Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ σε μεγάλη ανταλλαγή πυραύλων καθώς οι φόβοι κλιμάκωσης αυξάνονται

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ/ΒΗΡΥΤΟΣ, 25 Αυγούστου (Reuters)
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ νωρίς την Κυριακή, καθώς ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε τον Λίβανο με περίπου 100 τζετ για να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επίθεση, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις σε περισσότερες από 10 μήνες συνοριακού πολέμου.
Οι πύραυλοι ήταν ορατοί να κουλουριάζονται στον ουρανό της αυγής, σκοτεινά ίχνη ατμού πίσω τους, καθώς ηχούσε μια σειρήνα αεροπορικής επιδρομής στο Ισραήλ και μια μακρινή έκρηξη φώτιζε τον ορίζοντα, ενώ καπνός υψωνόταν πάνω από σπίτια στο Khiam στο νότιο Λίβανο.
Το απόγευμα της Κυριακής, ήχησαν σειρήνες στο Rishon Letsiyon, στο κεντρικό Ισραήλ, δήλωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και πρόσθεσαν ότι ένα βλήμα εντοπίστηκε να διέρχεται από τη νότια Λωρίδα της Γάζας και να πέφτει σε ανοιχτή περιοχή.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο “Μ90” στο Τελ Αβίβ.
Οποιαδήποτε σημαντική μετάδοση στις μάχες, που ξεκίνησαν παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα , κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια περιφερειακή πυρκαγιά που έλκει το Ιράν που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τρεις θανάτους να επιβεβαιώνονται στον Λίβανο και έναν στο Ισραήλ, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι ευτυχείς να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση προς το παρόν, αλλά προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι το μπαράζ της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, ένα αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ τον περασμένο μήνα, ολοκληρώθηκε “όπως είχε προγραμματιστεί”.
Ωστόσο, η ομάδα θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των απεργιών της και «αν το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε άλλη φορά», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι η χώρα δεν επιδιώκει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε: «Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας».
Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε πει: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας… όποιος μας βλάπτει – τον βλάπτουμε».
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν μηνύματα που καμία δεν θέλει να κλιμακωθεί περαιτέρω, με κύρια ουσία ότι η ανταλλαγή «έγινε», δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters.
Οι προσδοκίες για μια κλιμάκωση είχαν αυξηθεί από τότε που μια πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν τον περασμένο μήνα σκότωσε 12 νέους και ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε τον Shukr στη Βηρυτό ως απάντηση.
Η Χεζμπολάχ είχε καθυστερήσει τα αντίποινά της για να δώσει χρόνο για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και είχε βαθμονομήσει την επίθεσή της για να αποφύγει την πυροδότηση πλήρους κλίμακας πολέμου, δήλωσε αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε την παρουσία δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Νωρίτερα, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ CQ Brown έφτασε στο Ισραήλ για συνομιλίες με στρατιωτικούς ηγέτες.

ΠΥΚΝΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ ξεκίνησαν προτού η Χεζμπολάχ αρχίσει το μπαράζ, είπε ο Νασράλα. Ο Νετανιάχου είπε ότι αυτά τα «προληπτικά» χτυπήματα είχαν αποτρέψει ένα πολύ μεγαλύτερο μπαράζ της Χεζμπολάχ, αλλά ο Νασράλα είπε ότι είχαν μικρό αντίκτυπο.
Οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ίδιας της Χεζμπολάχ επικεντρώθηκαν σε βάση πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ, είπε ο Νασράλα. Ο Νετανιάχου είπε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν σε μια στρατηγική τοποθεσία στο κεντρικό Ισραήλ αναχαιτίστηκαν.
Στοιχείο 1 από 15 Tyre, Λίβανος 25 Αυγούστου 2024. REUTERS/Aziz Taher
Πηγή ασφαλείας στον Λίβανο είπε ότι τουλάχιστον 40 ισραηλινά πλήγματα έπληξαν διάφορες πόλεις στο νότο της χώρας σε έναν από τους πιο πυκνούς βομβαρδισμούς από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο.
Η Χεζμπολάχ είπε ότι τα χτυπήματα σκότωσαν δύο από τους μαχητές της στο al-Tiri. Η συμμαχική με τη Χεζμπολάχ σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Amal είπε ότι ένα χτύπημα στο Khiam σκότωσε έναν από τους μαχητές της.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένας στρατιώτης του ναυτικού σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, συναντήθηκε με υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου σε μια συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης.
Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ ανεστάλησαν για περίπου 90 λεπτά. Ορισμένες πτήσεις από και προς τη Βηρυτό επίσης σταμάτησαν, καθηλώνοντας επιβάτες.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ

Στο βόρειο Ισραήλ, ακούστηκαν προειδοποιητικές σειρήνες και ακούστηκαν εκρήξεις σε πολλές περιοχές καθώς το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome κατέρριψε ρουκέτες που προέρχονταν από το νότιο Λίβανο.
“Το Ισραήλ θα έπρεπε, όπως έκανε σήμερα το πρωί, να πραγματοποιήσει ένα προληπτικό χτύπημα. Αλλά εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει, το Ισραήλ θα πρέπει να χτυπήσει πολύ δυνατά για να εξαλείψει την απειλή από τη Χεζμπολάχ μια για πάντα”, δήλωσε ο Yuval Peleg, 73 ετών, από τη Χάιφα.
Ένας κάτοικος της πόλης Zibqeen του νότιου Λιβάνου είπε στο Reuters ότι ξύπνησε “από τον ήχο των αεροπλάνων και τις δυνατές εκρήξεις των ρουκετών – ακόμη και πριν από την προσευχή της αυγής. Ένιωθε σαν την αποκάλυψη”.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρακολουθούσε τα γεγονότα. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σον Σάβετ.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθύτατα» για την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και κάλεσε και τα δύο μέρη να επιστρέψουν αμέσως σε μια παύση των εχθροπραξιών, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία προειδοποίησαν επίσης για κλιμάκωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στα πλήγματα του Ισραήλ την Κυριακή, αλλά παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις των ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν συνεχώς πυρά έκτοτε, ενώ αποφεύγουν μια μεγάλη κλιμάκωση καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα στα νότια.
Αυτή η επισφαλής ισορροπία φάνηκε να αλλάζει μετά το χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν, για το οποίο η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη, και τη δολοφονία του Σουκρ, ενός από τους υψηλότερους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ.
Ο θάνατος του Σουκρ σε αεροπορική επιδρομή ακολούθησε γρήγορα τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, που οδήγησε σε όρκους αντιποίνων κατά του Ισραήλ από το Ιράν.
Εν τω μεταξύ, η Χαμάς απέρριψε τους νέους ισραηλινούς όρους στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες για τις πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 10 μήνες.

Σχετικές αναρτήσεις

Virtuoso: Ο πολυτελής (luxury) τουρισμός “ψηφίζει” Ελλάδα

lazaros lazaros

Φωτιά στους Δελφούς – Επιχειρούν εναέρια μέσα

lazaros lazaros

Πάολα: Σάλος στο διαιδίκτυο – Διασκέυασε το τραγούδι «7 νάνοι στο ss Cyrenia» του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους του ποιητή Νίκου Καββαδία.

lazaros lazaros