Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο ανοιξιάτικο πάρκο του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου

Αυτή την εποχή το κατάφυτο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ντύνεται με τα πανέμορφα άνθη της άνοιξης, στολίζοντας με υπέροχα χρώματα το μνημείο παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς απολιθωμένων κορμών 20 εκατομμυρίων ετών. Η ανθοφορία, μετατρέπει το ήδη εντυπωσιακό πάρκο σε ένα ανοιξιάτικο σκηνικό, που αποτελεί μια απολαυστική βόλτα για εξερεύνηση για μικρούς και μεγάλους.

«Η Λέσβος αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του βοτανικό κήπο, άγνωστο στους πολλούς, που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες για να τον γνωρίσουν! Το τοπίο που αναδεικνύεται από την άνθιση των αγριολούλουδων, δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια μαγευτική αίσθηση και αποτελεί έμπνευση για καλλιτέχνες και ποιητές!» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκος Ζούρος.

Η παρατήρηση των φυτών γίνεται από τους συμμετέχοντες με τη βοήθεια της βιολόγου του Μουσείου, Βασιλικής Κακάμπουρα. Πλήθος ανθισμένων ορχιδεών βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μεγάλο αριθμό δίπλα στις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές του πάρκου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες, να παρατηρούν και να μελετούν από κοντά τα φυτά αυτήν την εποχή.

Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους φύονται αρκετά είδη ορχιδέας όπως η Ophrys tenthredinifera και το υποείδος της Ophrys tenthredinifera ssp. vilosa, η Ophrys umbilicata, η πολυλυάριθμη Ophrys papilionaceae ssp. heroica, καθώς και το είδος Ophrys mammosa. Η ανθοφορία τους στο νησί, αρχίζει τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται μέχρι το Μάιο – Ιούνιο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανθοφορία περισσότερων ορχεοειδών στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.

Η εξόρμηση στο Πάρκο, εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Βίντεο: Η κάμερα της ΕΡΤ στις εργασίες για την διάνοιξη της «Γραμμής 4» του Μετρό, 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

lazaros lazaros

Άλλαξε πρόσωπο η παραλία Γλυφάδας (Εικόνες)

lazaros lazaros

Θεσσαλία: Ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους

lazaros lazaros