Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Το νέο «μανιφέστο» Πούτιν-Σι

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά, σε όλους τους τομείς, προκειμένου να επιτύχουν την ανατροπή της καθεστηκυίας διεθνούς τάξης που στηρίζουν οι ΗΠΑ και να επιφέρουν στην πράξη τον «πολυπολικό κόσμο», περιγράφουν απροκάλυπτα, μέσα από το νέο κοινό ανακοινωθέν τους, Κίνα και Ρωσία.

Είναι ίσως σημείο των καιρών ότι ένα κείμενο μεγέθους περίπου 9.000 λέξεων, το οποίο αναλύει την αμοιβαία στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα και το εύρος μιας συνεργασίας που ξεκινά από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και φτάνει ως το Διάστημα, τις διεθνείς συμμαχίες και τα πυρηνικά όπλα, καλύπτοντας κάθε ενδιάμεσο τομέα, οικονομικό, στρατιωτικό και κοινωνικό, δεν έτυχε ιδιαίτερης αναφοράς και ανάλυσης στα διεθνή (και τα ελληνικά) ΜΜΕ.

Παρότι αφορά δύο από τις τρεις σημερινές πυρηνικές υπερδυνάμεις και παρότι υπογράφηκε με κάθε επισημότητα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο, με τον Σι Τζινπίνγκ να εμφανίζει μαζί του τη θερμότερη σχέση σε σύγκριση με οποιονδήποτε ξένο ηγέτη.

Από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία, βασιζόμενοι και στο πρώτο «μανιφέστο» Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ, που είχε υπογραφεί περίπου 20 μέρες πριν τη ρωσική εισβολή.

Και τότε είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητο, είχε περίπου αγνοηθεί στη Δύση, ως «λόγια» χωρίς σημασία! Τότε η κυρίαρχη δυτική σκέψη ήταν ότι η Κίνα θα απομακρυνθεί από τη Ρωσία, εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία.

Περισσότερα από δύο χρόνια αργότερα κι ενώ οι ηγεσίες της Δύσης αρχίζουν πλέον να παραδέχονται ότι η Κίνα στηρίζει αταλάντευτα τη Ρωσία, ακόμη και σε υλικά «διπλής χρήσης» με στρατιωτικές εφαρμογές, κι ενώ οι ΗΠΑ προχωρούν σε κυρώσεις και προειδοποιήσεις απέναντί της, η συμμαχία των δύο εμφανώς βαθαίνει.

Πούτιν και Σι, με αυτό το νέο μανιφέστο, διπλάσιο σε μέγεθος από το προηγούμενο και με πολλές εξειδικεύσεις στο περιεχόμενό του ανά τομέα, διατρανώνουν επισήμως ότι είναι αταλάντευτοι στη συνεργασία αλλά και τους στόχους τους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή της σχέσης στην αρχή του κειμένου, ανάλογη αυτής που υπήρχε και στο πρώτο μανιφέστο, στην οποία αναφέρεται ότι:

«Οι σύγχρονες ρωσο-κινεζικές σχέσεις αντιπροσωπεύουν μια πιο προηγμένη μορφή διακρατικής αλληλεπίδρασης σε σύγκριση με τις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες του Ψυχρού Πολέμου… Σε συνθήκες διεθνούς αναταραχής, οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις δοκιμάζονται επαρκώς από τις ραγδαίες αλλαγές στον κόσμο, επιδεικνύοντας δύναμη και σταθερότητα, και βιώνουν την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους. Τα μέρη τονίζουν ότι η ανάπτυξη των ρωσο-κινεζικών σχέσεων, συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης, ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη συμφέροντα δύο κρατών και των λαών τους, δεν βασίζεται σε στιγμιαία συμφέροντα ή καιροσκοπικούς υπολογισμούς».

Αυτό που προκύπτει, είναι ότι η σύρραξη στην Ουκρανία όχι μόνο δεν δημιούργησε απόσταση ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις, αλλά σε συνδυασμό και με την ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και ΗΠΑ, έχει ενισχύσει πολύ περισσότερο τη σχέση τους.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι αυτό το κείμενο υπογράφηκε και ανακοινώθηκε ελάχιστο διάστημα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, όπου ο Σι τον υποδέχθηκε με ελάχιστες τιμές, σχεδόν απαξιωτικά, γνωρίζοντας ότι αντικείμενο θα ήταν οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να αλλάξει στάση απέναντι στη Ρωσία όσο είναι καιρός, για να μην υποστεί τις επιπτώσεις.

Εκτιμώντας ότι η γεωπολιτική, πολιτική αλλά και οικονομική σημασία αυτού του κειμένου σήμερα, με τη Ρωσία σε πρωτόγνωρη ένταση με τη Δύση, τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα της ανάφλεξης και τον κόσμο στη δίνη ενός νέου ψυχρού πολέμου, είναι μεγάλη, παραθέτουμε μεγάλο μέρος του στα ελληνικά (περίπου το ήμισυ του περιεχομένου), με τίτλους και επισημάνσεις που βοηθούν τον αναγνώστη να εστιάσει σε αντικείμενα που κρίνει ότι τον αφορούν.

