H κυβέρνηση προσπάθησε να «επιτύχει μια μελετημένη, μεθοδική ισορροπία», λέει ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.
Η προσπάθεια ελάφρυνσης του κόστους ζωής, βρίσκεται στο επίκεντρο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της εργατικής κυβέρνησης, ο οποίος, ως γνωστόν, προβλέπει πλεόνασμα για το τρέχον έτος, για πρώτη φορά στην Αυστραλία μετά από 15 χρόνια.
Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις… καραδοκούν -με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της RBA- καθιστώντας τα όποια μέτρα οικονομικής στήριξης, ειδικά των πιο ευάλωτων, μία αμφιλεγόμενη «άσκηση ισορροπίας» του οικονομικού επιτελείου, σε ένα περιβάλλον αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers επιμένει ότι ο προϋπολογισμός είναι «προσεκτικά σχεδιασμένος ώστε να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις και όχι να τις αυξήσει».
Αρκετοί οικονομολόγοι διίστανται σχετικά με το αν αυτή η πεποίθηση είναι άστοχη. Ορισμένοι λένε μάλιστα ότι τα μέτρα αποτελούν «μια χαμένη ευκαιρία» να μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και να πατήσει… φρένο η RBA.
Αλλά και ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών Angus Taylor, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν έκανε αρκετά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Οι Εργατικοί δεν μπορούν να ξοδέψουν για να ξεφύγουν από την κρίση του κόστους ζωής», είπε.
«Ο προϋπολογισμός του δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει εσάς ή την οικογένειά σας να προχωρήσετε μπροστά».
ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ
Ο κ. Chalmers επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, προβλέπεται να καταγράψει πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Πρόκειται για μία σημαντική βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία, ωστόσο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, συνεχίζουν να στενάζουν σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ακρίβειας.
Πολλοί πολίτες -με προτεραιότητα τους «πιο ευάλωτους» κατά την κυβέρνηση- λαμβάνουν πλέον μία μικρή έστω ανάσα, καθώς προβλέπονται μέτρα στήριξης σχεδόν 15 δισ. δολ.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι χωρίς επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, στο άμεσο μέλλον, οι «αναταράξεις» στην οικονομία -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη μας- θα ενταθούν.
Επιστροφή στα ελλείμματα αναμένεται άλλωστε ήδη από το επόμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση «παλεύει» με τη συνεχή αύξηση των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας και τις αυξημένες δαπάνες για το NDIS και τη φροντίδα/περίθαλψη ηλικιωμένων.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Όσον αφορά στο.. λογιστικό σκέλος, το πλεόνασμα για το 2022-2023 αναμένεται να είναι 4 δισ. δολ. ενώ στον τελευταίο προϋπολογισμό του Συνασπισμού πέρυσι προβλεπόταν έλλειμμα 78 δισ. δολ.
Έως το 2025-26, εκτιμάται ότι ο «λογαριασμός» θα είναι κατά 143 δισ. δολ. πιο ευνοϊκός, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2022. Δηλαδή το συνολικό έλλειμμα της χώρας θα κυμανθεί περί τα 80 δισ. δολ. έναντι προβλέψεων πέρυσι για 224,7 δισ. δολ.
Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη προβλεπόμενη βελτίωση του προϋπολογισμού… που έχει καταγραφεί ποτέ» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Chalmers.
Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, το ακαθάριστο χρέος προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί »χαμηλότερα και νωρίτερα στο 36,5% του ΑΕΠ το 2025-26, 154 δισ. δολάρια λιγότερο από ό,τι αναμενόταν».
Ενδεικτικά πάντως προϋπολογισμός επιστρέφει σε έλλειμμα 13,9 δισ. δολαρίων το 2023-24, με τις δαπάνες να υπερβαίνουν τα έσοδα κατά 110 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα το ακαθάριστο χρέος να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια το 2025-26.
Επίσης, απομένουν ακόμη σχεδόν δύο μήνες για το τέλος του οικονομικού έτους 2022-23 και τα 4 δισ. δολ. του προβλεπόμενου πλεονάσματος αντιστοιχούν σε μόλις 0,6% των εσόδων του προϋπολογισμού.
