Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

POLITICO: Η ακροδεξιά της Λεπέν σημείωσε μεγάλη νίκη στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών

ΠΑΡΙΣΙ — Η Γαλλία αντιμετωπίζει αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν ένας αδιανόητος εφιάλτης για την Ευρώπη: την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης να αναλάβει την εξουσία στο Παρίσι για πρώτη φορά.

Την Κυριακή, το Εθνικό Συλλαλητήριο της Μαρίν Λεπέν σημείωσε μεγάλα κέρδη στον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πολιτική ορθοδοξία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα ​​από αυτήν, με επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια ασφάλεια που θα είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων Ipsos, το Εθνικό Συλλαλητήριο πρόκειται να κερδίσει το 34 τοις εκατό των ψήφων της Κυριακής, ενώ η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη εκπληκτικές απώλειες, έρχεται τρίτη με 20,3 τοις εκατό των ψήφων. Η αριστερή συμμαχία έκανε ισχυρές επιδόσεις με 28,1 τοις εκατό των ψήφων.

«Ο γαλλικός λαός έχει δείξει ότι θέλει να χαράξει μια γραμμή κάτω από επτά χρόνια περιφρονητικής διακυβέρνησης [του Μακρόν]», είπε η Λεπέν, μιλώντας σε εκδήλωση κόμματος στην πόλη Hénin-Beaumont της ανατολικής Γαλλίας. «Δεν έχουμε κερδίσει ακόμη, ο δεύτερος γύρος θα είναι κρίσιμος… χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία ώστε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, σε οκτώ ημέρες, να διοριστεί πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις με βάση τα exit polls, το κόμμα της Λεπέν αναμένεται να λάβει 230-280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, η αριστερή συμμαχία 125-165 έδρες και ο συνασπισμός του Μακρόν 70-100.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις θέσεις είναι εικαστικές σε αυτό το στάδιο και εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες ενόψει του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου. Ο ίδιος ο Μακρόν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της βουλευτικής εκλογής.

FRENCH ELECTIONS: FAR RIGHT MAKES BIG WINS
First estimates for the first round of French elections are in.

2022 result

2024: First estimates

Macron’sEnsem…NUPESNationalRallyRepublicansReconquestOthers020%40%25.8%25.7%18.7%11.3%4.2%14.3%

 

Η Γαλλία ψηφίζει σε κρίσιμες πρόωρες εκλογές που φαίνεται ότι θα έχει ηχηρό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ακροδεξιά είναι δύσπιστη για τον ρόλο της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην εξουσία. Εάν οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν σε μεταγενέστερα αποτελέσματα, το κόμμα της Λεπέν, που τώρα ηγείται ο γλαφυρός 28χρονος Τζόρνταν Μπαρντέλα, έχει καλές πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση «συμβίωσης» υπό την προεδρία Μακρόν.

Την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις «δημοκρατικές και δημοκρατικές» δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στο κόμμα της Λεπέν. «Αντιμετωπίζοντας την [άνοδο του] Εθνικού Συσπείρωσης, πρέπει να καλλιεργήσουμε μια ευρεία ενότητα που είναι ξεκάθαρα δημοκρατική και δημοκρατική ενόψει του δεύτερου γύρου», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με δήλωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Η υψηλή συμμετοχή… δείχνει πόσο σημαντική ήταν η ψηφοφορία για τους συμπολίτες μας και πώς θέλουν να ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση».

Ο Γάλλος πρόεδρος συγκλόνισε το έθνος και τους διεθνείς συμμάχους της Γαλλίας όταν προκάλεσε την ψηφοφορία λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από μια ταπεινωτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου.

Ήταν μια τολμηρή κίνηση που σχεδιάστηκε για να σταματήσει την προέλαση της ακροδεξιάς, αναγκάζοντας τους Γάλλους ψηφοφόρους να επιλέξουν ένα νέο κοινοβούλιο. Με βάση τις πρώτες προβλέψεις μέχρι στιγμής, το στοίχημά του φαίνεται έτοιμο να αποτύχει.

Σε εκλογικές περιφέρειες όπου τρεις υποψήφιοι έχουν προκριθεί για να περάσουν στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή, ο τρίτος υποψήφιος θα πιεστεί να αποχωρήσειγια να νικήσει την Εθνική Συσπείρωση. Φαίνεται πιθανό ότι ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη επιλογή σε πολλούς τομείς για το αν θα αποσύρει τους υποψηφίους του σε μια προσπάθεια να νικήσει το κόμμα της Λεπέν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Édouard Philippe, σύμμαχος του Μακρόν, κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει κατά των υποψηφίων του National Rally και της ακροαριστερής Γαλλίας Unbowed. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία ψήφος για τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης, ούτε για εκείνους της [σκληρής αριστεράς] France Unbowed», δήλωσε ο Philippe, ο οποίος είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν και επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Horizons. Κάλεσε τους ψηφοφόρους του προεδρικού στρατοπέδου να υποστηρίξουν αριστερούς υποψηφίους μόνο από τα Πράσινα, Σοσιαλιστικά και Κομμουνιστικά κόμματα.

https://www.politico.eu/article/france-legislative-election-results-first-round-marine-le-pen-pollsters-national-rally/

FAR-RIGHT COMES ON TOP IN FIRST ESTIMATES
Estimates for the first round of the French elections.
National RallyNew Popular FrontMacron’sEnsemble coalitionLes Républicainsand allies010%20%30%40%

Σχετικές αναρτήσεις

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο αεροπορικό χάος όπως το 2010

lazaros lazaros

Διάσκεψη του Παρισιού: Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για τη στήριξη της Ουκρανίας

lazaros lazaros

Νταβός: Ο ΠΟΥ ζητά από τις χώρες να οχυρωθούν απέναντι σε πιθανή πανδημία 20 φορές πιο θανατηφόρα από την COVID-19

lazaros lazaros