Για εκείνους που θα θελήσουν να εμβαθύνουν περισσότερο, παραθέτουμε όλο το κείμενο των 9.000 λέξεων σε 20 σελίδες, στα αγγλικά, εδώ έως συνοδευτικό υλικό.

Αμοιβαία υποστήριξη «εφ’ όλης της ύλης» κόντρα στις ΗΠΑ

Τα μέρη είναι αποφασισμένα να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους, να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στην ομαλή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο κρατών και περιορισμού του οικονομικού, τεχνολογικού δυναμικού ή της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και της Κίνας.

Τα μέρη επαναλαμβάνουν ότι είναι πλήρως προσηλωμένα στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και στη διεθνή αλληλεπίδραση, δημιουργώντας ένα πρότυπο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Τα μέρη εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνολική στρατηγική συνεργασία, να παρέχουν αμοιβαία ισχυρή υποστήριξη για την προστασία ζωτικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, να χρησιμοποιούν ορθολογικά και αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα των δύο χωρών για να διασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στα κράτη τους και προωθούν την εθνική ανάπτυξη και αναζωογόνηση.

Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», αναγνωρίζει ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της Κίνας, αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν με οποιαδήποτε μορφή και υποστηρίζει σθεναρά τις ενέργειες της κινεζικής πλευράς για την προστασία της δικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, καθώς και για την ενοποίηση της χώρας. Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς για διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας, της εθνικής ανάπτυξης και ευημερίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και αντιτίθεται στις εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Συντονισμός στην ανάδυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης

Τα μέρη σημειώνουν την αυξανόμενη δυναμική των συνεχιζόμενων παγκόσμιων αλλαγών, την ενίσχυση των θέσεων και την ανάπτυξη των πραγματικών δυνατοτήτων των κρατών του Παγκόσμιου Νότου και των περιφερειακών κορυφαίων χωρών. Τα περιγράμματα μιας πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα. Τέτοιοι αντικειμενικοί παράγοντες επιταχύνουν την ανακατανομή του δυναμικού, των πόρων και των προοπτικών ανάπτυξης υπέρ των κρατών με αναδυόμενες αγορές και των αναπτυσσόμενων χωρών και συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, κράτη που έχουν συνηθίσει να σκέφτονται σύμφωνα με τη λογική του ηγεμονισμού και της πολιτικής εξουσίας προσπαθούν να υπονομεύσουν τη γενικά αναγνωρισμένη παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και να την αντικαταστήσουν με μια «τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Ως ανεξάρτητα κέντρα του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, η Ρωσία και η Κίνα θα κάνουν πλήρη χρήση του δυναμικού των διμερών σχέσεων προκειμένου να προωθήσουν αυτή τη διαδικασία με ισότιμο και τακτικό τρόπο και να εκδημοκρατίσουν τις διεθνείς σχέσεις και να εδραιώσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός δίκαιου και ορθολογικού πολυπολικού κόσμου.

Τα Μέρη πιστεύουν ότι όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες και με βάση τη βούληση του λαού, να επιλέξουν το δικό τους αναπτυξιακό μοντέλο, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Τα μέρη αντιτίθενται στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών, στην επιβολή μονομερών κυρώσεων που δεν έχουν διεθνή νομική βάση και δεν εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στην εξωεδαφική εφαρμογή του εθνικού δικαίου και στη χάραξη ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών. Τα μέρη σημειώνουν ότι η νεοαποικιοκρατία και ο ηγεμονισμός είναι εντελώς αντίθετοι με τις τάσεις της εποχής και ζητούν ισότιμο διάλογο και ανάπτυξη συνεργασιών για την προώθηση των επαφών και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των πολιτισμών.

Η αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο

Τα μέρη σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η συνεπής ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της άμυνας, βασισμένη σε υψηλό επίπεδο αμοιβαίας στρατηγικής εμπιστοσύνης, ενισχύει αποτελεσματικά την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Η Μόσχα και το Πεκίνο θα εμβαθύνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, θα επεκτείνουν το πεδίο των κοινών ασκήσεων και της μαχητικής εκπαίδευσης, θα διεξάγουν τακτικά κοινές θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες, θα αυξήσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία σε διμερή βάση και σε πολυμερείς μορφές και θα βελτιώνουν συνεχώς τις δυνατότητες και το επίπεδο κοινής απάντησης σε προκλήσεις και απειλές.

Τα μέρη σημειώνουν το απαράδεκτο της παρέμβασης στις κυρίαρχες υποθέσεις των κρατών μέσω της χρήσης πολυμερούς ή εθνικής δικαιοσύνης ή βοήθειας σε αυτό από ξένα δικαστικά όργανα ή πολυμερείς νομικούς μηχανισμούς και εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη πολιτικοποίηση της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και τις σχετικές παραβιάσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα και κυριαρχικές ασυλίες. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η χρήση τέτοιων μέτρων από οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών είναι παράνομη, αντίθετη με τις γενικά αποδεκτές αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου και περιορίζει τις δυνατότητες της διεθνούς κοινότητας στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Τα μέρη καταδικάζουν πρωτοβουλίες για κατάσχεση ενεργητικού και περιουσιακών στοιχείων ξένων κρατών και υπογραμμίζουν το δικαίωμα τέτοιων κρατών να λαμβάνουν μέτρα αντιποίνων σύμφωνα με τους διεθνείς νομικούς κανόνες.

