Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

POLITICO: Το FBI ερευνά το περιστατικό στη Φλόριντα ως «απόπειρα δολοφονίας» κατά του Τραμπ

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν ένα περιστατικό στο κλαμπ γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα την Κυριακή που «φαίνεται να είναι απόπειρα δολοφονίας», μια πιθανή δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του πρώην προέδρου σε περίπου δύο μήνες.

Πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας «άνοιξαν πυρ εναντίον ενός ένοπλου που βρισκόταν κοντά στη γραμμή ιδιοκτησίας» του Trump International Golf Club στο West Palm Beach, δήλωσε ο Rafael Barros, ο ειδικός πράκτορας που είναι υπεύθυνος στο Μαϊάμι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι το πρακτορείο «δεν είναι σίγουρο αν το άτομο», που βρίσκεται υπό κράτηση, «μπόρεσε να πυροβολήσει τους πράκτορές μας».

Ο Τραμπ, ο οποίος έκανε γκολφ στο κλαμπ εκείνη την ώρα, δεν έπαθε τίποτα.

Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσοου, ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας εντόπισε τον ύποπτο με ένα τουφέκι να περνούσε από τον φράχτη του γηπέδου του γκολφ και αμέσως πυροβόλησε εναντίον του άνδρα προτού διαφύγει από τη σκηνή. Ο Τραμπ ήταν 300 με 500 γιάρδες μακριά από τον ύποπτο, είπε ο Μπράντσο.

Στους θάμνους στη συνέχεια, οι αρχές επιβολής του νόμου εντόπισαν ένα «τουφέκι τύπου AK-47» με σκοπευτήριο, είπε ο Bradshaw. Βρήκαν επίσης κρεμασμένα από έναν φράχτη με αλυσίδα δύο σακίδια που περιείχαν κεραμικά πλακίδια και μια κάμερα GoPro. Ο Bradshaw είπε ότι ο ύποπτος “είχε πρόθεση να κινηματογραφήσει αυτό που συνέβαινε”.

Ένας μάρτυρας εντόπισε τον ύποπτο να φεύγει με ένα μαύρο Nissan και τράβηξε φωτογραφίες του αυτοκινήτου και της πινακίδας, είπε ο Bradshaw. Στη συνέχεια, ο ύποπτος σταμάτησε στο όχημα και συνελήφθη από τις αρχές στο Interstate 95 στη γειτονική κομητεία Martin.

Σε ανακοίνωσή του, το FBI είπε ότι «διερευνά αυτό που φαίνεται να είναι απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ».

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 13:30, σύμφωνα με τον Bradshaw. Ο εισαγγελέας της πολιτείας Παλμ Μπιτς είπε ότι οι εισαγγελείς εκδίδουν εντάλματα εναντίον του υπόπτου.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε σε μια δήλωση λιγότερο από μία ώρα μετά το περιστατικό ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «ασφαλής μετά από πυροβολισμούς στην περιοχή του». Ο Τραμπ μεταφέρθηκε μέσα στο κλαμπ του γκολφ.

Ερωτηθείς πώς συνέβη η παραβίαση της ασφάλειας, ο Bradshaw σημείωσε ότι ο Τραμπ «δεν είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος αυτή τη στιγμή» και είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν τόσο αυστηρά όσο θα ήταν για έναν πρόεδρο στην εξουσία.

«Αν ήταν, θα είχαμε περικυκλώσει ολόκληρο το ψηλότερο γήπεδο του γκολφ», είπε ο Μπράντσο. «Αλλά επειδή δεν είναι, η ασφάλεια περιορίζεται στις περιοχές που η Μυστική Υπηρεσία κρίνει πιθανές».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, αντίπαλος του Τραμπ στις γενικές εκλογές, «ενημερώθηκαν για το περιστατικό ασφαλείας στο Διεθνές Γήπεδο Γκολφ Τραμπ, όπου ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έκανε γκολφ», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δήλωση.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία ή για οποιαδήποτε βία ποτέ στη χώρα μας», είπε ο Μπάιντεν σε μια δήλωση στην οποία πρόσθεσε ότι «είναι «ανακουφισμένος» που ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε. «Έχω δώσει οδηγίες στην ομάδα μου να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Μυστική Υπηρεσία έχει κάθε πόρο, ικανότητα και προστατευτικό μέτρο που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη συνεχή ασφάλεια του πρώην προέδρου».

Στη δική της δήλωση, η Χάρις είπε ότι «είναι βαθιά ταραγμένη από την πιθανή απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ σήμερα. Καθώς συγκεντρώνουμε τα γεγονότα, θα είμαι σαφής: καταδικάζω την πολιτική βία. Πρέπει όλοι να κάνουμε το μέρος μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το περιστατικό δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη βία».

Η εκστρατεία του Τραμπ, η οποία έχει επίσης έδρα στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, τέθηκε σε lockdown, σύμφωνα με ένα άτομο στο οποίο δόθηκε ανωνυμία για να συζητήσει την κατάσταση. Το Trump International Golf Club έκλεισε επίσης μετά το περιστατικό.

