Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Πιάνει δουλειά το ελληνικό Space Hub – Πώς θα λειτουργεί το Εθνικό Πρόγραµµα Μικροδορυφόρων

∆εδοµένα που θα συγκεντρώνονται στη Γη και θα αξιοποιούνται αναλόγως θα στέλνουν τα «µάτια» που η Ελλάδα θα έχει στο ∆ιάστηµα.

Πρόκειται για τον 3ο Αξονα του Εθνικού Προγράµµατος Μικροδορυφόρων και τη δηµιουργία ενός κυβερνητικού Space Hub, το οποίο αποτελεί µια ολοκληρωµένη πρωτοβουλία ανάπτυξης γεωχωρικών υπηρεσιών, σχεδιασµένη για να καλύψει τις εθνικές ανάγκες του δηµόσιου τοµέα της Ελλάδας.

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει την ανάπτυξη ενός κυβερνητικού κόµβου (Hub) για την επεξεργασία και διάθεση δορυφορικών δεδοµένων, καθώς και µια σειρά από εξειδικευµένες υπηρεσίες στους τοµείς της παρακολούθησης της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και της ασφάλειας.

Οι υπηρεσίες αυτές αξιοποιούν θερµικά, οπτικά και SAR δεδοµένα από τους µικροδορυφόρους του προγράµµατος, καθώς και δεδοµένα από ευρωπαϊκές και διεθνείς δορυφορικές αποστολές, όπως το Copernicus και το Landsat.

Η υλοποίηση του Αξονα 3 πραγµατοποιείται εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες, υποστηρίζοντας την εθνική τεχνολογική ικανότητα και ενισχύοντας την αυτόνοµη διαχείριση κρίσιµων πληροφοριών.

Μέσω του άξονα αυτού, παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, τη διαχείριση πόρων και την αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών.

Space Hub: Πως θα αξιοποιηθούν τα δορυφορικά δεδοµένα

Το έργο Greek National Satellite Space Project: AXIS 3 Governmental Hub, προϋπολογισµού 10 εκατοµµυρίων ευρώ, αφορά τη δηµιουργία ενός κυβερνητικού κόµβου για την επεξεργασία και διανοµή δεδοµένων από τους θερµικούς, SAR και οπτικούς µικροδορυφόρους των αντίστοιχων αξόνων, καθώς και την ανάπτυξη προϊόντων προστιθέµενης αξίας, ενσωµατώνοντας δορυφορικά δεδοµένα από εµβληµατικές ευρωπαϊκές (Copernicus) και παγκόσµιες (π.χ. Landsat) δορυφορικές αποστολές. Το ολοκληρωµένο σύστηµα/κόµβος θα παρέχει στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα ασφαλή και αξιόπιστη πρόσβαση σε δεδοµένα και υπηρεσίες, συµβάλλοντας σε µια σειρά από δραστηριότητες όπως η γεωργία, η µελέτη του περιβάλλοντος, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών κ.λπ.

Πιο συγκεκριµένα, στη γεωργία θα διατεθούν 1,4 εκατοµµύριο ευρώ για την ανάπτυξη υπηρεσιών παρακολούθησης των καλλιεργειών, χρησιµοποιώντας πολυφασµατικές και υπερφασµατικές εικόνες.

Οι υπηρεσίες περιλαµβάνουν την ακριβή χαρτογράφηση των τύπων καλλιεργειών, την ανάλυση υγρασίας εδάφους και την παρακολούθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών.

Οι πληροφορίες αυτές θα στηρίζουν τη γεωργική διαχείριση, συµβάλλοντας σε προβλέψεις απόδοσης καλλιεργειών και στη διαχείριση αρδευτικών συστηµάτων.

Ετσι, µε την αποτύπωση από το ∆ιάστηµα οι φορείς της γεωργίας θα έχουν την πληρέστερη εικόνα για τη σωστή ανάπτυξη του εδάφους και την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής.

Δυνατότητα εντοπισµού κινδύνου μέσω του Space Hub

Κάτι ανάλογο θα συµβαίνει και στην παρατήρηση των δασών όπου θα διατεθούν 900.000 ευρώ για την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των τύπων δασών και υλικών καυσίµου, χρησιµοποιώντας πολυφασµατικά και υπερφασµατικά δεδοµένα, σε συνδυασµό µε τεχνολογίες Τεχνητής Νοηµοσύνης.

Οι υπηρεσίες περιλαµβάνουν την παρακολούθηση της υγείας των δασών, της βιοποικιλότητας και τον εντοπισµό περιοχών υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, έτσι ώστε να υπάρχει άµεση αντίδραση.

Παράλληλα, οι µικροδορυφόροι θα πραγµατοποιούν και χαρτογράφηση της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων αξιοποιώντας SAR και πολυφασµατικά δεδοµένα.

Η υπηρεσία θα παρακολουθεί την έκταση των υδάτινων σωµάτων και θα ανιχνεύει παραµέτρους ποιότητας, όπως η θερµοκρασία, η θολότητα και η συγκέντρωση χλωροφύλλης για την ανίχνευση ρύπανσης.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισµού 1,4 εκατοµµυρίου ευρώ.

Παροχή υπηρεσιών πλήρους παρακολούθησης

Στο ίδιο πλαίσιο, θα διατεθούν 1,8 εκατοµµύριο για την παροχή δεδοµένων για την ακριβή χαρτογράφηση χρήσεων γης και κάλυψης γης, καθώς και ανάλυση αλλαγών µε τη χρήση πολυφασµατικών δεδοµένων και δεδοµένων SAR.

Θα περιλαµβάνει επίσης την παρακολούθηση παραµορφώσεων του εδάφους και την παροχή αναλύσεων για το αστικό περιβάλλον, όπως τη θερµική νησίδα πόλεων και την ποιότητα αέρα, ενώ, τέλος, στον τοµέα της ασφάλειας θα µπορεί να γίνει πρόβλεψη και χαρτογράφηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, όπως πληµµύρες και πυρκαγιές.

Επίσης, θα παρέχονται υπηρεσίες παρακολούθησης χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων αντικειµένων για σκοπούς επιτήρησης, ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων.

Η υπογραφή των συµβάσεων του Εθνικού ∆ιαστηµικού Προγράµµατος Αξονα 3: Κυβερνητικού Space Hub για υπηρεσίες και προϊόντα για τις ανάγκες του ελληνικού ∆ηµοσίου από το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης µε έξι ελληνικές εταιρείες πρόκειται να γίνει την ερχόµενη Πέµπτη, ενώ η χρηµατοδότηση του προγράµµατος εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Related posts

Λειψοί – Το νησί της Καλυψούς πρώτο στις προτιμήσεις των Ιταλών – Το βίντεο που το αποθεώνει

lazaros lazaros

Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής: Νέες δράσεις για καταναλωτές κι επιχειρήσεις – Ποιες είναι και ποιους αφορά

lazaros lazaros

Βοιωτία: Εργάτες γης κρατούνταν αιχμάλωτοι – Ανάμεσά τους δύο ανήλικοι

lazaros lazaros