«Οικονομική συνεργασία υψηλής ποιότητας»

Η συνεργασία σε όλους τους οικονομικούς τομείς περιλαμβάνει συμφωνίες για:

Συνεχή αύξηση της κλίμακας του διμερούς εμπορίου και βελτιστοποίηση της δομής του, εμβάθυνση της συνεργασίας σε εμπόριο υπηρεσιών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακή οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη, από κοινού υποστήριξη της σταθερότητας και της ασφάλειας των βιομηχανικών αλυσίδων αξίας.

Να επιταχύνoυν την ανάπτυξη και να εγκρίνουν το 2024 μια νέα έκδοση του Ρωσο-Κινεζικού Σχεδίου Επενδυτικής Συνεργασίας και να διευκολύνει πλήρως την πρακτική εφαρμογήτου προκειμένου να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Ενέργεια και πυρηνική ενέργεια

Να συνεχίσουν να ενισχύουν τη ρωσο-κινεζική στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα, να πραγματοποιήσει την ανάπτυξή της σε υψηλό επίπεδο προς το συμφέρον της διασφάλισης της οικονομικής και ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών. Να προσπαθήσουν για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, ενισχύοντας τις αλυσίδες αξίας στο σύμπλεγμα καυσίμων και ενέργειας. Να αναπτύξουν συνεργασία με βάση την αγορά στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την κρατική υποβοήθηση της συνεργασίας σε μεγάλης κλίμακας κοινά ενεργειακά έργα που υλοποιούνται από ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις, καθώς και εμβάθυνση της συνεργασίας σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενέργεια υδρογόνου και οι αγορές άνθρακα.

Να εμβαθύνουν την εταιρική σχέση στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία επιτυχώς ολοκληρωμένων και συνεχιζόμενων έργων, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η θερμοπυρηνική σύντηξη, οι γρήγοροι αντιδραστήρες νετρονίων και ο κλειστός κύκλος πυρηνικών καυσίμων, να αναπτύξουν συνολική συνεργασία στο αρχικό στάδιο του πυρηνικού καυσίμου και την κοινή κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής βάσει της αρχής του αμοιβαίου οφέλους και της ισορροπίας συμφερόντων.

Νομισματικός και χρηματοοικονομικός τομέας

Να αυξήσουν το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στο διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις, τις δανειοδοτήσεις και άλλες οικονομικές συναλλαγές. Βελτίωση της χρηματοοικονομικής υποδομής, ώστε τα κανάλια πληρωμών μεταξύ οικονομικών οντοτήτων στη Ρωσία και την Κίνα να λειτουργούν ομαλά. Ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της τραπεζικής και ασφαλιστικής ρύθμισης, προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων των δύο χωρών που είναι εγκατεστημένα στο έδαφος του άλλου. Ενθάρρυνση των αμοιβαίων επενδύσεων και της έκδοσης χρεογράφων από δανειολήπτες στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας και της Κίνας, με βάση τις αρχές της αγοράς.

Τεχνολογία καινοτομία και Διάστημα

Να φέρνουν τη συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας και της καινοτομίας σε ένα νέο επίπεδο, να αναπτύξουν από κοινού προηγμένες βιομηχανίες, να ενισχύσουν την τεχνολογική και παραγωγική συνεργασία, μεταξύ άλλων στον τομέα της κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών, της ναυπηγικής βιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανίας εργαλειομηχανών, της ηλεκτρονικής, της μεταλλουργίας, των ορυχείων, της χημικής βιομηχανίας και της δασοκομίας.

Να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι επικοινωνίες, το λογισμικό, το Internet of things, ο ανοιχτός κώδικας, η ασφάλεια δικτύων και δεδομένων, τα βιντεοπαιχνίδια, ο συντονισμός ραδιοσυχνοτήτων, η εξειδικευμένη εκπαίδευση και η βιομηχανική ερευνητική δραστηριότητα.

Να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση στον τομέα του Διαστήματος μέσω της υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας που ανταποκρίνονται στα κοινά συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας και περιλαμβάνονται σε εθνικά διαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός Διεθνούς Επιστημονικού Σεληνιακού Σταθμού, της σεληνιακής και βαθιάς διαστημικής (deep space) έρευνας, να συνεργαστούν στη χρήση δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης GLONASS και Beidou.

Αγροτικός τομέας, Μεταφορές και Logistics

Να εμπεδώσουν τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, να επεκτείνουν την αμοιβαία πρόσβαση των γεωργικών προϊόντων στις αγορές των δύο χωρών, να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου σόγιας και μεταποιημένων προϊόντων της, της χοιροτροφίας, της παραγωγής νερού, σιτηρών, λαδιού, φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και άλλων προϊόντων. Ενίσχυση της επενδυτικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, συνέχιση της μελέτης των ζητημάτων δημιουργίας ρωσο-κινεζικών πιλοτικών ζωνών και επίδειξης αγροτικής συνεργασίας στην Άπω Ανατολή και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας.

