Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Τι Ισχύει για τον Καθαρισμό των Οικοπέδων σε Δάση και Πόλεις.Πότε οι Δήμοι Μπορούν να Παρέμβουν – Τα SOS για Ιδιοκτήτες

Τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες οι ιδιοκτήτες οικοπέδων πριν λήξει η προθεσμία της 30ης Ιουνίου προκειμένου να δηλώσουν τονκαθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. «Συνεχώς καθαρίζονται αστικά, περιαστικά δάση, λόφοι και ότι είναι δημόσιο» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου ενώ από την πλευρά του Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε δασικές εκτάσεις.

Mε χρέωση ο καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων από τους δήμους

«Τα οικόπεδα θα μπούμε να τα καθαρίσουμε αμέσως μετά το τέλος της περιόδου, δηλαδή 30 Ιουνίου, αφού δόθηκε παράταση» δήλωσε στη ρεπόρτερ της εκπομπής, Μαίρη Σκανδάλη, η δήμαρχος Πεντέλης, η οποία τόνισε ότι φέτος στο δήμο καθάρισαν και ρέματα που είναι σε οικιστικό ιστό

Αναφορικά με το γιατί εξακολουθούν να προβαίνουν σε καθαρισμούς δημόσιων χώρων 32 ημέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου όταν αυτό θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η κα Κοσμοπούλου απάντησε ότι αυτό οφείλεται στη νέα βλάστηση λόγω των πολλών βροχών μετά το Μάιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε οι υπηρεσίες πρασίνου των δήμων επεμβαίνουν για καθαρισμό περίκλειστων οικοπέδων, που είναι γεμάτα αγριόχορτα, η δήμαρχος Πεντέλης εξήγησε ότι μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτά. Επιπλέον, όπως είπε, αυτή είναι μια εργασία που δεν θα γίνει δωρεάν. «Μπαίνουμε και χρεώνουμε με 0,50 € και 0,30 €» δήλωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Πεντέλης. Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι φέτος τα οικόπεδα είναι πιο καθαρά σε σχέση με άλλες χρονιές, πιθανότατα λόγω της επιβολής προστίμων.

Για τον καθαρισμό των αστικών οικοπέδων, υποχρέωση που υπήρχε από παλιά αλλά και τη νέα υποχρέωση δήλωσης στην ψηφιακή πλατφόρμα  http://akatharista.apps.gov.gr

αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς λέγοντας ότι είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν άδικα πρόστιμα σε βάρος των πολιτών»

«Εάν αυτή η δήλωση δεν γίνει, αν αυτή η δήλωση είναι ανακριβής, υπάρχουν συνέπειες και συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και στην περίπτωση αυτή που αναφέρθηκε ήδη, ότι δηλαδή κάποιος καθάρισε το οικόπεδο του και έβρεξε και ξαναβγήκαν και άλλα χορτάρια ή κάποιοι γείτονες, μη έχοντας πού να αποθέσουν τα δικά τους, κομμένα και, τα ξερά τα αποθέσουν στο δικό σου οικόπεδο, οπότε εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν άδικα πρόστιμα σε βάρος των πολιτών» σημείωσε.

Τι ισχύει για τον καθαρισμό των οικοπέδων σε δάση και πόλεις, πότε οι δήμοι μπορούν να παρέμβουν – Τα SOS για ιδιοκτήτες

Είναι έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι έχουν ακίνητα μέσα σε δασικές περιοχές. «Οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι πέρα από κάθε δυνατότητα συμμόρφωσης» Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε, πάρα πολλοί από αυτούς που έχουν παλιά σπίτια, θα πρέπει να τα γκρεμίσουν και να ξαναχτίσουν από την αρχή. «Είναι τόσες οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται, Είναι αδύνατον να γίνουν, να υλοποιηθούν. Το κόστος είναι τεράστιο» σημείωσε.

Επιπρόσθετα, όπως τόνισε, στο θέμα αυτό επενέβη ο Συνήγορος του Πολίτηκάνοντας λόγο για «διατάξεις που άπτονται της ίδιας της προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας που την προστατεύει το Σύνταγμα».

