Καθώς τα χρόνια περνούν, τα σύμβολα της παράδοσης παραμένουν ανεκτίμητα κομμάτια της ταυτότητάς μας. Ένα από αυτά τα σύμβολα, το ελαιοτριβείο Μάρκου Βαλληνδρά, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες σιωπής, επιστρέφει γεμάτο φιλοδοξίες και έτοιμο να αναλάβει ξανά τον κεντρικό του ρόλο στη ζωή του Καλόξυλου – ενός γραφικού χωριού που αγκαλιάζεται από τους πλούσιους ελαιώνες της Τραγαίας.
Η Κατερίνα Ανδριέλου και η Ειρήνη Βιλαντώνη, με το νέο τους εγχείρημα, έδωσαν ζωή στον χώρο μετατρέποντάς τον σε έναν προορισμό που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για την ελιά και το ελαιόλαδο, προσκαλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν τη διαδικασία παραγωγής και να ανακαλύψουν τις ρίζες ενός προϊόντος που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά αποκαλύπτουν τη μαγεία της ελαιοκομίας, την τεχνογνωσία πίσω από τη λειτουργία του ελαιοτριβείου και την επαναστατική ιστορία της ντιζελομηχανής που άλλαξε τη ζωή στην ορεινή Νάξο.
Η εμπειρία κορυφώνεται με την γευσιγνωσία, το καλύτερο κομμάτι της ξενάγησης, όπου τα εκλεκτά ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνδυασμένα με ποικιλίες ελιών, αρωματικά ελαιόλαδα και άλλες λιχουδιές, οι γεύσεις αυτές αναδεικνύουν την πολυδιαστατικότητα και την πλούσια γευστική παλέτα του ελληνικού ελαιολάδου
Η εμπειρία στο εργοστάσιο , στον Καλόξυλο, συνεχίζεται στο παραδοσιακό «καφενείο» του χώρου που μυρίζει παράδοση και γνησιότητα.
Εδώ, κάθε ημέρα είναι μια γιορτή των αισθήσεων με τα χειροποίητα γλυκά και τις αλμυρές πίτες που προσφέρονται, βασισμένα πάντα στις ναξιώτικες παραδόσεις και την αγνή τοπική παραγωγή.
Το παραδοσιακό «καφενείο» δεν είναι απλώς ένας χώρος για καφέ ή φαγητό. Είναι ένας τόπος συνάντησης και εμπειρίας όπου οι ντόπιοι και οι επισκέπτες γίνονται μια παρέα, ανταλλάσσουν ιστορίες και δημιουργούν αναμνήσεις.
Τι καλύτερο λοιπόν από μία επίσκεψη στον Καλόξυλο αφού το «εργοστάσιο» άνοιξε και προσφέρει τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες.
πηγη:naxostimes.gr