Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Reuters: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για δεύτερη θητεία για την επικεφαλής της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, 18 Ιουλίου (Reuters) – Η πολιτική μοίρα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποφασιστεί την Πέμπτη, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιλέξει εάν θα την εκλέξει ή θα την απορρίψει για μια ακόμη πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ισχυρού εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.
Η ψηφοφορία θα καθορίσει εάν υπάρχει συνέχεια στο βασικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο εξωτερικών και εσωτερικών προκλήσεων – συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης υποστήριξης για ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών.
Χωρίς προφανή εναλλακτικό υποψήφιο, οι υποστηρικτές της φον ντερ Λάιεν έχουν πλαισιώσει την ψηφοφορία ως επιλογή μεταξύ σταθερότητας και χάους, καθώς η απόρριψή της θα δημιουργούσε πολιτικό αδιέξοδο.
«Θα φαινόταν ότι ανοίγει το χαλί για την ακροδεξιά», είπε ο Σον Κέλι, βουλευτής της ΕΕ από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την πιθανότητα να την απορρίψει το κοινοβούλιο.
Η Φον ντερ Λάιεν, 65 ετών, θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για μια δεύτερη θητεία σε ομιλία της το πρωί της Πέμπτης, βασιζόμενη σε μια πρώτη θητεία στην οποία επέβλεψε το μεγαλύτερο πακέτο πολιτικών για την κλιματική αλλαγή στον κόσμο, 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (875 δισεκατομμύρια δολάρια). Η απάντηση της ΕΕ στην πανδημία του COVID-19 και 14 γύροι κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Ακόμη και μεταξύ των επικριτών, υπάρχει μικρή όρεξη να δημιουργηθεί ένα ηγετικό κενό στην Ευρώπη μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου, όπου μια νίκη του Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει τη δυτική ενότητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Όμως οι αριθμοί παραμένουν περιορισμένοι.
Η Φον ντερ Λάιεν, μητέρα επτά παιδιών και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής, χρειάζεται υποστήριξη από τουλάχιστον 361 νομοθέτες στο 720μελές κοινοβούλιο της ΕΕ.
Οι τρεις κεντρώες ομάδες που αναμένεται να τη στηρίξουν έχουν συνολικά 401 βουλευτές. Κάποιοι όμως αναμένεται να αποστατήσουν και να της αντιταχθούν στη μυστική ψηφοφορία.
Για να περάσει άνετα, μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη από τμήματα της ομάδας των 78 Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ή των 53 βουλευτών των Πρασίνων.
“Χρειαζόμαστε αυτό το μήνυμα που οικοδομούμε στην τρέχουσα Πράσινη Συμφωνία και ότι δεν υπάρχει καμία οπισθοδρόμηση”, δήλωσε ο Μπας Άικχουτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων νομοθετών, σχετικά με τους όρους για την υποστήριξή της.
Η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν θα αποκαλύψει ποιες παραχωρήσεις της έχουν αποσπάσει οι νομοθέτες κατά τη διάρκεια εβδομάδων έντονων διαπραγματεύσεων. Ούτε οι Πράσινοι ούτε οι ομάδες ECR έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι θα την υποστηρίξουν.
Ο νομοθέτης του ECR Dominik Tarczyński είπε ότι τα 18 πολωνικά μέλη της ομάδας θα ψηφίσουν «όχι».
«Πήρε αποφάσεις που είναι τρομερές για την Ευρωπαϊκή Ένωση: μετανάστευση, Πράσινη Συμφωνία, εμπόριο με την Κίνα», είπε στο Reuters.
Οι νομοθέτες της ΕΕ ψήφισαν στη 13:00 (11:00 GMT) στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Εάν η φον ντερ Λάιεν αποτύχει, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να προτείνουν άλλον υποψήφιο – πιθανότατα καθυστερώντας την έναρξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόταση νέων πολιτικών της ΕΕ, έως το 2025.

Σχετικές αναρτήσεις

Συναντήσεις εργασίας της Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής Βίκυς Καβαλλάρη με τους Δημάρχους Μαρκοπούλου, Σπάτων – Αρτέμιδος και Σαρωνικού

lazaros lazaros

Mega-απάτη σε εστιατόριο: Η εφαρμογή Appodixi αποκάλυψε λογισμικό που… διέγραφε πάνω από το 60% του τζίρου!

lazaros lazaros

Εκτροπή νταλίκας τα ξημερώματα στην εθνική οδό – ΦΩΤΟ

lazaros lazaros