Τι ισχύει για τον καθαρισμό των οικοπέδων σε δάση και πόλεις, πότε οι δήμοι μπορούν να παρέμβουν – Τα SOS για ιδιοκτήτες

«Η αντικατάσταση των στεγών, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, τα πυρίμαχα υλικά γύρω γύρω, οι μάντρες δύο μέτρα ύψους από άκαμπτα υλικά που σημαίνει μπετόν έχουν τεράστιο κόστος αδειοδότησης. Είναι έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Ωστόσο, όπως είπε, ως πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών «δεν θέλουμε δούμε σε καμία περίπτωση είναι επιβολή προστίμων, ειδικά σε πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να συμμορφωθούν προς τέτοιες υποχρεώσεις» αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες σπιτιών σε δασικές εκτάσεις και σε όλους όσοι μένουν μακριά από τα περιουσιακά τους στοιχεία και αδυνατούν να βρουν συνεργείο καθαρισμού.

«Άλλο το αστικό οικόπεδο όπου εκεί μπορεί καθένας να μπει, να το καθαρίσει, να βρει ένα συνεργείο και το δηλώνει. Και είναι άλλο το θέμα των δασικών ακινήτων, όπου εκεί χρειάζεται να βρεις μηχανικούς, να κάνεις μελέτες, να καταθέσεις σε μια πλατφόρμα που δεν έχει ανοίξει ακόμη και στη συνέχεια να προβείς σε τεράστιες δαπάνες για να βάλεις πυρίμαχα υλικά στα σπίτια σου» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους ελέγχους που θα γίνουν μετά τη λήξη στις προθεσμίας μίλησε η δήμαρχος Πεντέλης προειδοποιώντας τους δημότες να μην αμελήσουν να το κάνουν γιατί «θα ελεγχθούν όλα τα οικόπεδα από την υπηρεσία πρασίνου». Και όπως αποκάλυψε στον δήμο Πεντέλης θα χρησιμοποιήσουν φέτος, για πρώτη φορά, drone, για να μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως μια εστία φωτιάς αλλά και περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Το τεχνικό επιτελείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε αναλυτικό οδηγό που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, απαντά σε 20 κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον κανονισμό πυροπροστασίας δασικών ακινήτων:

1) Ποια ακίνητα αφορά ο κανονισμός πυροπροστασίας;

Αφορά τα δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Προσοχή: Ο καθαρισμός αστικών οικοπέδων που είναι πάγια ετήσια υποχρέωση των ιδιοκτητών τους, δεν εμπίπτει στις διατάξεις αυτές, αλλά στις διατάξεις του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» που νομοθέτησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το αρ. 53Α του Ν. 5075/2023, το οποίο προβλέπει ηλεκτρονική βάση ετήσιας καταγραφής των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο, η οποία τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία με την ονομασία «Ακαθάριστα Οικόπεδα».

2) Τι ισχύει στην περίπτωση των αλσών;

Στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος.

3) Σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύει ο κανονισμός πυροπροστασίας;

Ο κανονισμός πυροπροστασίας δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας. Δεν διευκρινίζεται αν αυτό ισχύει και για ημιτελείς οικοδομές.

4) Ποια στάδια περιλαμβάνει η μελέτη;

Περιλαμβάνει τρία στάδια: την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

5) Τι ισχύει για την αξιολόγηση;

Η αξιολόγηση γίνεται για την περιοχή επιρροής του ακινήτου και αποτυπώνεται στο Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του (χαμηλή, μέση, υψηλή και ιδιαίτερα υψηλή).

