Λίγο πριν από το τέλος της θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε μια απόφαση που είχε αναβάλει εδώ και μήνες.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, που επικαλούνται ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ορισμένων στόχων βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.
Το Πεντάγωνο δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το άφησε ανοικτό. Άλλωστε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν από καιρό υπέρ του να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει το πυραυλικό σύστημα ATACMS στη ρωσική επικράτεια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε πάντως ότι είχε λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας. «Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται.
Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους», είπε.
Η Ουάσιγκτον παρείχε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κίεβο πυραύλους ATACMS, τους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση απαιτούσε εδώ και πολύ καιρό.
Ωστόσο, δεν είχε δοθεί άδεια να χρησιμοποιηθεί το πυραυλικό σύστημα που έχει βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα, βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Άλλα οπλικά συστήματα, όπως ο εκτοξευτής πολλαπλών πυραύλων HIMARS, έχουν επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική συνοριακή περιοχή από τον Μάιο, για άμυνα έναντι της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο.
Ο Μπάιντεν ήταν αυτός που είχε εκφράσει ανησυχίες μέχρι στιγμής. Όπως και το Πεντάγωνο.
Στη Μόσχα, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
Όσον αφορά την απειλή του Πούτιν τον Σεπτέμβριο, επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει τα πάντα γι’ αυτό.
Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι η άρση των περιορισμών στη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Αλλαγή πορείας ενόψει Τραμπ
Οι New York Times αναφέρουν ότι η αλλαγή πορείας του Μπάιντεν αρχικά σημαίνει ότι οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον Ρώσων και Βορειοκορεατών στρατιωτών στην περιφέρεια Κουρσκ
Σε κάθε περίπτωση, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες στη Ναυτεμπορική, «θα μπορούσε να είναι το τελευταίο «δώρο» του Μπάιντεν στην Ουκρανία, που δεν ξέρει τι να περιμένει από την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Όλα εμπίπτουν στη λογική της χειμερινής επίθεσης, στη δυναμική του πολέμου: οι Ρώσοι έχουν ανεβάσει τον πήχη και οι Ουκρανοί πρέπει επίσης να μπορούν να απαντήσουν με το ίδιο είδος.
Αν όλα πάνε καλά, οι διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν την άνοιξη, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ».
nautemporiki.gr: Αναμφίβολα, η κίνηση Μπάιντεν-αν ισχύει- συγκρούεται με τις δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ, για μια πιθανή έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε ταχθεί κατά της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο και επεσήμανε την επιβάρυνση του Αμερικανού φορολογούμενου.
Υποστήριξε μάλιστα πώς θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «μέσα σε 24 ώρες».