Σε ένα email που εστάλη σε στελέχη της εκστρατείας, οι ανώτεροι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κρις ΛαΣίβιτα και Σούζι Γουάιλς, τους προέτρεψαν να «παραμείνουν σε επαγρύπνηση» στις «καθημερινές επισκέψεις».

«Ο Πρόεδρος Τραμπ και όλοι όσοι τον συνοδεύουν είναι ασφαλείς χάρη στο σπουδαίο έργο των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το email.

Ο πυροβολισμός σημειώθηκε μόλις 64 ημέρες αφότου ο Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας ενώ βρισκόταν σε υπαίθριο συλλαλητήριο στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.

Πριν από αυτό το περιστατικό, άτομα του στενού περιβάλλοντος του πρώην προέδρου είχαν εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του για την ασφάλειά του ενώ βρίσκεται στο γήπεδο του γκολφ. Αν και τα country club του στη Φλόριντα και το Νιου Τζέρσεϊ δεν είναι ανοιχτά στο κοινό, ορισμένα από τα όρια των μαθημάτων του είναι ορατά από την περίμετρο.

Ο παρουσιαστής του Fox News Channel Sean Hannity είπε στους τηλεθεατές σε αυτό το δίκτυο ότι μίλησε με τον Trump μετά το περιστατικό και ο πρώην πρόεδρος του είπε ότι βρισκόταν στην πέμπτη τρύπα του γηπέδου του γκολφ. Ο Τραμπ έκανε γκολφ με τον Στιβ Γουίτκοφ, δωρητή και φίλο του πρώην προέδρου.

«Άκουσαν, «Ποπ-ποπ, ποπ-ποπ»», είπε ο Χάνιτι. «Μέσα σε δευτερόλεπτα, η Μυστική Υπηρεσία επιτέθηκε στον πρόεδρο και τον κάλυψε. Είχατε ελεύθερους σκοπευτές με τρίποδα — ήξεραν την κατεύθυνση που είχαν εκτοξευθεί οι πυροβολισμοί και είχαν μάτια στην τοποθεσία που έπεσαν οι πυροβολισμοί».

Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας «έβγαλαν τον πρόεδρο μακριά» με ένα θωρακισμένο όχημα, είπε ο Χάνιτι.

Ο Χάνιτι είπε ότι ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε ένα AK-47 και ένα άτομο μπήκε σε αυτοκίνητο αφού έριξε το όπλο. Ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο κλαμπ, σύμφωνα με τον Hannity, ακολουθούμενος από όλους τους άλλους που ήταν μαζί του στο γήπεδο του γκολφ.

«Ήθελα πολύ να τελειώσω την τρύπα. Ήμουν ακόμη [ισότιμος] και είχα ένα πουλάκι», αστειεύτηκε ο Τραμπ στη συνέχεια, σύμφωνα με το Hannity.

Ο JD Vance, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, δήλωσε στο X ότι μίλησε με τον Τραμπ πριν δημοσιοποιηθούν τα νέα και ότι ο πρώην πρόεδρος «ήταν, εκπληκτικά, σε καλή διάθεση» και υπάρχουν «ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε».

Ο γερουσιαστής Lindsey Graham (RS.C.) δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι μίλησε με τον Τραμπ και ότι «είναι σε καλή διάθεση και είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να σώσει τη χώρα μας».

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί απάντησαν στο περιστατικό καταδικάζοντας απερίφραστα την πολιτική βία.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να το πω για άλλη μια φορά αυτόν τον εκλογικό κύκλο: δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση για βία στην πολιτική», είπε ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Steve Scalise (R-La.) στο X. «Ευχαριστώ για όλο τον νόμο εμπλέκεται η επιβολή που σταμάτησε αυτό που θα μπορούσε να ήταν καταστροφή».

Ο εκπρόσωπος Adam Schiff (D-Calif.), εχθρός του πρώην προέδρου που ηγήθηκε της πρώτης διαδικασίας παραπομπής εναντίον του, έγραψε στο X: «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει. Η βία δεν είναι η απάντηση στις πολιτικές μας διαφορές».

Ο Josh Gerstein και ο Alex Isenstadt συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση. POLITICO

Σχετικές αναρτήσεις

Παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα

lazaros lazaros

Φρικτό έγκλημα στα Τρίκαλα: Γιός αποκεφάλισε με αλυσοπρίονο τον πατέρα του

lazaros lazaros

Μεγάλος τρόμος για τους επιβάτες της πτήσης LH-474 της Lufthansa προς το Μόντρεαλ του Καναδά: λίγο μετά την απογείωση στο Μόναχο, το αεροσκάφος τους αναγκάστηκε να κάνει αναστροφή λόγω έκτακτης ανάγκης στο αεροσκάφος και να προσγειωθεί εκτάκτως στη Φρανκφούρτη.

lazaros lazaros