6) Τι προβλέπεται για το Έντυπο Αξιολόγησης;

Το έντυπο αξιολόγησης συντάσσεται άπαξ και επανασύνταξή του απαιτείται μόνο στην περίπτωση που τροποποιηθούν οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη κατά την αξιολόγηση (όπως για παράδειγμα τυχόν αλλαγή στο πλάτος της οδού πρόσβασης στο ακίνητο, προσθήκη σημείου υδροληψίας πυροσβεστικού οχήματος, δόμηση νέων κτιρίων στα όμορα ακίνητα με επίπτωση στον δείκτη της πυκνότητας του δομημένου περιβάλλοντος) εφόσον επιφέρουν μεταβολή στην κατηγορία επικινδυνότητας του ακινήτου.

7) Από ποιους συντάσσεται το Έντυπο Αξιολόγησης;

Το Έντυπο Αξιολόγησης μπορεί να συνταχθεί από τις εξής κατηγορίες επαγγελματιών: Μηχανικούς (τοπογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, μηχανικούς περιβάλλοντος, κ.λ.π,) καθώς και δασολόγους, γεωπόνους ή γεωτεχνικούς επιστήμονες.

8) Τι περιλαμβάνει η Τεχνική Έκθεση;

Περιλαμβάνει: Α) την περιγραφή του ακινήτου, με ιδιαίτερη αναφορά στη θέση του ως προς τη δασική, αναδασωτέα, κ.λ.π έκταση και στα κρίσιμα σημεία του εντύπου αξιολόγησης που οδήγησαν στην κατάταξή του από πλευράς επικινδυνότητας. Β) Τον καθορισμό, μεταξύ άλλων, των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων, μέτρων παθητικής πυροπροστασίας και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, καθώς και τυχόν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες για το σχέδιο προετοιμασίας εκκένωσης.

9) Από ποιους και κάθε πότε συντάσσεται η Τεχνική Έκθεση;

Η Τεχνική Έκθεση μπορεί να συνταχθεί από τις εξής κατηγορίες επαγγελματιών: Μηχανικούς που έχουν δικαίωμα υπογραφής μελετών πυροπροστασίας σύμφωνα με το π.δ.99/2018 περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, μηχανικοί μεταλλείων και μεταλλουργοί μηχανικοί, ναυπηγοί μηχανικοί, μηχανικοί παραγωγής και διοίκησης). Η τεχνική έκθεση συντάσσεται και αυτή μία φορά, επανυποβάλλεται όμως επικαιροποιημένη στην περίπτωση τροποποίησης, είτε του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας, είτε του περιεχομένου της και των στοιχείων που περιλαμβάνει (π.χ προσθήκη νέου κτίσματος στο ακίνητο ή επέκταση υφισταμένου).

10) Τι προβλέπεται για τη σύνταξη του Έντύπου Άξιολόγησης και της Τεχνικής Έκθεσης;

Το έντυπο αξιολόγησης και η τεχνική έκθεση δύναται να συνταχθούν από τον ίδιο τεχνικό επιστήμονα ή από διαφορετικούς. Σε κάθε όμως περίπτωση συνιστούν αλληλένδετα έγγραφα το περιεχόμενο των οποίων πρέπει να συγκλίνει.

11) Τι ισχύει στην περίπτωση οικισμών;

Στην περίπτωση οικισμών, οριοθετημένων ή μη και οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται στο σύνολό τους από δασικές, χορτολιβαδικές, αναδασωτέες και λοιπές εκτάσεις, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας συντάσσεται για το σύνολο του οικισμού, σε ένα ενιαίο έντυπο, με μέριμνα του αρμόδιου ΟΤΑ.

12) Τι ισχύει για τους οικισμούς μετά τη γνωστοποίηση της κατάταξης επικινδυνότητας;

Στην περίπτωση των οικισμών ή οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται από δασική έκταση, μετά τη γνωστοποίηση από τον ΟΤΑ στους δημότες της κατάταξης επικινδυνότητας του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του οικισμού, το οποίο έχει διενεργηθεί με μέριμνά του, υποβάλλονται οι τεχνικές εκθέσεις των ιδιωτών για τα ακίνητά τους οι οποίες αφορούν στο σύνολο των προαναφερόμενων στοιχείων (περιγραφής και καθορισμού μέτρων) πλην εκείνων για τη δημιουργία των ζωνών προστασίας οι οποίες εφαρμόζονται πέριξ του οικισμού κατά τα αναφερόμενα στη συνέχεια. Ειδικά γύρω από τα όρια του οικισµού επιβάλλεται η δηµιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων.

