Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

POLITICO – Ο Κινέζος Xi Jinping θα επισκεφθεί τη Γαλλία στις αρχές Μαΐου

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να επισκεφθεί τη Γαλλία τους επόμενους μήνες. | Frederic J. Brown/AFP μέσω Getty Images


ΠΑΡΙΣΙ — Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις αρχές Μαΐου,
σηματοδοτώντας το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά την πανδημία, δήλωσαν στο POLITICO αρκετοί αξιωματούχοι με έδρα το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Η προσέγγιση του Κινέζου ηγέτη συμπίπτει με την 60ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Παρισιού-Πεκίνου, καθώς η Κίνα επιθυμεί να ανοικοδομήσει μελανιασμένες σχέσεις με την Ευρώπη λόγω της «χωρίς όρια εταιρικής σχέσης» του Σι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η διάθεση στη Γαλλία είναι πιθανό να είναι διαφορετική σε σύγκριση με τις εορταστικές εκδηλώσεις που σηματοδότησε την 50η επέτειο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις προετοιμασίες για το ταξίδι.

«Θα είναι λιγότερο εορταστικό και πιο φιλομαθή, δεδομένου του τρέχοντος οικονομικού και γεωπολιτικού διακυβεύματος», είπε το άτομο, στο οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα.
«Απαιτούμε αμοιβαιότητα στις σχέσεις με την Κίνα, ιδιαίτερα στον βασικό τομέα της οικολογικής μετάβασης», είπε, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με το πόσο η Ευρώπη πρέπει να διακινδυνεύσει τη σχέση της με την Κίνα.

Το ταξίδι, το οποίο έχει προγραμματιστεί για μήνες, θα παρακολουθηθεί στενά στην Ουάσιγκτον και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει επίσης στην Κίνα για επίσκεψη τον Απρίλιο.

Αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO πρόσφατα ότι η Κίνα προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να αφήσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, ενδεχομένως στην Ελβετία — διαφορετικά το Πεκίνο θα μποϊκοτάρει τέτοιες συναντήσεις.

Αυτό το μήνυμα ενισχύθηκε, λένε, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κινέζου ειδικού απεσταλμένου Λι Χούι νωρίτερα αυτό το μήνα για να συζητήσουν το μέλλον της Ουκρανίας.

Στο δημόσιο αρχείο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Λι υποσχέθηκε «υποστήριξη [για] την έγκαιρη σύγκληση ειρηνευτικής διάσκεψης με ίση συμμετοχή όλων των μερών».

Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο προσπαθεί να επαναφέρει την κίνηση της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης του κινδύνου, την οποία θεωρεί ότι τελεί υπό την επιρροή των ΗΠΑ.

Η Κίνα αντέδρασε με μανία στην άνευ προηγουμένου απόφαση της ΕΕ τον περασμένο μήνα να βάλει στη μαύρη λίστα κινεζικές εταιρείες για τους δεσμούς τους με τη Ρωσία.

Η τεράστια βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της είναι επίσης κοντά στο να μπει σε εμπορικό πόλεμο με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν το κινεζικό κράτος ότι επιδοτεί αυτούς τους αναδυόμενους γίγαντες.

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις θα παραμείνουν στην κινεζική αγορά, καθώς η τοπική οικονομία υφίσταται τεράστια πίεση και συγκλονίζεται από μια ασταθή αγορά ακινήτων.

Η συνάντηση Σι-Μακρόν στο Παρίσι έρχεται ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Πεκίνο και την Γκουανγκζού.

Η συνάντηση Σι-Μακρόν στο Παρίσι έρχεται ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Πεκίνο και την Γκουανγκζού. | Ludovic Marin/AFP μέσω Getty Images

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Μακρόν διπλασίασε την ώθησή του για στρατηγική αυτονομία.

Η Ευρώπη, είπε στο POLITICO στο ταξίδι, πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία».

Ο Μακρόν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί ξανά την Κίνα φέτος, αφού δεσμεύτηκε να επισκέπτεται τη χώρα κάθε χρόνο το 2018. Το παλάτι των Ηλυσίων δεν επιβεβαίωσε το ταξίδι.

πηγη:politico.eu

Related posts

Ρομπότ Σοφία: Οι περιπέτειές του στην Ελλάδα – Έφαγε… τούμπα στη ΔΕΘ, ανακήρυξε «αυτόνομο κρατίδιο» την Κρήτη

lazaros lazaros

Ευάγγελος Αντώναρος: Τι απάντησε για τις σκηνές βίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

lazaros lazaros

3.300 γέφυρες στην Ελλάδα με την η χώρα διαθέτει την αρχαιότερη γέφυρα στην Ευρώπη (13ος αιώνας π.Χ.

lazaros lazaros