Μία εταιρεία παραγωγής χημικών που αντιμετωπίζει νομική δίωξη για φερόμενες σχέσεις μεταξύ ενός φυτοφαρμάκου της και της νόσου του Πάρκινσον, κατηγορείται επίσης πως απέκλεισε βασικά υγειονομικά δεδομένα σε μελέτη που χρηματοδότησε, η οποία «απενοχοποιούσε» το εν λόγω σκεύασμα.
Όπως μεταφέρει το BBC, η εταιρεία επιμένει ότι, σε έρευνά της, δεν καταγράφηκε συσχέτιση της νόσου του Πάρκινσον με το συγκεκριμένο τοξικό ζιζανιοκτόνο, το οποίο παρασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το μέσο αναφέρει νομικά έγγραφα στα οποία η εταιρεία παραδέχεται πως χρησιμοποίησε ως δεδομένα μόνο τα πιστοποιητικά θανάτου, και όχι τα ιατρικά αρχεία των ατόμων που ερευνήθηκαν.
Στα δικαστικά έγγραφα, ο επικεφαλής ιατρός της εταιρείας επαλήθευσε πως δεν είχε εξετάσει εάν οι θανόντες νοσούσαν με Πάρκινσον πριν καταλήξουν. Αντίθετα, εξέτασε μόνο τα αναφερόμενα αίτια θανάτου, παρόλο που το Πάρκινσον δεν καταγραφόταν ως τέτοιο στα ιατροδικαστικά έγγραφα εκείνης της εποχής.
Οι καταγγελίες των αγροτών
Το φυτοφάρμακο δεν έχει λάβει επίσημη έγκριση για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2007, αλλά εξακολουθεί να παρασκευάζεται στο εργοστάσιο της Syngenta στο Huddersfield και να εξάγεται σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.
Ο 80χρονος συνταξιούχος αγρότης Larry Wyles, από την Πενσυλβάνια, είναι ένας από τους ενάγοντες που πάσχει από Πάρκινσον στη συλλογική αγωγή. Ο κ. Wyles χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο σκεύασμα στη φάρμα του για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά και ως παιδί στο αγρόκτημα του πατέρα του.
«Εκείνες τις μέρες δεν είχαμε πολύ καλά μηχανήματα και θυμάμαι ότι έπρεπε να καθαρίζω τα ακροφύσια του ψεκαστήρα. Φυσούσα τα ακροφύσια και λέρωνε τα χέρια μου και όλα μου τα ρούχα. Δεν ήξερα τότε τι μου έκανε, ούτε ο πατέρας μου». Ο ηλικιωμένος διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον το 2002.
Στο κάλεσμα ενάντια στην εταιρεία συμμετέχει και η Julie Plumley, η οποία διευθύνει μια φάρμα στο Dorset, της οποίας ο πατέρας ήταν αγρότης που χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο φάρμακο και αργότερα εκδήλωσε Πάρκινσον. Δήλωσε για τον τρόπο διεξαγωγής της μελέτης: «Στα μάτια μου προσπαθούν να προστατεύσουν την εταιρεία».
Η εταιρεία διεξήγε έρευνα με «υποκείμενα» θανόντες πρώην εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής του φυτοφαρμάκου, ανατρέχοντας στα πιστοποιητικά θανάτου. Κατά τα λεγόμενά της, η έρευνα διαπίστωσε απώλεια συσχέτισης και αμελητέο κίνδυνο από την εισπνοή και την έκθεση στο χημικό.
Όμως, στη δίκη στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής ιατρός της εταιρείας, Δρ. Κλάιβ Κάμπελ, ο οποίος συνέγραψε την έρευνα, αναγνώρισε πως ουδέποτε εξέτασε το ιατρικό ιστορικό αυτών των εργαζομένων, στα οποία είχε πρόσβαση όσο βρίσκονταν εν ζωή. Αυτό αποτελεί σημαντικό σημείο, καθώς η νόσος του Πάρκινσον συχνά δεν προκύπτει στα πιστοποιητικά θανάτου.
Στα πρακτικά της δίκης αναφέρεται μάλιστα πως τρεις διαφορετικά επιστημονικά περιοδικά έχουν αρνηθεί να εκδώσουν την έρευνα, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης των συμπερασμάτων της. Ακόμα μία «παράλειψη» εντοπίστηκε στην προβληματική δειγματοληψία.
Αποκαλύφθηκε πως στο στάδιο του σχεδιασμού της μελέτης, η εταιρεία συμβουλεύτηκε εξωτερικούς ειδικούς επιδημιολόγους, οι οποίοι κατέκριναν το μικρό μέγεθος του δείγματος των εργαζομένων, και τη μη καταλληλότητά του για γενικεύσεις στον γενικό πληθυσμό.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA), η οποία αντιμετωπίζει ανάλογη αγωγή αφού ενέκρινε το σκεύασμα, δήλωσε ότι η τρέχουσα αναθεώρηση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου εξετάζει ποια μέτρα μπορεί να χρειαστούν για τον μετριασμό τυχόν κινδύνων για την υγεία.
Τον περασμένο μήνα, το προσχέδιο της έκθεσης του φορέα ανέφερε ότι τα οφέλη από τη χρήση του υπερτερούσαν των κινδύνων για την υγεία, υπογραμμίζοντας ότι εκκρεμούν ακόμη 90 υποβολές, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών μελετών, σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει το ζιζανιοκτόνο.
πηγη:reader.