Να αυξήσουν τον όγκο και τις μεταφορικές δυνατότητες των μεταφορών κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής Κίνας-Ευρώπηςμέσω του ρωσικού εδάφους και να εξασφαλίσουν από κοινού την ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική μεταφορά εμπορευμάτων. Με γνώμονα τη στρατηγική φύση της ρωσο-κινεζικής εταιρικής σχέσης, να προωθήσουν ενεργά την περαιτέρω ανάπτυξη των αεροπορικών επικοινωνιών, να ενθαρρύνουν τις αεροπορικές εταιρείες των Μερών να αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων και να επεκτείνουν τη γεωγραφία των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία.

Να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη χρήση της Αρκτικής, διασφαλίζοντας την προστασία και τη διατήρηση του οικολογικού συστήματος της περιοχής. Να προωθήσουν τη χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού ως σημαντικού διεθνούς διαδρόμου μεταφορών, να ενθαρρύνουν τις εταιρείες των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η ανάπτυξη της μεταφοράς φορτίου κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού και η κατασκευή υποδομών logistics. Να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογικής συνεργασίας·

Να συνεχίσουν να εργάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας των ηγετών των δύο χωρών για την παράλληλη και συντονισμένη ανάπτυξη της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης και της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για βιώσιμη κυρίαρχη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ευρασίας.

Επιστημονική έρευνα και Media

Nα εμβαθύνουν τις επιστημονικές και τεχνικές ανταλλαγές, να εμπεδώσουν τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης στον τομέα της θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της κλίμακας συνεργασίας στο πλαίσιο έργων μεγαεπιστήμης, να υποστηρίξουν την κατασκευή κοινών σύγχρονων εργαστηρίων και προηγμένων ερευνητικών κέντρων προκειμένου να διατηρηθεί η πρωτοβουλία στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της Ρωσίας και της Κίνας, να προωθήσουν την ανταλλαγή προσωπικού και τη διεξαγωγή κοινής διεπιστημονικής έρευνας για την κλιματική αλλαγή·

Να αναπτύξουν με συνέπεια τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των νέων μέσων ενημέρωσης και των νέων τεχνολογιών στον τομέα των μαζικών επικοινωνιών για την αντικειμενική και ολοκληρωμένη κάλυψη παγκόσμιων γεγονότων και την προώθηση αξιόπιστων πληροφοριών στον παγκόσμιο χώρο των ΜΜΕ. Να συνεχίσουν την υποστήριξη της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ οργανισμών των δύο χωρών στον τομέα της μετάφρασης και της έκδοσης βιβλίων, να προωθήσουν την αμοιβαία μετάδοση τηλεοπτικών καναλιών και προγραμμάτων·

Διεθνείς Οργανισμοί από τον ΟΗΕ ως τον ΠΟΕ

Τα μέρη εκφράζουν αμοιβαία δέσμευση για την προοδευτική ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέρη σημειώνουν την ανάγκη ενίσχυσης του ρωσο-κινεζικού συντονισμού κατά την εξέταση βασικών θεμάτων της διεθνούς ατζέντας σε διάφορους χώρους των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μέρη σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας για το θέμα της πολυμερούς αλληλεπίδρασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση των οικουμενικών ανθρώπινων αξιών, την αντιμετώπιση της πολιτικοποίησης της ατζέντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική των «δυο μέτρων και δύο σταθμών» και την χρήση των θεμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εργαλείο παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, και από κοινού να προάγουν την υγιή ανάπτυξη όλων των πτυχών της διεθνούς ατζέντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα μέρη είναι σταθερά δεσμευμένα στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανούς και αμερόληπτου πολυμερούς συστήματος εμπορίου, βασισμένου στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Τα μέρη είναι έτοιμα να ενισχύσουν τη συνεργασία εντός του ΠΟΕ, να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποκατάσταση ενός πλήρως λειτουργικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, και να προωθήσουν την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ.

Τα μέρη αντιτίθενται στην πολιτικοποίηση των διεθνών οικονομικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πολυμερών εμπορικών, χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ενέργειας και μεταφορών, που προκαλεί τον κατακερματισμό του παγκόσμιου εμπορίου, την ανάπτυξη του προστατευτισμού και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα μέρη καταδικάζουν τις κυνικές ενέργειες που ελήφθησαν παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς και μέτρα αντίθετα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Οι περιορισμοί που αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ εμποδίζουν την ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού. Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό.

Επιπλέον, τα μέρη τόνισαν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης σε πολυμερείς βιομηχανικές πλατφόρμες προκειμένου να προωθήσουν κοινές προσεγγίσεις και να αντιμετωπίσουν την πολιτικοποίηση του έργου των διεθνών δομών.

Τα μέρη θεωρούν ότι η κοινή εργασία στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αποτελεί σημαντική κατεύθυνση για την εμβάθυνση των σχέσεων συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κρατών. Θα συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της SCO ως μιας έγκυρης και σημαντικής πολυμερούς ένωσης, ενισχύοντας τον ρόλο της στη διαμόρφωση μιας νέας δίκαιης, βιώσιμης και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Τα μέρη, σε αλληλεπίδραση με άλλα κράτη μέλη της SCO, θα βελτιώσουν τις δραστηριότητες του οργανισμού, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας και των ανθρωπιστικών δεσμών προς το συμφέρον της μετατροπής της Ευρασίας σε κοινό χώρο ειρήνης, σταθερότητας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ανάπτυξης και ευημερίας.

