Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Ρεζερβέ οι θέσεις στη διατήρηση Βιολογικών.Μάχη για ένταξη στο Μέτρο μετατροπής που χωράει λίγους.

«Πιασµένες» από τους δικαιούχους του 2023, µοιάζει να είναι οι θέσεις για την ενίσχυση διατήρησης Βιολογικών των οικολογικών σχηµάτων, µετά την πρόσφατη τροποποίηση (ΦΕΚ 4909/B’/2024) του θεσµικού πλαισίου της παρέµβασης.

Όπως αναφέρουν στην Agrenda – Agro news στελέχη µεγάλων εταιρειών πιστοποίησης, η υποχρέωση περί σύµβασης µε ισχύς από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 ∆εκεµβρίου του ίδιου έτους:

  • Από τη µία, πράγµατι κλείνει το «παράθυρο» για άκριτη ένταξη στη δράση αγροτεµαχίων και εκτροφών.
  • Από την άλλη, δηµιουργεί µία δράση κοµµένη και ραµµένη µόνο για τους περασµένους δικαιούχους, που κατά πλειοψηφία είναι και οι µόνοι που έχουν στην κατοχή τους τέτοιες συµβάσεις.

Ως εκ τούτου µιλάµε πλέον για µία παρέµβαση που είναι κυριολεκτικά «ρεζερβέ». Επίσης όσοι θέλουν να ασχοληθούν µε τη βιολογική γεωργία και ψάχνουν κάποια επιδότηση, αν δεν φρόντισαν να συνάψουν σύµβαση µε πιστοποιητικό οργανισµό για τα αγροτεµάχιά τους το διάστηµα 16-30 Ιουνίου 2024, δεν δικαιούνται ούτε την ένταξη στο Μέτρο µετατροπής σε βιολογικές πρακτικές. Το µόνο που µπορούν να κάνουν είναι να κάνουν συµβάσεις, ώστε του χρόνου, τέτοια εποχή να µπορούν να κάνουν και από τη σειρά τους αίτηση για ένταξη στα βιολογικών των οικολογικών σχηµάτων.

Βαρόµετρα η διατήρηση βιολογικών για όλο το καθεστώς

Το ζήτηµα πλέον είναι πώς θα γίνουν οι έλεγχοι και οι ποιότητα αυτών, για το αν πράγµατι οι εκτάσεις που επιδοτούνται είναι βιολογικές. Σηµειώνεται πως η πορεία της διατήρησης βιολογικών είναι κρίσιµη για όλο το οικοδόµηµα του καθεστώτος των οικολογικών σχηµάτων. Απορροφά το περισσότερο κοινοτικό χρήµα και επιδοτήθηκαν 6,7 εκατ. στρέµµατα, δηλαδή περίπου το 18% των εκτάσεων που λαµβάνουν βασική ενίσχυση. Με βάση και τα χρήµατα που πληρώθηκαν, περίπου το 40% των ενισχύσεων eco-schemes πληρώθηκαν στο 18% των εκτάσεων που δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε. Τα περισσότερα χρήµατα στη Βιολογική Γεωργία (12% του συνολικού κονδυλίου των Βιολογικών) αναφορικά µε τη φυτική παραγωγή τα απορρόφησε το βαµβάκι και ήταν συνολικού ύψους 15.012.729 εκατ. ευρώ µε τα οποία πληρώθηκαν 600.502 στρέµµατα. Και αυτό γιατί το 25% των καλλιεργήσιµων εκτάσεων της Ελλάδας στο βαµβάκι δηλώθηκαν ως βιολογικά και πληρώθηκαν µε επιδότηση 25 ευρώ το στρέµµα.

 Το «τρένο» των 200 εκατ. ευρώ

Ερωτηµατικά έχουν προκύψει εσχάτως και για τους δικαιούχους του ΠΑΑ, που λήγουν οι δεσµεύσεις τους µέσα στο 2025. Αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν ενίσχυση µέσω της διατήρησης των οικολογικών σχηµάτων. Μιλάµε για περίπου 50.000 ΑΦΜ µε ετήσια ενίσχυση που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ και ενώ όλο το µπάτζετ των eco-scheme διαµορφώνεται στα 425 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µία πολύ σοβαρή εκκρεµότητα που θα προκύψει, µε τις αρµόδιες αρχές να διαρρέουν πως έχει προβλεφθεί κάποιο κονδύλι ώστε να καλυφθούν εν µέρη ή εξολοκλήρου οι ανάγκες αυτές. Τώρα, πώς και αν θα καλυφθούν µένει να φανεί.

Το νέο πλαίσιο δικαιούχων

Με βάση την τελευταία τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου δικαιούχοι της δράσης βιολογικών είναι:

Ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, διαθέτουν αγροτεµάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας σύµφωνα µε τον Κανονισµό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η ∆εκεµβρίου του έτους ενίσχυσης. Η ένταξη των εν λόγω αγροτεµαχίων ή/και εκτροφών τεκµηριώνεται από ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (Ο.Ε.Π.) καθώς και από πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίον είναι συµβεβληµένοι […]. Το πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Κανονισµού (ΕΕ) 2018/848 θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης.

Σχετικές αναρτήσεις

Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Μάνη

lazaros lazaros

Η Carrefour στη Γαλλία «καρφώνει» με ταμπέλες τις εταιρείες που πουλάνε λιγότερο προϊόν αλλά στην ίδια τιμή

lazaros lazaros

Έρχεται πολυώροφο parking στο αεροδρόμιο και νέα καταστήματα μέσα στο IKEA

lazaros lazaros