13) Για ποιες εργασίες εκδίδεται διοικητική πράξη;

Εκδίδεται μόνο για τις εργασίες εκείνες που είναι οικοδομικής φύσεως (κυρίως εργασίες που προβλέπονται στις απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας) εφόσον δεν εμπίπτουν στις εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

14) Σε ποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται καμία άδεια ή έγκριση;

Δεν απαιτείται στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων όπως καθαρισμό παρεδαφιαίας βλάστησης, φυτών υπορόφου, κοπή κλαδών ισταμένων δέντρων κλπ..

15) Τι ισχύει για την κοπή δένδρων εντός ιδιωτικών ακινήτων;

Εφόσον πρόκειται για ακίνητα εντός σχεδίου περιοχών και, εντός οικισμού ή και εκτός σχεδίου περιοχών με κτίσματα ανεγερθέντα βάσει οικοδομικής άδειας, για την εφαρμογή των ζωνών προστασίας, αυτή διενεργείται με έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

16) Τι ισχύει σχετικά με την ετήσια υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης του ιδιοκτήτη;

Μετά τη σύνταξη του Εντύπου Αξιολόγησης επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης και την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται για κάθε έτος πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα ή τον Δήμο, την Υπεύθυνη Δήλωση λήψης των μέτρων και συμμόρφωσης με την τεχνική έκθεση.

17) Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο;

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας. Τα μέτρα αυτά είναι κυρίως η εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο. Επιπλέον, ο τακτικός καθαρισμός ο οποίος περιλαμβάνει κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων, τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες. Ακόμη μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λπ. σε κλειστό χώρο η πυράντοχο ερμάριο.

18) Που εφαρμόζεται ο σχεδιασμός περιμετρικών ζωνών προστασίας;

Ο σχεδιασμός των περιμετρικών ζωών προστασίας μπορεί να εφαρμοστεί είτε για κάθε μεμονωμένο κτίριο, είτε για συγκροτήματα κτιρίων της ιδίας η άλλης ιδιοκτησίας εφόσον απέχουν μεταξύ τους απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων, κατόπιν συνεννόησης των ιδιοκτήτων τους, με ενσωμάτωση του συνόλου αυτών στο «περίγραμμα» βάσει του οποίου θα προσδιοριστούν οι ζώνες προστασίας. Ομοίως, στο «περίγραμμα του κτιρίου» δύναται να περιληφθούν και κατασκευές του περιβάλλοντος χώρου, όπως πέργκολες, στέγαστρα, κ.ά..

19) Ποιες είναι οι νέες προθεσμίες συμμόρφωσης όλων;

Για τα υφιστάμενα κτήρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική ‘Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, πρέπει να υποβληθούν από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή (επαγγελματία) έως την 10η Μαΐου 2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πρέπει να υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας μέχρι την 10η Ιουνίου 2024. Για τους οικισμούς οι ΟΤΑ πρέπει να ολοκληρώσουν το έντυπο αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την τεχνική έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως την 26η Μαΐου 2024.

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση

akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

20) Που υποβάλλονται τα έγγραφα αυτά;

Υποβάλλονται προσωρινά στον οικείο Δήμο, μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργεία ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής που θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια.

Πηγή: EΡΤΝews

Related posts

Συμπλοκή σε πλοίο από την Τήνο με προορισμό τη Ραφήνα – Μαρτυρίες ότι βγήκε όπλο.

lazaros lazaros

Αρχείο ΕΡΤ- Η ιστορία των τρόλεϊ 1976 (video)

lazaros lazaros

Χρ. Αλεξοπούλου: Νέος ΚΟΚ – Οι ποινές θα αφορούν τον οδηγό και όχι το όχημα

lazaros lazaros