEΔOY ΔIONYΣOY ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΔIONYΣO (METAΦOPA AΠO Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ)
22)MIAOYΛH KAI KOΛOKOTPΩNH
23)ΣOYΛIOY KAI ΔHMOKPATIAΣ
24)ΣOYΛIOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
25)Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI ΔHMOKPATIAΣ.

ΕΡΤ – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας. Η γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει στην καρδιά όλων μας υγεία, αγάπη ευημερία, ειρήνη!

lazaros lazaros

Ατίλλας ΙΙ: Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν την εισβολή στην Κύπρο

lazaros lazaros

Λειψυδρία – Λέρος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε το νησί

lazaros lazaros