Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Στο διάστημα ο πρώτος δορυφόρος στον κόσμο με ξύλινη επένδυση

Ο πρώτος δορυφόρος στον κόσμο με ξύλινη επένδυση εκτοξεύτηκε στο διάστημα για να δοκιμάσει την καταλληλότητα της ξυλείας ως ανανεώσιμο δομικό υλικό στη μελλοντική εξερεύνηση προορισμών όπως η Σελήνη και ο Άρης.

Κατασκευασμένος από ερευνητές στην Ιαπωνία, ο μικροσκοπικός δορυφόρος που ζυγίζει μόλις 900 γραμμάρια κατευθύνεται προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε μια αποστολή SpaceX. Στη συνέχεια θα απελευθερωθεί σε τροχιά πάνω από τη Γη.

Με το όνομα LignoSat, από τη λατινική λέξη για το ξύλο, τα πάνελ του έχουν κατασκευαστεί από ένα είδος δέντρου μανόλια, χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή τεχνική χωρίς βίδες ή κόλλα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο που το ανέπτυξαν ελπίζουν ότι ίσως είναι δυνατό στο μέλλον να αντικατασταθούν ορισμένα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην εξερεύνηση του διαστήματος με ξύλο.

«Το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό στο διάστημα από ό,τι στη Γη, επειδή δεν υπάρχει νερό ή οξυγόνο που θα σαπίσει ή θα το φλεγμονή», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο καθηγητής δασικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κιότο, Κότζι Μουράτα .

«Τα αεροπλάνα των αρχών του 1900 ήταν κατασκευασμένα από ξύλο», είπε ο καθηγητής Murata. “Ένας ξύλινος δορυφόρος θα πρέπει επίσης να είναι εφικτός.”

Εάν κάποια μέρα μπορούσαν να φυτευτούν δέντρα στη Σελήνη ή τον Άρη, το ξύλο θα μπορούσε επίσης να παρέχει υλικό για αποικίες στο διάστημα στο μέλλον, ελπίζουν οι ερευνητές.

Μαζί με τα ξύλινα πάνελ του, το LignoSat ενσωματώνει επίσης παραδοσιακές κατασκευές αλουμινίου και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Διαθέτει αισθητήρες επί του σκάφους για να παρακολουθεί πώς το ξύλο του αντιδρά στο ακραίο περιβάλλον του διαστήματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που θα περιφέρεται γύρω από τη Γη.

Πανεπιστήμιο του Κιότο Εσωτερική εικόνα του δορυφόρου με ξύλινη επένδυσηΠανεπιστήμιο του Κιότο
Ο δορυφόρος τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ και διαθέτει αισθητήρες που παρακολουθούν πώς το ξύλο αντέχει σε ακραίες συνθήκες στο διάστημα

Ο Δρ Simeon Barber, ένας επιστήμονας διαστημικής έρευνας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρόκειται για δορυφόρο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο… αλλά η βασική προϋπόθεση πίσω από την ιδέα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

«Από την άποψη της βιωσιμότητας, το ξύλο είναι ένα υλικό που μπορεί να καλλιεργηθεί και επομένως είναι ανανεώσιμο», είπε στο BBC.

“Η ιδέα ότι μπορεί να είστε σε θέση να καλλιεργήσετε ξύλο σε έναν άλλο πλανήτη για να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε το διάστημα ή να φτιάξετε καταφύγια – οι εξερευνητές χρησιμοποιούσαν πάντα ξύλο για να φτιάξουν καταφύγια όταν πήγαιναν σε μια νέα γη.”

Ο Δρ Μπάρμπερ είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ξύλο σε διαστημόπλοια.

«Χρησιμοποιούμε ξύλο – φελλό – στην επανείσοδο, στο εξωτερικό κέλυφος των σκαφών των διαστημικών σκαφών για να τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν από την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης».

Ρωσικά και σοβιετικά σεληνιακά προσεδάφια χρησιμοποίησαν φελλό για να βοηθήσουν το ρόβερ να κρατήσει την λαβή καθώς κατέβαινε στην επιφάνεια, πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη χρήση ξύλου στο διάστημα – είναι η χρήση του κατάλληλου υλικού για τη σωστή εργασία.”

Τόνισε ότι το ξύλο έχει ιδιότητες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

“Επομένως, από μηχανολογική άποψη, είναι αρκετά δύσκολο υλικό να δουλέψεις… Νομίζω ότι το ξύλο θα έχει πάντα πρόβλημα να φτιάξει κρίσιμες δομές όπως μέρη διαστημικού σκάφους όπου πρέπει να προβλέψεις πόσο δυνατό θα είναι.”

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο ελπίζουν ότι η χρήση ξύλου για την κατασκευή διαστημικών σκαφών θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο από τα μεταλλικά όταν καούν κατά την επανείσοδο στο τέλος της ζωής τους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή της πτώσης διαστημικών σκουπιδιών στη Γη, καθώς εκτοξεύονται περισσότερα διαστημόπλοια και δορυφόροι.

Ο Δρ Barber αναγνώρισε ότι η διαστημική βιομηχανία βρισκόταν υπό αυξανόμενη πίεση για την ποσότητα της ρύπανσης που προκαλεί στην ατμόσφαιρα, αλλά ήταν δύσπιστος ότι η χρήση ξύλινων διαστημικών σκαφών θα μπορούσε να δώσει την απάντηση.

“Καταρχήν το να έχεις υλικά όπως το ξύλο που μπορεί να καεί πιο εύκολα θα μείωνε σίγουρα αυτούς τους μεταλλικούς ρύπους… Αλλά μπορεί να καταλήξεις να πάρεις περισσότερο υλικό μαζί σου στην αρχή μόνο και μόνο για να το κάψεις στο δρόμο.”

BBC

Σχετικές αναρτήσεις

15 περιοχές πήραν το “πράσινο φως” για υπεράκτια αιολικά πάρκα – Ποιές “κόπηκαν”

lazaros lazaros

Οι πιστώσεις άνθρακα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απορρίφθηκαν από σύστημα υψηλής ακεραιότητας

lazaros lazaros

Ισπανία: Τουλάχιστον 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς

lazaros lazaros