Kοινή στάση και συνεργασία στις πρωτοβουλίες BRICS

Η κινεζική πλευρά θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στη ρωσική πλευρά ως πρόεδρος της ένωσης BRICS το 2024 και θα συμβάλει στην επιτυχή διεξαγωγή της XVI Συνόδου Κορυφής των BRICS.

Τα μέρη είναι έτοιμα, μαζί με άλλους συμμετέχοντες στους BRICS, να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τις προηγούμενες συνόδους κορυφής των BRICS, να προωθήσουν την ένταξη νέων κρατών μελών στην υπάρχουσα δομή αλληλεπίδρασης των BRICS και επίσης να αναπτύξουν ένα μοντέλο χωρών-εταίρων. Τα μέρη, ακολουθώντας το πνεύμα των BRICS, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην αύξηση του ρόλου των BRICS στις παγκόσμιες υποθέσεις, διαμορφώνοντας την παγκόσμια ατζέντα και θα αναπτύξουν δυναμικά τη συνεργασία τους με τη μορφή «outreach» / «BRICS plus».

Τα μέρη θα προωθήσουν τον αυξημένο συντονισμό των χωρών BRICS σε διεθνείς πλατφόρμες, θα ενισχύσουν την αλληλεπίδραση στον τομέα του εμπορίου, της ψηφιακής οικονομίας, της δημόσιας υγείας και θα συμβάλουν επίσης στην αποτελεσματική προώθηση του διαλόγου για τη χρήση εθνικών νομισμάτων, μέσων πληρωμής και πλατφορμών αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών των χωρών BRICS.

Συνεργασία στο πλαίσιο της G-20

Τα μέρη εκτιμούν ιδιαίτερα την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στους G20 και επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τα κοινά βήματα σε αυτή την πλατφόρμα προκειμένου και η δίκαιη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης, με στόχο να προωθηθούν χωρίς αποκλεισμούς και αμοιβαία επωφελείς διαδικασίες οικονομικής παγκοσμιοποίησης αύξηση της εκπροσώπησης των κρατών του Παγκόσμιου Νότου στο παγκόσμιο σύστημα οικονομικής διαχείρισης. Τα μέρη χαιρετίζουν την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στους G20 ως πλήρες μέλος και είναι έτοιμα για κοινές δημιουργικές προσπάθειες προς το συμφέρον των χωρών με αναδυόμενες αγορές και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα μέρη θα συνεχίσουν τον στενό αμοιβαία επωφελή συντονισμό στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού,επιδιώκοντας μια ολοκληρωμένη και ισόρροπη εφαρμογή των Οδηγιών Ανάπτυξης της APEC Putrajaya μέχρι το 2040 και τη δημιουργία της Κοινότητας Ασίας-Ειρηνικού. Για τους σκοπούς αυτούς, τα μέρη σκοπεύουν να συνεχίσουν να προωθούν από κοινού προσεγγίσεις αρχών για την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, την προώθηση της αυξημένης περιφερειακής ολοκλήρωσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APR), την απελευθέρωση και απλοποίηση του εμπορίου και των επενδύσεων, τη σταθεροποίηση και την ομαλή λειτουργία των διασυνοριακών αλυσίδων αξίας, την ψηφιοποίηση, την «πράσινη μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη» της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού προς το συμφέρον της ευημερίας των λαών της.

Η ρωσική πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης και θα συνεχίσει να συμμετέχει στις εργασίες της Ομάδας Φίλων της Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας. Τα μέρη θα συνεχίσουν να εστιάζουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε αναπτυξιακά ζητήματα, να αυξάνουν τις επενδύσεις και να εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία για την ανάπτυξη καθώς και να συμβάλλουν στην ταχεία εφαρμογή της ατζέντας του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ασφάλεια, πυρηνικά όπλα και άλλα μέσα μαζικής καταστροφής

Τα μέρη σημειώνουν με ανησυχία ότι η τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες συγκρούσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, γενική αστάθεια, καθώς και αυξημένους στρατηγικούς κινδύνους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των διακρατικών αντιθέσεων, περιλαμβανομένων πυρηνικών δυνάμεων.

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα σχετικά με την αποτροπή του πυρηνικού πολέμου της 3ης Ιανουαρίου 2022 και, πρώτα και κύρια, το ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να γίνει, τα μέρη καλούν για άλλη μια φορά όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το έγγραφο να ακολουθήσουν τις διατάξεις του στην πράξη.

Το πρωταρχικό καθήκον της αποτροπής της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων πρέπει να επιλυθεί συνολικά με έμφαση στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των θεμελιωδών αντιφάσεων μεταξύ τους στον τομέα της ασφάλειας.

Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν την επιτυχή πρόοδο της διαδικασίας αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), και είναι κατά της χρήσης της, όπως και η ίδια η Συνθήκη, για πολιτικούς σκοπούς που δεν σχετίζονται με το αντικείμενό της.