Κυβερνήσεις και υπουργοί Οικονομικών έχουν «καεί» στο παρελθόν προβλέποντας πλεονάσματα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Πιο πρόσφατα, το 2019 ο Συνασπισμός και ο Josh Frydenberg, είδαν τον κορονοϊό να μετατρέπει το προβλεπόμενο πλεόνασμα σε έλλειμμα ρεκόρ.
Ο κ. Chalmers, είχε προετοιμάσει το έδαφος τις προηγούμενες ημέρες με δηλώσεις του στα ΜΜΕ για την «επιστροφή» σε πλεόνασμα μετά από 15 χρόνια.
Επεσήμανε τη σημαντική βελτίωση των εσόδων από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων που εξάγει η Αυστραλία, αλλά και τη μείωση της ανεργίας, την ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των «πραγματικών μισθών», την άνοδο της μετανάστευσης (άρα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων).
Στο επίκεντρο του νέου προϋπολογισμού είναι η δέσμη μέτρων ή το «πακέτο» ανακούφισης του κόστους διαβίωσης, ύψους 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (λεπτομέρειες σε σχετικό θέμα της έκδοσης), με στόχο να βοηθηθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις να τα βγάλουν πέρα, ενώ η ακρίβεια (ο πληθωρισμός) και τα επιτόκια παραμένουν υψηλά.
Όσον αφορά στις… οικονομικές προοπτικές, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι πληθωρισμός έχει ξεπεράσει πλέον το αποκορύφωμά του και μειώνεται, αργά, καθώς διαμορφώθηκε στο 7% το τρίμηνο του Μαρτίου φέτος, από 7,8% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Ο κ. Chalmers ανέφερε ότι τα «υπεύθυνα μέτρα» δε θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αλλά αντίθετα θα οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του, από 6% φέτος έως το τέλος του έτους, σε λίγο πάνω από 3% του χρόνου. Αναμένεται να επιστρέψει στο εύρος-στόχο της RBA, 2%-3%, έως το 2025.
Κατά την ίδια περίοδο, η αύξηση των μισθών αναμένεται από 3,75% να φτάσει σε 4%, προτού σταθεροποιηθεί σε περίπου 3,5%. Αναμένεται να ξεπεράσει τον πληθωρισμό από το 2023-24 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και ως εκ τούτου, προβλέπεται αύξηση των «πραγματικών μισθών».
Εκτός του πληθωρισμού, βασική πρόκληση θα είναι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Εκτός από την πανδημία και την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να είναι τα πιο αδύναμα για την παγκόσμια ανάπτυξη εδώ και δύο δεκαετίες», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «αυτό θα μας επηρεάσει εδώ στην Αυστραλία».
«Η οικονομική μας ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,25% το 2022-23 σε 1,5`% το μεθεπόμενο έτος, προτού ανακάμψει σε 2,25% το επόμενο».
«Παρά ταύτα, η οικονομία μας θα συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και η ανεργία αναμένεται να παραμείνει χαμηλή με βάση τα ιστορικά δεδομένα – 4,25% το 2023-24, 4,5% το μεθεπόμενο έτος».
Ο κ. Chalmers επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να «επιτύχει μια μελετημένη, μεθοδική ισορροπία» με «συγκράτηση των δαπανών -για να κρατήσουμε την πίεση από τον πληθωρισμό-, ενώ παράλληλα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».
«Διασφαλίζουμε ότι ζωτικές υπηρεσίες όπως το Medicare και το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Αναπηρίας (National Disability Insurance Scheme) είναι ασφαλείς, αξιόπιστες και βιώσιμες».
«Αντιμετωπίζουμε τις άμεσες, βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, επενδύοντας παράλληλα στη μακροπρόθεσμη εθνική μας επιτυχία (και) βλέποντας τον λαό μας να περνάει τις δύσκολες στιγμές και προετοιμάζοντας τη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον».
Πήγη: https://neoskosmos.com/