Ακόμα μία μελέτη καταρρίπτει τα στερεότυπα, που αναπαρήχθησαν κατά κόρον από τους Ευρωπαίους δανειστές αλλά και των εντολοδόχων τους στα χρόνια των μνημονίων περί τεμπέληδων Ελλήνων.
Έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου Rexecode δείχνει ότι μισθωτοί και μη σε τρεις βαλκανικές χώρες εργάστηκαν το 2022 κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο σε σχέση με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Ρουμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 2.029 ώρες εργασίας, η Βουλγαρία στη δεύτερη σχεδόν 1.993 ώρες το χρόνο και τρίτη η Ελλάδα με 1.979 ώρες ετησίως, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1.679.
Κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Γερμανία, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται κατά 1.600 ώρες το χρόνο και οι οποίες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μερικής απασχόλησης. Η Γαλλία διατηρεί ένα από τα μικρότερα ωράρια εργασίας στην Ευρώπη (1.604 ώρες). Το 2022, ένας στους πέντε εργαζόμενους στη Γαλλία εργάστηκε από απόσταση τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 3% το 2017.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά τον μέσο ετήσιο χρόνος εργασίας των αυτοαπασχολούμενων, που ανέρχεται σε σχεδόν 2.400 ώρες, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία και η Πολωνία.
Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι οι πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, που εξετάστηκαν, αντανακλούν περισσότερο τους κανονισμούς σχετικά με τον χρόνο εργασίας στα κράτη – μέλη.
πηγη:efsyn