Τα μέρη επιβεβαιώνουν τη σοβαρή ανησυχία τους σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παραβιάσουν τη στρατηγική ισορροπία για να εξασφαλίσουν ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις δραστηριότητες των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και την ανάπτυξη των στοιχείων του σε διάφορες περιοχές του κόσμου και στο Διάστημα, που συμβαίνει σε συνδυασμό με την κατασκευή μη πυρηνικών όπλων υψηλής ακρίβειας για πλήγματα «αφοπλισμού» και «αποκεφαλισμού», με «κοινά» συστήματα πυρηνικών αποστολών του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στην Ευρώπη, την «εκτεταμένη πυρηνική αποτροπή» με τη συμμετοχή κάποιων από τους συμμάχους τους, την κατασκευή στην Αυστραλία, η οποία είναι συμβαλλόμενο κράτος στη Συνθήκη για τη ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα του Νοτίου Ειρηνικού, υποδομής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των ενεργειών των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ ή/και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και με την εφαρμογή προγράμματος συνεργασίας στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών υποβρυχίων μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, την εφαρμογή από την Ουάσιγκτον σχεδίων για ανάπτυξη επίγειων μεσαίας και μικρότερης εμβέλειας πυραύλων (INF) στις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους στους συμμάχους της.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ιδιαίτερη και πολύ βαθιά ανησυχία με φόντο τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν αρχίσει να μεταφέρουν σε αυτές τις περιοχές επίγεια συστήματα που μπορούν να εκτοξεύσουν INF, με το πρόσχημα της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων με συμμάχους που έχουν ξεκάθαρο αντιρωσικό και αντικινεζικό προσανατολισμό.Υπάρχουν και δηλώσεις από την Ουάσιγκτον σχετικά με την πρόθεση ανάπτυξης και εμβάθυνσης αυτής της πρακτικής, οδηγώντας τελικά στη μόνιμη στάθμευση των αντίστοιχων πυραυλικών όπλων των ΗΠΑ σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τα μέρη καταδικάζουν σθεναρά αυτά τα εξαιρετικά αποσταθεροποιητικά βήματα, τα οποία αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και της Κίνας, και σκοπεύουν να αυξήσουν την αλληλεπίδραση και να ενισχύσουν τον συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καταστροφική και εχθρική πορεία της Ουάσιγκτον προς τη λεγόμενη «διπλή ανάσχεση» των χωρών μας.

Τα Μέρη επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αυστηρή συμμόρφωση και συνεπή ενίσχυση της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής και Αποθήκευσης Βακτηριολογικών (Βιολογικών) Ουσιών και Τοξικών Όπλων και την καταστροφή τους (BTWC) της 16ης Δεκεμβρίου 1971, μεταξύ άλλων μέσω της θεσμοθέτησής της, καθώς και την υιοθέτηση ενός νομικά δεσμευτικού πρωτοκόλλου με αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης. Τα μέρη απαιτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες που διεξάγονται στην εθνική τους επικράτεια και πέρα από τα σύνορά τους και που απειλούν την ασφάλεια άλλων κρατών και σχετικών περιοχών.

Για τα όπλα στο Διάστημα

Τα μέρη αντιτίθενται στις προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να χρησιμοποιήσουν το Διάστημα για σκοπούς ένοπλης αντιπαράθεσης και θα αντιταχθούν στις πολιτικές και τις δραστηριότητες ασφάλειας που στοχεύουν στην επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής και στην επίσημη εδραίωση και χρήση του ως «χώρου μάχης». Τα μέρη επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ξεκινήσουν γρήγορα διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία, βάσει του ρωσο-κινεζικού σχεδίου συνθήκης για την αποτροπή της τοποθέτησης όπλων στο διάστημα, τη χρήση ή την απειλή βίας κατά διαστημικών αντικειμένων, ένα πολυμερές νομικά δεσμευτικό μέσο που θα παρέχει θεμελιώδη και αξιόπιστες εγγυήσεις για την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα, την τοποθέτηση όπλων στο διάστημα και τη χρήση βίας ή απειλών βίας εναντίον ή μέσω διαστημικών αντικειμένων.

Τα μέρη υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση της διεθνούς πρωτοβουλίας/πολιτικής δέσμευσης να μην είναι οι πρώτοι που θα τοποθετήσουν όπλα στο διάστημα για να ενισχύσουν τη διεθνή ειρήνη, να εξασφαλίσουν ίση και αδιαίρετη ασφάλεια για όλους, καθώς και να αυξήσουν την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των κρατών στην εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Τα μέρη έχουν δεσμευτεί στον στόχο της οικοδόμησης ενός κόσμου χωρίς χημικά όπλα και ανησυχούν βαθιά για την πολιτικοποίηση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Σημειώνουν τη σημασία της συμμόρφωσης με το πλήρες πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και για την καταστροφή τους (CWC) ως σημαντικό μέσο στον τομέα του αφοπλισμού και της μη διάδοσης.

