Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Βρετανία BBC: Τραυματίστηκαν αστυνομικοί και πυρπολήθηκε κτίριο σε αναταραχές στο Σάντερλαντ

Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν «σοβαρά και διαρκή επίπεδα βίας» μετά την αναταραχή που ξέσπασε στο Σάντερλαντ το βράδυ της Παρασκευής.

Η αστυνομία της Northumbria είπε ότι τρεις από τους αστυνομικούς της τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών και χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν μετά από λεηλάτηση αστυνομικού χώρου και πυρπόληση παρακείμενου κτιρίου.

Κουτιά μπύρας και τούβλα πετάχτηκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από ένα τζαμί και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της αναταραχής.

Είναι το τελευταίο επεισόδιο αναταραχής που ξεσπά σε πόλεις και πόλεις σε όλη την Αγγλία μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ τη Δευτέρα.

Η επικεφαλής της αστυνομίας της Northumbria, Helena Barron, είπε ότι οι αξιωματικοί αντιμετώπισαν «σοβαρά και διαρκή» επίπεδα βίας, τα οποία ήταν «εντελώς αξιοθρήνητα».

Είπε ότι διεξάγεται πλήρης έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων για οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά.

«Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η αναταραχή, η βία και η ζημιά που έχει σημειωθεί δεν θα γίνουν ανεκτή», πρόσθεσε ο Ch Supt Barron.

Από τους τρεις τραυματίες αστυνομικούς, ο ένας πήρε εξιτήριο και δύο παραμένουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω θεραπεία, είπε.

Μερικά μέλη του πλήθους ακούγονταν να φωνάζουν ισλαμοφοβικές προσβολές και να φωνάζουν υπέρ του ακροδεξιού ακτιβιστή Stephen Yaxley-Lennon – ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Tommy Robinson.

Ο λογαριασμός X του κ. Yaxley-Lennon προώθησε ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο φερόμενος ως δράστης στο Southport ήταν αιτών άσυλο που έφτασε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάρκα.

Έφιππη αστυνομία αναπτύχθηκε στο κέντρο της πόλης του Σάντερλαντ για να απωθήσει τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ήταν με μάσκες.

Οι αξιωματικοί τους πέταξαν και βαρέλια με μπίρα, καθώς οι νεαροί φώναζαν: «Τους δρόμους; Οι δρόμοι μας».

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ είπε ότι οι εγκληματίες που επιτίθενται στην αστυνομία «θα πληρώσουν το τίμημα για τη βία και την κακοποίηση τους».

Καμένο αυτοκίνητο στο Σάντερλαντ
Οι ταραχοποιοί στο Σάντερλαντ έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο

Η υπηρεσία πυροσβεστικής και διάσωσης Tyne and Wear επιβεβαίωσε ότι είχε κληθεί να πυροδοτήσει τη φωτιά κοντά στο κεντρικό αστυνομικό γραφείο του Σάντερλαντ.

Οι σιδηροδρομικές και λεωφορειακές υπηρεσίες σταμάτησαν με την εταιρεία Nexus του μετρό Tyne and Wear να λέει ότι της ζητήθηκε από τη βρετανική αστυνομία μεταφορών να κλείσει τον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάντερλαντ γύρω στις 22:15 BST.

Ο κινηματογράφος Omniplex στην πόλη αναγκάστηκε επίσης να κλείσει κατά τη διάρκεια της βραδιάς προς όφελος της ασφάλειας του κοινού και του προσωπικού, ανέφερε.

Οι κάτοικοι είπαν ότι εξακολουθούσαν να ακούγονται ελικόπτερα της αστυνομίας στον ουρανό μετά τα μεσάνυχτα.

Η δήμαρχος της Βόρειας Ανατολής Kim McGuinness είπε ότι ήταν «τρομακωμένη» από τις σκηνές στο Sunderland.

«Μην κάνετε λάθος, αν η απάντησή σας στην τραγωδία είναι να τη χρησιμοποιήσετε για να διαπράξετε βία, να κακομεταχειριστείτε άλλους, να επιτεθείτε στην αστυνομία και να βλάψετε περιουσία, δεν έχετε τίποτα άλλο εκτός από την κακοποίηση», είπε.

“Δεν μιλάς για τη Σάντερλαντ. Δεν μιλάς για αυτήν την περιοχή.”

Η Sunderland AFC ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι ντροπιαστικές σκηνές απόψε δεν αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό, την ιστορία ή τους ανθρώπους μας.

“Η μεγάλη μας πόλη είναι χτισμένη πάνω στην ενότητα και την αποδοχή, και το Σάντερλαντ θα είναι για πάντα για όλους. Είμαστε ισχυρότεροι ως μια κοινότητα.”

Ο βουλευτής της Κεντρικής Σάντερλαντ, Λιούις Άτκινσον, δήλωσε ότι η αστυνομία είχε την πλήρη υποστήριξή του ως απάντηση στην εγκληματική «κλοπή».

Ένα πλήθος περίπου 200 αντιρατσιστών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε επίσης έξω από το Τζαμί Abdullah Quilliam στο Λίβερπουλ το βράδυ της Παρασκευής μετά τις φήμες για μια ακροδεξιά διαδήλωση εκεί.

Η ομάδα φώναζε: «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Ο διευθυντής των εισαγγελικών αρχών Stephen Parkinson είπε ότι πρόσθετοι εισαγγελείς κλήθηκαν να εργαστούν αυτό το Σαββατοκύριακο για να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή.

«Έχουμε αναπτύξει δεκάδες επιπλέον εισαγγελείς που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο αυτό το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας την αστυνομία και έτοιμοι να λάβουν άμεσες αποφάσεις κατηγοριών, ώστε η δικαιοσύνη να αποδοθεί γρήγορα», είπε.

Πόλεις και πόλεις όπως το Λονδίνο, το Χάρτλπουλ, το Μάντσεστερ και το Άλντερσοτ έχουν δει τις διαμαρτυρίες να καταλήγουν σε βία μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ.

Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Sir Keir Starmer ανακοίνωσε ένα νέο εθνικό πρόγραμμα βίαιων διαταραχών για να βοηθήσει στην καταστολή των βίαιων ομάδων επιτρέποντας στις αστυνομικές δυνάμεις να μοιράζονται πληροφορίες.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη, ο Sir Keir είπε: «Αυτοί οι τραμπούκοι είναι κινητικοί, μετακινούνται από κοινότητα σε κοινότητα και πρέπει να έχουμε μια αστυνομική απάντηση που μπορεί να κάνει το ίδιο».

Καταδίκασε επίσης τη «βίαιη διαταραχή, ξεκάθαρα χτυπημένη στο διαδίκτυο».

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουμε τους δρόμους μας ασφαλείς», είπε ο πρωθυπουργός.

Το BBC εντόπισε τουλάχιστον 30 διαδηλώσεις που σχεδιάζονταν από ακροδεξιούς ακτιβιστές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας διαδήλωσης στο Σάουθπορτ.
BBC

 

Σχετικές αναρτήσεις

Κακοκαιρία με χιόνια και στην Αττική – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα – Σε λευκό κλοιό η χώρα

lazaros lazaros

Δανία: Νέος μονάρχης ο βασιλιάς Φρέντερικ (εικόνες, βίντεο)

lazaros lazaros

Αυτά είναι τα 5 νέα ελληνικά ξενοδοχεία που «περιμένει» το Bloomberg

lazaros lazaros