ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ — Το αγαπημένο μπουκάλι κόκκινου ή λευκού της Ευρώπης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ανεπιθύμητο συστατικό: τοξικές χημικές ουσίες που δεν διασπώνται φυσικά.
Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ευρεία μόλυνση στα ευρωπαϊκά κρασιά με τριφθοροξικό οξύ (TFA) — ένα επίμονο υποπροϊόν του PFAS, της ομάδας βιομηχανικών χημικών ουσιών ευρέως γνωστών ως «για πάντα χημικά». Κανένα από τα κρασιά που παράγονται τα τελευταία χρόνια σε 10 χώρες της ΕΕ δεν επέστρεψε καθαρό. Σε ορισμένα μπουκάλια, τα επίπεδα βρέθηκαν να είναι 100 φορές υψηλότερα από αυτά που συνήθως μετρώνται στο πόσιμο νερό.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe, προσθέτει νέα επείγουσα ανάγκη στις εκκλήσεις για ταχεία σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων που περιέχουν PFAS, μια οικογένεια ανθρωπογενών χημικών ουσιών που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τη θερμότητα, το νερό και το λάδι και να αντιστέκονται στη διάσπαση στο περιβάλλον.
Η παραγωγή κρασιού συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χρηστών φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή γεωργία, ιδιαίτερα μυκητοκτόνων, γεγονός που καθιστά τους αμπελώνες ένα πιθανό hotspot για τη συσσώρευση χημικών.
Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μυκητιασικές ασθένειες, που απαιτούν συχνούς ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϊόντων που περιέχουν ενώσεις PFAS.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ το TFA ήταν μη ανιχνεύσιμο σε κρασιά που συγκομίστηκαν πριν από το 1988, τα επίπεδα μόλυνσης αυξήθηκαν σταθερά από τότε – φτάνοντας τα 320 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε μπουκάλια από τις τρεις τελευταίες σοδειές, επίπεδο πάνω από 3.000 φορές το νόμιμο όριο της ΕΕ για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα υπόγεια ύδατα.
Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέουν αυτή την άνοδο με την αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων με βάση το PFAS και νεότερων φθοριούχων ψυκτικών την τελευταία δεκαετία.
«Πρόκειται για μια κόκκινη σημαία που δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε ο Helmut Burtscher-Schaden της αυστριακής ΜΚΟ Global 2000, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Η μαζική συσσώρευση TFA στα φυτά σημαίνει ότι πιθανότατα καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από αυτό το για πάντα χημικό μέσω της τροφής μας από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».
Η έκθεση, με τίτλο Message from the Bottle, ανέλυσε 49 κρασιά, συμπεριλαμβανομένων τόσο συμβατικών όσο και βιολογικών προϊόντων. Ενώ τα βιολογικά κρασιά έτειναν να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις TFA, κανένα δεν ήταν απαλλαγμένο από μόλυνση. Τα κρασιά από την Αυστρία παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και οι ερευνητές τόνισαν ότι το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη την ήπειρο.
«Αυτό δεν είναι τοπικό ζήτημα, είναι παγκόσμιο», προειδοποίησε ο Michael Müller, καθηγητής φαρμακευτικής και φαρμακευτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, ο οποίος διεξήγαγε μια ανεξάρτητη μελέτη που επιβεβαίωσε παρόμοια αποτελέσματα .
“Δεν υπάρχουν άλλα αμόλυντα κρασιά.
Ακόμη και η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως από αυτή τη ρύπανση, επειδή το TFA είναι πλέον πανταχού παρόν στο περιβάλλον.”
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο έλεγχο για το PFAS – μια ευρεία κατηγορία φθοριούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι πυροσβεστικούς αφρούς και γεωργικά φυτοφάρμακα.
Αυτές οι ουσίες εκτιμώνται για την αντοχή τους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς, με συνδέσμους με καρκίνο, ηπατική βλάβη και αναπαραγωγική βλάβη.
Ενώ οι κίνδυνοι του PFAS μακράς αλυσίδας έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό, το TFA μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σχετικά καλοήθης τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους κατασκευαστές. Αυτή η άποψη αμφισβητείται τώρα. Μια μελέτη του 2021 που χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τα χημικά REACH συνέδεσε την έκθεση σε TFA με σοβαρές δυσπλασίες σε έμβρυα κουνελιών, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να προτείνουν την ταξινόμηση των TFA ως «τοξικών για την αναπαραγωγή».
«Αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάληψη δράσης», δήλωσε η Salomé Roynel, υπεύθυνος πολιτικής στο PAN Europe. Επισήμανε ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, οι μεταβολίτες που ενέχουν κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία δεν θα πρέπει να ανιχνεύονται σε υπόγεια ύδατα πάνω από 0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο — ένα όριο TFA που υπερβαίνει τακτικά τόσο στο νερό όσο και, τώρα, στα τρόφιμα.
Το χρονοδιάγραμμα της έκθεσης προσθέτει πολιτική πίεση λίγες εβδομάδες πριν τα κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν για την απαγόρευση της φλουτολανίλης , ενός φυτοφαρμάκου PFAS που προσδιορίζεται ως σημαντικός παράγοντας εκπομπής TFA. Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, πιέζοντας για απαγόρευση σε ολόκληρη την ομάδα όλων των φυτοφαρμάκων PFAS.

«Η ψηφοφορία για τη φλουτολανίλ είναι μια πρώτη δοκιμή για το εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν αυτή την απειλή στα σοβαρά», είπε ο Ρόινελ. «Αλλά, τελικά, πρέπει να εξαλείψουμε ολόκληρη την κατηγορία αυτών των χημικών ουσιών από τη γεωργία».
Οι βιομηχανικοί όμιλοι είναι πιθανό να απωθήσουν, υποστηρίζοντας ότι τα φυτοφάρμακα που βασίζονται στο PFAS παραμένουν ζωτικής σημασίας για την προστασία των καλλιεργειών .
Αλλά ο Müller αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις: “Υπάρχουν υποκατάστατα.
Η ιδέα ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι απαραίτητες απλά δεν είναι αλήθεια.”
Με τους ευρύτερους περιορισμούς PFAS της ΕΕ επί του παρόντος υπό συζήτηση, η μελέτη για το κρασί δίνει νέα επείγουσα ανάγκη στις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της χημικής ρύπανσης και προστασίας του εφοδιασμού τροφίμων της Ευρώπης.
«Όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο χειρότερη γίνεται η μόλυνση», είπε ο Burtscher-Schaden. «Και επειδή έχουμε να κάνουμε με μια αιώνια χημική ουσία, κάθε χρόνο αδράνειας κλειδώνει τη ζημιά για τις επόμενες γενιές».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.
Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί χωρίς κανένα σχόλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Politico.