Συνεργασία και στην τεχνητή νοημοσύνη

Τα μέρη αποδίδουν μεγάλη σημασία στα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και σκοπεύουν να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ρωσική Πλευρά χαιρετίζει την Κινεζική Πρωτοβουλία για Παγκόσμια Διακυβέρνηση στον Τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Κινεζική πλευρά χαιρετίζει την προώθηση από τη Ρωσική πλευρά των ηθικών αρχών της τεχνητής νοημοσύνης όπως ορίζονται στον Ρωσικό Κώδικα Δεοντολογίας στον Τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα μέρη συμφώνησαν να δρομολογήσουν μηχανισμό τακτικών διαβουλεύσεων με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα, τον συντονισμό των προσεγγίσεων για την εξέταση θεμάτων ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης σε διεθνείς πλατφόρμεςκαι την αλληλοϋποστήριξη στη διοργάνωση εξειδικευμένων διεθνών συνεδρίων.

Τα μέρη επιβεβαιώνουν την κοινότητα της προσέγγισης για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν από κοινού διάφορες απειλές στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Τα μέρη χαιρετίζουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγιή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας, τη διεθνή συνεργασία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και το συμφέρον για ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς. Υποστηρίζουν ανταλλαγές και συνεργασία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης σε χώρους όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), οι BRICS, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO).

Τα μέρη αντιτίθενται στη μονοπώληση της τεχνολογίας, στη χρήση μονομερών καταναγκαστικών μέτρων για τον κακόβουλο περιορισμό της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης σε μεμονωμένα κράτη και στη διαταραχή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα μέρη αναγνωρίζουν τον ηγετικό ρόλο του ΟΗΕ στην ανάπτυξη καθολικών κανόνων στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών, υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Ανοιχτής Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για θέματα ασφάλειας στη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και το ίδιο το ICT 2021–2025 ως παγκόσμια πλατφόρμα διαπραγματεύσεων για αυτό το θέμα για την οποία δεν υπάρχει εναλλακτική, υποστηρίζοντας το να γίνει μόνιμη.

Τα μέρη υποστηρίζουν ένα πολυμερές, δημοκρατικό και διαφανές παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης του Διαδικτύου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των εθνικών τμημάτων του Διαδικτύου.

Τα μέρη εκφράζουν την ετοιμότητά τους για περαιτέρω συντονισμό με SCO, BRICS και άλλες πολυμερείς μορφές και ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της διασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιών σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσική πλευρά αξιολογεί θετικά την αντικειμενική και αμερόληπτη θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα και συμμερίζεται την προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του.

Η ρωσική πλευρά χαιρετίζει την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης.

Τα μέρη σημειώνουν την ανάγκη να σταματήσει κάθε βήμα που συμβάλλει στην παράταση των εχθροπραξιών και την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, ζητούν να αποτραπεί η μετάβασή της σε μια ανεξέλεγκτη φάση και υπογραμμίζουν τη σημασία του διαλόγου ως βέλτιστης μορφής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.

Τα μέρη κινούνται από το γεγονός ότι για μια βιώσιμη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της και να τηρηθούν η αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες όλων των χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Τα μέρη είναι πεπεισμένα ότι τα πεπρωμένα των λαών όλων των χωρών είναι αλληλένδετα και κανένα κράτος δεν πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλειά του σε βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών. Εν προκειμένω, εκφράζουν ανησυχία για πραγματικές προκλήσεις στον τομέα της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και σημειώνουν ότι οι νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες που έχουν προκύψει σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος ασφάλειας στον ευρασιατικό χώρο, πλήρως συνεπές με την αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας.

Τα μέρη καλούν τις αρμόδιες χώρες και οργανισμούς να σταματήσουν να επιδιώκουν συγκρουσιακές πολιτικές και να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, υπονομεύοντας την υπάρχουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας, δημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των χωρών, προκαλώντας περιφερειακές εντάσεις και προωθώντας την αντιπαράθεση του μπλοκ.

Υποστήριξη της Ρωσίας στην Κίνα για την περιοχή της Ασίας

Τα μέρη δηλώνουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστών ενώσεων και δομών μπλοκ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδίως στρατιωτικών συμμαχιών και συνασπισμών που στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε τρίτου μέρους. Τα μέρη σημειώνουν τον αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα της στρατηγικής «Ινδο-Ειρηνικός» των ΗΠΑ, που συγχρονίζεται με την καταστροφική γραμμή του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Τα μέρη εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις συνέπειες για τη στρατηγική σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από την εφαρμογή του σχεδίου AUCUS (ΗΠΑ – ΗΒ – Αυστραλία) σε όλες τις πτυχές του.

Τα μέρη θα αυξήσουν τον συντονισμό σε θέματα εμβάθυνσης της αλληλεπίδρασης με την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και θα συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση του κεντρικού της ρόλου στην πολυμερή αρχιτεκτονική της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και θα συμβάλουν επίσης στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των Μηχανισμών με επίκεντρο την ASEAN, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και του Περιφερειακού Φόρουμ για την Ασφάλεια της ASEAN.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κίνας και των χωρών της ASEAN να υπερασπιστούν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας θα πρέπει να επιλυθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων και αντιτίθενται αποφασιστικά στην παρέμβαση εξωπεριφερειακών δυνάμεων σε αυτό το θέμα.Η Ρωσική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή από την κινεζική πλευρά και τις χώρες ASEAN της Διακήρυξης για τη Συμπεριφορά των Μερών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και χαιρετίζει την έγκαιρη ανάπτυξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα μέρη αντιτίθενται στις ηγεμονικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στη Βορειοανατολική Ασία με την οικοδόμηση στρατιωτικής ισχύος και τη δημιουργία στρατιωτικών μπλοκ και συνασπισμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους Ψυχρού Πολέμου και καθοδηγούνται από τη λογική της αντιπαράθεσης των μπλοκ, βάζοντας την ασφάλεια των «στενών ομάδων» πάνω από την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, γεγονός που δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια για όλες τις χώρες της περιοχής. Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη συμπεριφορά.

