Οι ωκεανοί σημείωσαν αυτή την εβδομάδα την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, με την μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας να αγγίζει τους 20,96 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.
Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας «έφθασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιουλίου» 2023 σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ERA5, ενώ «το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 20,95 βαθμοί Κελσίου τον Μάρτιο του 2016», δήλωσε μια εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Πις Φόρστερ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι τα δεδομένα του Copernicus επιβεβαιώνονται από δορυφορικές παρατηρήσεις και μετρήσεις θερμοκρασίας απευθείας στη θάλασσα από πλοία και μετεωρολογικούς σταθμούς.
«Το κύμα των ωκεάνιων καυσώνων θέτει μια άμεση απειλή για ορισμένα είδη θαλάσσιας ζωής, βλέπουμε ήδη σημάδια λεύκανσης των κοραλλιών στη Φλόριντα ως άμεσο αποτέλεσμα και αναμένω περαιτέρω αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο καθηγητής που ειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή.
Η Δρ Samantha Burgess, από την Υπηρεσία Copernicus, λέει ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να είναι οι ωκεανοί παγκοσμίως θερμότεροι, όχι τον Αύγουστο.«Το γεγονός ότι έχουμε δει το ρεκόρ τώρα με κάνει ανήσυχη σχετικά με το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα και τον επόμενο Μάρτιο», λέει στο BBC.
«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την αλλαγή να συμβαίνει τόσο γρήγορα», λέει ο καθηγητής Μάικ Μπάροους, ο οποίος παρακολουθεί τις επιπτώσεις στις ακτές της Σκωτίας με την Σκωτσέζικη Ένωση για τη Θαλάσσια Επιστήμη.
Οι ωκεανοί είναι ένας ζωτικής σημασίας ρυθμιστής του κλίματος. Απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες.
Τα θερμότερα νερά έχουν λιγότερη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, που σημαίνει ότι περισσότερο από αυτό το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα. Και μπορεί επίσης να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων που ρέουν στον ωκεανό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οι θερμότεροι ωκεανοί και οι καύσωνες ενοχλούν θαλάσσια είδη όπως τα ψάρια και τις φάλαινες καθώς κινούνται αναζητώντας πιο δροσερά νερά, αναστατώνοντας την τροφική αλυσίδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεαστούν τα ιχθυαποθέματα, σημειώνει σε σημερινό σχετικό του δημοσίευμα το BBC.
«Το νερό μοιάζει με μπaνιέρα όταν μπαίνεις μέσα», λέει η Δρ Κάθριν Λεσνέσκι, η οποία παρακολουθεί τον Κόλπο του Μεξικού για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. «Υπάρχει εκτεταμένη λεύκανση κοραλλιών στους ρηχούς υφάλους στη Φλόριντα και πολλά κοράλλια έχουν ήδη πεθάνει».
«Βάζουμε τους ωκεανούς σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι έχουμε κάνει σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας», λέει ο Δρ Ματ Φροστ, από το εργαστήριο θαλασσών του Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ρύπανση και η υπεραλίευση αλλάζουν επίσης τους ωκεανούς.
Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016 και έχουν γίνει πιο έντονοι και μεγαλύτεροι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στη Βρετανία.
Ενώ οι θερμοκρασίες του αέρα έχουν δει κάποιες δραματικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, οι ωκεανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θερμανθούν, παρόλο που έχουν απορροφήσει το 90% της θέρμανσης της Γης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού είχαν αγγίξει μια μέση θερμοκρασία που δεν είχε καταγραφεί ποτέ, με μια μέση θερμοκρασία επιφανειακών υδάτων 24,9 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκε στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Ωκεανογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NOAA). Η θερμοκρασία στον Βόρειο Ατλαντικό συνήθως κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο.
Από τον Μάρτιο, που είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο Βόρειος Ατλαντικός αρχίζει να θερμαίνεται μετά τον χειμώνα, η καμπύλη θερμοκρασίας κινείται πολύ πιο πάνω από αυτή των προηγούμενων ετών, με μια απόκλιση να έχει διευρυνθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Βόρειος Ατλαντικός έχει γίνει ένα εμβληματικό σημείο παρατήρησης για την υπερθέρμανση των ωκεανών του πλανήτη, υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ήταν η Μεσόγειος Θάλασσα που ξεπέρασε το ημερήσιο ρεκόρ θερμότητας, με μέση θερμοκρασία 28,71 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το κύριο ισπανικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών.
efsyn.gr