Μέση Ανατολή και Κορέα

Τα μέρη αντιτίθενται στις ενέργειες εκφοβισμού στη στρατιωτική σφαίρα που πραγματοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, οι οποίες προκαλούν περαιτέρω αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα, γεμάτη με ένοπλα επεισόδια και κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

Τα μέρη προτρέπουν σθεναρά τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν πρακτικά μέτρα για την εκτόνωση των στρατιωτικών εντάσεων και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης από τον εκβιασμό, τις κυρώσεις και τις πιέσεις, για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας και άλλων εμπλεκόμενων κρατών βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας ευαισθησίας των ανησυχιών για την ασφάλεια. Τα μέρη, επιβεβαιώνοντας την ακλόνητη δέσμευσή τους για την επίλυση όλων των προβλημάτων της Κορεατικής Χερσονήσου αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, καλούν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει εποικοδομητικές κοινές ρωσο-κινεζικές πρωτοβουλίες.

Τα μέρη είναι ενωμένα στην επιθυμία τους να ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και αντιτίθενται στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής. Τα μέρη εκφράζουν τη δέσμευσή τους για μια συνολική, δίκαιη και μακροπρόθεσμη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος σε μια γνωστή διεθνή νομική βάση, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η φόρμουλα των δύο κρατών που προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με την πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συνυπάρχοντας με ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ.

Τα μέρη υποστηρίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και της Λιβύης και προωθούν τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης, την οποία διεξάγουν οι ίδιοι οι πολίτες αυτών των χωρών.

Τα μέρη θα συνεργαστούν ενεργά προς το συμφέρον της ενίσχυσης της ασφάλειας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα βοηθήσουν τις χώρες της περιοχής στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα μέρη αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο του Οργανισμού για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) στη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της παραγωγής και διακίνησης παράνομων ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων διασυνοριακών προκλήσεων και απειλών.

Τα μέρη υπογραμμίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ του CSTO και της PRC προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρασία και να αντιμετωπιστούν από κοινού οι εξωτερικές προκλήσεις.

Κεντρική Ασία-Αφρική-Λατινική Αμερική-Αρκτική

Με βάση το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για μια φιλική, σταθερή και ευημερούσα γειτονιά, τα μέρη θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν από κοινού αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τις χώρες της περιοχής της Κεντρικής Ασίας, να αυξάνουν την αλληλεπίδραση στο SCO, στη Διάσκεψη για την Aλληλεπίδραση και τα Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς μηχανισμούς.

Τα μέρη συμφωνούν στην άποψη ότι η εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και η επίτευξη πραγματικής ανεξαρτησίας και ανεξαρτησίας από τα αφρικανικά κράτη αποτελεί τη θεμελιώδη βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία της ηπείρου. Τα μέρη ζητούν τη διατήρηση μιας ευνοϊκής και υγιούς ατμόσφαιρας διεθνούς συνεργασίας με την Αφρική, για την οποία θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις επαφές και τον συντονισμό για αφρικανικά ζητήματα, να συμβάλλουν και να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των αφρικανικών χωρών να επιλύσουν προβλήματα χρησιμοποιώντας αφρικανικές μεθόδους.

Τα μέρη εκφράζουν την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία και να συνέργουν τις προσπάθειες στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (LAC).

Τα μέρη προσβλέπουν στην ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας με τα σχετικά κράτη της LAC και τις ενώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), της Κοινής Αγοράς της Νότιας Αμερικής (MERCOSUR), της Συμμαχίας του Ειρηνικού (PA), της Κοινότητας των Άνδεων ( AU), της Βολιβαρικής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής (ALBA), του Συστήματος Ολοκλήρωσης Κεντρικής Αμερικής (CAIS), της Caribbean Community (CARICOM) και άλλων περιφερειακών οργανισμών, καθώς και σε διεθνείς μορφές, συμπεριλαμβανομένων των ΟΗΕ, G20 και BRICS.

Τα μέρη εκφράζουν ενδιαφέρον για τη διατήρηση της Αρκτικής ως περιοχής ειρήνης, χαμηλής στρατιωτικοπολιτικής έντασης και σταθερότητας, καθώς και για την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στην περιοχή αυτή.

* Δείτε εδώ όλο το κείμενο στα αγγλικά

Euro2day

Related posts

Αθηνά Μαρτίνου: Πέθανε η ισχυρότερη γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας

lazaros lazaros

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάνει έκκληση για παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας ακραίας ζέστης

lazaros lazaros

Εμμ.Καραλής: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που παρακολουθεί τις προσπάθειες τις δικές μου και όλων των αθλητών»Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

lazaros lazaros